×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Junta d’Andalusia respon als nous brots amb més mesures repressives

El Govern d'Andalusia, format pel Partit Popular i Ciutadans, ha aprovat aquest dimarts l'aplicació de multes econòmiques des de 100 fins a 600.000 euros, en funció del nombre de contagis de COVID provocats per 'conductes de risc'.

Isabel Ruíz

dijous 6 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Les infraccions tipificades tenen un caràcter marcadament individual: van des de no portar la mascareta o portar-la mal posada fins a saltar-se l’aïllament i la quarantena, així com no obeir a la Policia Local o altres autoritats.

A més, la Junta ha anunciat aquest augment de les mesures repressives amb la incorporació d’un total de 339 places més de Policia Local per a aplicar aquest règim sancionador "de caràcter preventiu", no obstant això no està prevista la incorporació de més rastrejadors com a mesura preventiva davant els brots, sol·licitada insistentment pel personal sanitari aquests dies.

Al marge d’aquestes mesures de caràcter individual, pel que respecta als empresaris i després de l’escandalós succés en la discoteca Kokun de Torremolinos, la Junta va informar que seran clausurats els establiments que no compleixin amb les mesures de seguretat. Elías Bendodo, del Partit Popular Andalús, ha assenyalat que aquells establiments que presentin documentació falsa a les autoritats per a evitar un tancament o reobrir seran sancionats, alguna cosa que en boca de les autoritats serà lletra morta. Però respecte al sector agrari i a les condicions d’inseguretat no hi ha hagut esment, tampoc en esmentar les sancions per presentació de documentació falsa, com ara ocultar el nombre de treballadors reals en les instal·lacions que dificulten mantenir la distància de seguretat.

Et pot interessar: Escàndol: brutal repressió polical a dues dones migrant a La Bisbal

En tot cas, amb aquestes mesures anunciades per la Junta d’Andalusia, per omissió, són els mateixos temporers els qui estarien subjectes a una sanció en el cas de contagiar a tercers, no mantenir la distància de seguretat impedida per l’empresari, no realitzar una quarantena per COVID perquè no tenen un contracte que doni accés a la baixa laboral o treballar sense màscara a 40 °C.

Amb tot, la Junta ha posat especial l’accent en els joves, aprofundint en la seva criminalització en sostenir que són els qui majoritàriament copen els nous contagis a Andalusia a causa de les seves conductes irresponsables. Així, l’Administració prohibeix de manera categòrica "els botellons", fins i tot si són en grups del màxim de 12 persones establert per a reunions particulars i a l’aire lliure, però al mateix temps descarta ordenar el tancament preventiu dels locals d’oci nocturn.

D’altra banda, crida l’atenció que, malgrat centrar el discurs criminalitzador en els joves, en les dades ofertes dels nous contagis veiem que el 70% dels casos positius es donen en persones d’entre 20 a 55 anys. Es tracta de persones principalment en plena edat adulta, majorment més propenses a tenir conductes de risc diàries relacionades amb desplaçaments per a acudir al treball i el desenvolupament del mateix treball, que a tenir conductes de risc puntuals, com assistir a un "botellón".

Et pot interessar: Amplien plantilla de la BRIMO, però no del personal sanitari

El que es troba darrere dels rebrots és la permissivitat del Govern, de la mà amb la patronal i les direccions burocràtiques dels grans sindicats, amb els empresaris perquè aquests puguin continuar imposant condicions de precarietat i de nul·la seguretat.

Aquestes mesures de la Junta d’Andalusia, a les quals recentment s’han sumat altres governs autonòmics com la Generalitat de Catalunya, no fan més que aprofundir en la línia repressiva de l’Estat Espanyol cap a la població implantant una política que rescata l’esperit de lleis com la "Ley de vagos y maleantes", i sent especialment dirigida a la classe treballadora, qui al seu torn més sofreix l’exposició al virus i, ara, a les multes. Aquestes mesures supediten la salut dels més precaris a l’interès dels grans capitalistes mitjançant la protecció a una activitat econòmica que es qüestiona el mínim imprescindible. Els governants, així, s’alineen amb les patronals, reforçant polítiques repressives per a prevaler l’activitat econòmica i frenar la caiguda del PIB, encara quan aquestes polítiques impedeixen implantar mesures per a protegir als treballadors i frenar el repunt de la COVID.

Els mesos de pandèmia han demostrat que la joventut i els treballadors no podem esperar ni una mínima mesura per part de les institucions regionals o de l’Estat que de resposta ni al desenvolupament de la pandèmia, ni a la crisi sanitària, ni a l’econòmica. Enfront dels actuals rebrots i els que vindran és urgent anar en una altra direcció. Com hem vist gran part dels rebrots tenen lloc entorn de centres de treball on les condicions són de gran precarietat, fruit de la permissivitat del Govern amb els empresaris.

Per a enfrontar aquesta situació és necessari barallar per imposar comitès de seguretat i higiene independents de les patronals i burocràcies sindicals en els nostres centres de treball i lligar-los a les actuals lluites dels sanitaris. Comitès en els quals els treballadors discuteixin les mesures necessàries per a frenar els contagis, així com un pla de lluita per imposar mesures d’emergència davant el desastre sanitari, social i econòmic.

Pots llegir l’edició d’avui clicant aquí


Facebook Twitter
Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques