×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La cobdícia empresarial causa morts

Ja són tres els morts per l'explosió en la planta química a Tarragona. Una versió oficial que no tanca, mentre els treballadors denuncien la responsabilitat empresarial.

Federico Grom

dijous 16 de gener de 2020
Facebook Twitter

Després de l’explosió d’ahir dimarts a la tarda a la planta química de Tarragona, Indústries Químiques de l’Òxid d’Etilè (IQOXE), situada a La Canonja, van continuar durant el dia d’avui les labors de control i extinció del foc per part del personal de bombers.

El saldo de 2 morts i 8 ferits, s’ha ampliat a 3 morts. Un dels dos ferits crítics de gravetat a l’Hospital de Vall d’Hebron ha mort aquest dimecres a la tarda. Fins a la confirmació aquest dimecres que el treballador desaparegut el dimarts en l’explosió va ser trobat mort en la planta, l’única víctima confirmada era un veí del barri de Torreforta al qual se li va esfondrar el sostre de la casa, presumptament, producte d’una tapa de metàl·lica d’una tona que va recórrer més de 2 quilòmetres producte de l’ona expansiva.

L’explosió va provocar moments de molta tensió i confusió entre els veïns de les zones residencials pròximes al complex; el poble de La Canonja i els barris tarragonins de Camp Clar, Torreforta i Bonavista.

No obstant això Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, va reconèixer que els mecanismes d’emergències prevists no havien funcionat com s’esperava i que s’havia donat "alguna ordre contradictòria" a la ciutadania. El President de la Generalitat, Quim Torra, va reconèixer en una entrevista a ’Ràdio 4’ que les alarmes "no van sonar".

No es van activar els sistemes d’emergències que haurien d’haver alertat de l’accident, una xarxa de sirenes en les poblacions limítrofes al complex.

A pesar que des de la Generalitat, per la veu del conseller d’Interior Miquel Buch, s’assegurava que es podia "sortir al carrer" i "respirar amb tranquil·litat", es recomanava als veïns quedar-se tancats a casa de “manera preventiva”.

El Col·lectiu Ronda, una cooperativa d’advocats i advocades dedicats a l’assessoria jurídica i especialitzats en salut laboral, contradiu la versió oficial que no hi ha risc de contaminació i que per aquesta raó no han sonat les alarmes: “Les informacions en els mitjans de comunicació en les quals s’afirmen que l’òxid d’etilè no és tòxic no són certes [...] és tòxic i cancerigen”.

Per part seva, els sindicats CGT i Co.Bas amb presència en el sector assenyalen a l’amo del complex, Ricardo Leal, per l’ “estat deplorable de les instal·lacions”.

Aquest empresari, una de les majors fortunes d’Espanya, és assenyalat per les organitzacions dels treballadors com a responsable. També han denunciat la falta d’actuació de les autoritats entre les quals va regnar el silenci excepte per l’actuació de Protecció Civil.

Aquestes organitzacions han realitzat una concentració aquesta tarda davant de la Associació Empresarial Química de Tarragona a la qual també va convocar la Plataforma ciutadana Cel Net de Tarragona.

Ricardo Leal, l’empresari més ric d’Extremadura i fundador de l’empresa joiera Cristian Lay, és amo del complex químic a través de CL Grup Industrial des del 2014.

Segons la revista Forbes, Lleial té inversions en activitats tan diverses com Gas Extremadura, la indústria paperera, el sector Agropecuari o la cosmètica Ona perfumeria. A Catalunya és amo de dues plantes industrials: l’afectada per l’explosió IQOXE a Tarragona i Plastiverd (El Prat de Llobregat), dedicada al plàstic reciclat. El grup que presideix factura uns 400 milions anuals.

La Generalitat ha obert un expedient informatiu a l’empresa química per a verificar que complia amb tota la normativa.

Des de Cel Net es refereixen als fets en un comunicat com “l’enèsim accident al Camp de Tarragona provocat per l’activitat de les empreses del complex petroquímic” i denuncien “la manca de control i regulació per part del govern de la Generalitat de Catalunya”.

Resulta urgent una recerca profunda dels fets i els responsables, així com un pla de seguretat en la planta. Però creure que els mateixos que han permès el funcionament de la planta sense les mesures més elementals de seguretat seran els mateixos que llançaran llum sobre l’ocorregut és com creure en la "Fada de les dents".

És necessària una veritable comissió investigadora, independent de la Generalitat, de la qual puguin ser part les organitzacions dels treballadors així com dels veïns de la zona. Els veritables interessats en la seguretat.

No seria d’estranyar que, coneixent les habituals pràctiques empresarials que posen per davant els seus guanys enfront de la seguretat dels seus treballadors i la població, aquest desastre podria haver estat evitat.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques