×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Generalitat deixa a 25.000 monitores de menjador i del lleure en perill d’acomiadament

El Govern català modifica una llei que deixa encara més en situació de vulnerabilitat a les monitores i monitors de menjador i temps lliure. El rerefons d'aquesta situació de precarietat són les externalitzacions.

Itziar Batet

divendres 27 de març de 2020
Facebook Twitter

Aixì quedarem exposades millers de monitores i monitors de menjador y temps del lleure enfront de les noves instruccions derivades del Decret Llei 8/2020, 24 de març. Motius? Hi ha un canvi normatiu en el que les Administracions Públiques estan vulnerant greument les condicions laborals que s’havien mantingut en l’anterior Decret Llei 7/2020, de 17 de març. I que exposen a les 25.000 d’aquest sector a quedar fora de les mesures adoptades en el Decret anterior i, per tant, als acomiadaments massius o ERTOs.

Tal com explica un comunicat de la CGT Catalunya, amb les instruccions derivades del Decret Llei 7/2020, de 17 de març: “Es mantenien les licitacions, per tal d’assegurar tots els llocs de treball a les empreses del servei de menjador subcontractades per direccions escolars, consells comarcals, ens locals, etc. S’oferien SUBVENCIONS a les AFA’s que presten el servei de menjador escolar de manera directa, sense empreses subcontractades, per tal d’ajudar a mantenir tots els llocs de treball. Per contra, les empreses del servei de menjador subcontractades per AFA’s o direccions d’escola concertada, quedaven fora del paquet de mesures anunciades per la Generalitat”.

Amb el Decret Llei 8/2020, de 24 març es modifica l’anterior Decret 7/2020, de 17 de març en: “Suspensió de l’execució dels contractes de neteja, monitoratge o anàlegs, gestió d’unitats d’escolarització compartida, traducció de llenguatge de signes i transport escolar de les llars d’infants, escoles d’educació infantil i primària, Instituts d’ESO, batxillerat i formació professional, escoles d’art i disseny, escoles d’adults, escoles oficials d’idiomes, centres d’educació especial, escoles de música, escoles de dansa, conservatoris, centres de títols propis, i centres d’ensenyaments artístics superiors. S’elimina el menjador escolar d’aquest apartat”, segóns explica la CGT.

Per tant, elss menjadors escolars queden subjectes a ERTOs o acomiadaments massius i no s’abonen les despeses salarials, ni es mantenen els llocs de treball.

Les externalitzacions: causa de la precarietat i pobressa dels “precaris de l’educació”

El Govern de Catalunya, en una nota de premsa ha rectificat aquesta situació de enorme vulnerabilitat en què es deixa a les treballadores i traballadors més precàries de l’Educació.

Et pot interessar: “Cuidem als què cuiden”. No als acomiadaments de monitores del lleure i extra-escolars

Però el rerefons de tot això és que som contractats per empreses privades, externalitzades, encara que la majoria treballem en centres públics. Empreses multinacionals com Aramark o Endemar, Saber de Lleure, Paideia, Diverjoc, Cuina justa o la famosa Pere Tarrès, són les que cobren el doble o més per cada treballador o treballadora, mentre els nostres salaris no només són de misèria sinó que les condicions laborals són molt precàries. La majoria de nosaltres hem de tenir dues o tres ocupacions més per a arribar a fi de mes, per descomptat també precaries. I cada any, quan acaba el curs escolar, hem d’anar a l’atur per tenir contractes fixos discontinus o d’obra i servei.

Aquestes empreses a més, s’omplen les butxaques amb l’alimentació de milers de nens, amb un servei d’àpats de baixa qualitat, menjars de mala qualitat i la precarietat dels seus treballadors i treballadores, que no només són el personal de monitors del lleure, també les cuineres.

Avui som milers les que ja hem estat acomiadades per tenir contractes d’obra i servei. O que ens han imposat o hem sofert un ERTO. Tot sota la incertesa de si ens tornaran a reincorporar o de si fos així, fins quan estarem en aquesta situació. Moltes a més, també hem perdut altres treballs, també precaris. Qui pagarà els nostres lloguers, inputs i tot el que ens arribarà a fi de mes?

Per què totes aquestes suspensions que ens estan imposant, no són considerades igual que els confinaments i baixes per coronavirus? És a dir amb el 100% de salari i a càrrec de les mútues? Més que mai hem de continuar lluitant contra l’externalització, per les internalització dels nostres serveis que han de ser contractats com qualsevol personal d’educació: ¡TOTHOM A PLANTILLA FIJA! i amb un conveni del lleure digne. Per a això és necessari que es rescindeixin els contractes que s’han signat des de les direccions al costat de l’AMPA amb les empreses privades de menjador, de suport o extraescoales.

I així es reverteixin les privatitzacions perquè els diners de les famílies que paguen els menjars diaris dels menjadors, les cures i les extraescolars es destini al sistema públic i, d’aquesta manera, es reverteixin les condicions d’extrema precarietat de les treballadores i els treballadors; així com controlar la qualitat del servei per als nens.


Facebook Twitter

Itziar Batet

Educadora | Barcelona

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge