×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La JEC i el "tamayazo consentit" del PSOE que no es va veure

Pedro Sánchez està a un pas de la investidura gràcies a l'acord amb ERC, mentre continua deixant passar la judicialització del conflicte català a cop de repressió. El PSOE com a garant major del Regne.

Arsen Sabaté

dimarts 7 de gener de 2020
Facebook Twitter

Inés Arrimadas, portaveu de Ciudadanos al Congrés dels Diputats, es cobria de glòria aquest dissabte en encoratjar sense embuts a un tamayazo d’un sol diputat "valent" del PSOE que pugui fer malbé la investidura de Pedro Sánchez.

Resulta poc probable que això pugui arribar a donar-se aquest dimarts, encara que no és descartable vista l’ofensiva patriotera de la dreta i extrema dreta d’aquests dies en un hemicicle que segons on dirigeixi un la vista (i les oïdes) sembla tornar més de 40 anys enrere.

No obstant això, el que si és cert, i potser això ha passat molt més desapercebut, és que fa pocs dies el Règim, de la mà de la judicatura, gastava la seva penúltima bala per a desestabilitzar encara més i impedir la investidura. Ho feia mitjançant l’omnipotent JEC i a través d’un tamayazo molt més subtil.

Ana Maria Ferrer, magistrada promoguda no fa molt pel PSOE en el Suprem i pertanyent a l’associació Jutges per la Democràcia i que integra la JEC, votava divendres passat a favor de la inhabilitació del president Torra.

Un moviment que en les penombres de l’estat profund i lluny dels focus mediàtics de la política passava inadvertit per a molts, però que deixa al nu l’ofensiva existent d’un sector del Règim que sosté que la solució al problema de la qüestió nacional passa per redoblar la repressió a Catalunya fins a aniquilar d’arrel el moviment independentista i els seus representants polítics.

I és que la Junta Electoral Central és en l’actualitat la punta de llança d’un poder judicial totalment desbocat i que encarna al sector més reaccionari i defensor de la unitat territorial del Règim.

La JEC, un organisme judicial menor, que ni arriba a la categoria de tribunal i que la seva única funció és arbitrar en els processos electorals, és el paradigma de la judicialització del conflicte català. La sentència contra Torra per no despenjar una pancarta en solidaritat amb els líders presos al balcó de la Generalitat, la guerra contra el groc o la prohibició d’usar expressions com a "exili" o "presos polítics" són els exemples més palmaris d’això.

El PSOE encén una espelma a Déu i una altra al diable

Malgrat que l’intent a la desesperada del Règim d’evitar una investidura de Pedro Sánchez amb Unidas Podemos i el suport d’ERC va acabar sent neutralitzat per la persistència dels republicans a mantenir fins el final l’acord amb el PSOE, queda també clar que de desjudicialitzar el conflicte res de res per als socialistes. Més aviat tot el contrari.

I és que si després de la inhabilitació de Torra per part de la JEC en un moment en el qual el PSOE s’estava (i s’està) jugant la investidura, podia semblar que en aquest país existeix quelcom semblant a la divisió de poders, la composició d’aquest organisme judicial ens demostra a les clares que nanai.

Dels 15 membres que conformen la JEC, 8 són magistrats del Tribunal Suprem promoguts pels principals partits (PSOE i PP) i altres 5 membres són catedràtics proposats també per socialistes i populars, a més de Ciudadanos i Unidas Podemos. Els dos restants són el lletrat major del Congrés i el director de l’Oficina del Cens Electoral, tots dos sense dret a vot. És a dir, una conformació de la JEC totalment partidista entre progressistes i conservadors.

El PSOE, que no és sinó un dels principals partits que sustenten el Règim des de la Transició posava així una vela a Déu i una altra al diable. Atès que l’acord per a la investidura amb ERC és ferma, res li impedeix que "per baix" s’alineï amb els sectors més reaccionaris del Règim, els objectius del quals convergeixen en la defensa de la unitat territorial per sobre de totes les coses.

D’una altra forma no s’entendria llavors el vot de la magistrada trànsfuga "progre" que va possibilitar la inhabilitació de Torra. I més per un resultat tan ajustat de 7 vots a 6 a favor dels conservadors.

D’aquesta forma, mentre els socialistes recondueixen a la cleda de l’autonomisme a ERC, amb la complicitat d’aquests, contribueix en els intents de liquidar al sector processista més discordant i reticent que encapçalen Torra i Puigdemont. Aquesta és la veritable voluntat del PSOE i a la qual contribueix també Unidas Podemos per a resoldre el conflicte català per sota de qualsevol taula de negociació.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques