×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La dictadura marroquina expulsa a la delegació catalana a favor del poble saharaui

Tres diputats de Catalunya en Comú, ERC i la CUP i representants d'entitats solidàries pretenien reunir-se amb associacions de drets humans d'Al Aaiun.

EsquerraDiari.cat

divendres 28 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Foto: twitter @acapsfederacio

Aquest divendres s’esperava l’arribada a Al Aaiun, capital del Sàhara Occidental, d’una delegació del "Intergrup Pau i Llibertat al Sàhara Occidental" del Parlament de Catalunya, composta per tres diputats, quatre representants d’entitats civils de suport al poble saharaui i la presidenta de la coordinadora d’ajuntaments solidaris amb el Sàhara.

Després de l’aterratge de l’avió les autoritats marroquines han impedit a tots ells descendir de l’avió i els han obligat reprendre viatge rumb a Canàries.

La delegació tenia previst reunir-se amb els fills de Mahfuda Bamba Lafqir, presa política sahraui i amb diversos representants d’associacions sahrauis de drets humans.

Amb aquesta prohibició d’entrada la dictadura marroquina pretén ocultar la situació de permanent violació de drets humans portada endavant contra la població sahraui, i especialment pels qui prenen partit en la denúncia de l’opressió que pateixen en els terrotorios ocupats i la lluita per poder exercir el seu dret a l’autodeterminació.

En l’expedició viatjaven Susana Segòvia, diputada de Catalunya en Comú, Ferran Civil, diputat d’ERC, Vidal Aragonés, diputat de la CUP, Guadalupe Moreno, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Oriol Puig, de Sàhara Dempeus, David Minoves, director general del Fons Català, Toni Royo, tècnic d’aquesta mateixa entitat i Gemma, la presidenta de la coordinadora d’ajuntaments solidaris amb el Sàhara.

Les violacions de drets humans i la persecució política contra activistes sahrauis són una constant en aquests territoris des de l’ocupació duta a terme per la dictadura marroquina des de 1975.

Una situació que va comptar amb la passivitat de l’anterior potencia ocupant, l’Estat espanyol i que s’ha mantingut gràcies al suport al règim d’Hassan II i després el seu fill Mohamed VI, per part de l’imperialisme estatunidenc, el francès i l’espanyol.

Aquestes són les tres principals potències que es continuen beneficiant, per mitjà de diversos acords comercials, de l’espoli dels recursos pesquers i miners del poble sahraui.

Fins al moment la ministra d’Afers exteriors guarda silenci davant l’expulsió d’aquesta delegació. Ocorre el mateix amb la resta de membres del Consell de ministres, inclosos els pertanyents a Podemos i IU.

Dues formacions que fins a la seva entrada en el govern defensaven les principals demandes del poble sahraui, però que tal com va declarar el vicepresident Pablo Iglesias aquesta setmana, ara accepten la política d’Estat de no reconeixement de la República Àrab Democràtica Saharaui i acceptar el full de ruta de l’ONU que porta 30 anys posposant sine die el referèndum i acceptant de fet l’ocupació.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah