×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Comissió Europea anuncia una reforma del mercat d’energia sense tocar els guanys de les elèctriques

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (CE), ha anunciat una “intervenció d'emergència” i una reforma estructural del mercat elèctric amb la qual busquen tallar la dependència de Rússia i posar un fre a l'augment dels preus.

EsquerraDiari.cat

dimecres 31 d’agost de 2022
Facebook Twitter

La presidenta de la Comissió Europea (CE) va anunciar el dilluns que estan treballant en una “intervenció d’emergència”, així com una reforma estructural del mercat elèctric perquè el model actual “va ser dissenyat en altres circumstàncies” a les actuals. Per a la dirigent europea la pujada de preus hauria exposat les limitacions del disseny actual del mercat de l’electricitat.

Les mesures anunciades busquen posar un fre a la pujada dels preus al mateix temps que tallar la dependència energètica amb Rússia. Per a això últim, la UE estaria diversificant els proveïdors d’hidrocarburs i apostant per una “transició verda” a través del programa RePowerEu. Les autoritats de la CE sostenen ara que deixar enrere l’ús de combustibles fòssils seria un primer pas perquè la UE recuperi terreny a nivell internacional.

Posteriorment s’ha anunciat una reunió extraordinària del Consell d’Energia per al pròxim 9 de setembre a Brussel·les. Diferents governs han donat suport a la decisió al·legant la necessitat de regular els preus de la llum davant la possible crisi econòmica i social que podria obrir-se de cara a l’hivern.

El govern PSOE-UP ha aprofitat la notícia per a tractar de reforçar la seva posició, en ser dels primers governs dins de la UE que va apostar per la mesura d’intervenir el mercat per frenar la pujada de preus. Si bé, recentment ha aprovat un decret que afavoreix a l’oligopoli elèctric tracta ara de vendre les possibles mesures de la UE (que encara no es coneixen realment) com una suposada conquesta progressista. D’aquesta manera, semblen cobrir amb un vel el fet que realment no han fet res per intervenir ni tocar els guanys del sector energètic per protegir les famílies obreres i populars.

Tampoc està en la intenció de la Comissió Europea tocar els guanys de les grans multinacionals de l’energia, que han fet fortunes, i ho continuen fent enmig d’aquesta crisi. Mesures bàsiques com la renacionalització de tot el sistema energètic, no estan en el tauler. Ni tan sols la imposició d’impostos extraordinaris a les empreses del sector que especulen amb un servei bàsic.

La reestatització sota control de treballadors i usuaris de tota la xarxa de producció i distribució d’energia és una qüestió d’emergència en la situació actual. No sols per baixar les tarifes que cada vegada es fan més impagables per al poble treballador, sinó per encarar una veritable transició ecològica. Alguna cosa que no està en els plans de la Comissió Europea.

Les mesures que s’anuncien no semblen que puguin revertir l’especulació i la inflació en els mercats elèctrics. Es tracta de mesures a contraatac i sense profunditat.

Davant el panorama de crisi energètica i inflació, tot pronostica que es ve una tardor de lluites i un hivern del descontentament, en el qual previsiblement esclataran conflictes obrers per protestar contra la misèria, el rearmament i la guerra que ens imposen els Estats de l’Europa imperialista.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna