×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La divisió entre JxCat i ERC deixa a Torra sense escó enfront de l’atac de la JEC

El pols entre la judicatura i el poble i les institucions catalanes tenen un altre fort enfrontament. En una sessió convulsa i suspesa, Torra ha perdut el seu escó. Forta divisió entre JxCat i ERC. La legislatura a l'aire.

EsquerraDiari.cat

dilluns 27 de gener de 2020
Facebook Twitter

Igual que en la investidura post 21D, ara novament els jutges volen vetar a qui presideix la Generalitat catalana. En el seu moment ho van fer impedint la investidura telemàtica de Carles Puigdemont, i després impedint la investidura de Jordi Sánchez i Jordi Turull, que van anar directament a presó.

La situació és un clar atropellament a drets democràtics mínims, com és el del poble a elegir als diputats i Presidents, encara que sigui tan sols cada 4 anys i amb els estrets límits d’aquesta democràcia per a rics. És lícit preguntar-se, fins a on serà capaç d’arribar la judicatura i el Règim del 78? Quants drets més són capaços de calcigar? Seran capaços de posar a la presó a algú per penjar un cartell reivindicatiu? Aquests arguments són propis del recentment mort director de cinema de la Monty Python, Terry Jones.

Aquest dilluns al matí, el Secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha iniciat els tràmits per a retirar l’acta de diputat al President Quim Torra dirigint una carta a la Mesa del Parlament. Xavier Muro complia així amb les indicacions de la JEC de Barcelona i el termini establert per la Junta.

Després de la decisió de Muro, la Mesa del Parlament es va reunir breument per a notificar la decisió al President del Parlament i que s’iniciaran així els tràmits. La primera trobada on es començava a gestar la divisió entre ERC i JxCat, que va quedar en minoria en intentar aprovar un text que recorregués la mesura de suspensió a Torra com a diputat.

L’advocat del President Torra, Gonzalo Boye, es pregunta en un twitter, si el Secretari del Parlament té atribucions per demanar l’acta de diputat del President.

Fins i tot, en un twitter anterior donava compte que la Junta Electoral Central tan sols demanava informació al Secretari del Parlament català. Tan sols es demana saber “qui era el següent en la llista de Junts per Catalunya”.

Màxima divisió en l’hemicicle i concentracions al carrer

La sessió del Parlament ha estat el punt culminant d’una jornada de màxima tensió des de primera hora del matí. Només inciarse la sessió, el President de la Generalitat ha demanat torn.

En la seva intervenció Torra ha demanat al President del Parlament, Torrent, que "trobi totes les escletxes legals per a defensar els meus drets com a diputat". A més Torra ha volgut manar dos missatges clars als seus socis de govern, en instar-los a complir els pactes del 4 de gener i 10 de gener, on es van comprometre a defensar a Torra i la seva acta enfront dels envits de la judicatura.

A més ha volgut respondre directament a unes declaracions del president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, que assenyalava just conèixer-se la decisió de la taula que "hem de blindar el càrrec del president, farem tot el possible perquè continuï sent diputat, però al mateix temps hem de garantir la validesa de votacions tan importants com la dels pressupostos i la de la sobirania del Parlament", definint les accions de desobediències plantejades per Torra i el seu grup com a "simbòliques".

El líder de l’executiu català ha respost a aquesta pregunta, de manera irònica, si tots els pactes i acords aconseguits anteriorment per fer front a l’atac de la JEC "eren reals o simbòlics".

La decisió de JxCat, enfront de la seva minoria, ha estat anunciar que no realitzarien cap votació. Fins i tot en el moment de la votació per als pressupostos del Parlament, pactats setmanes enrere amb PP i Ciutadans, no han pogut tirar endavant en deixar els diputats de JxCat els seus escons buits. Però el realment important és veure si mantindran aquesta decisió en les següents votacions, entre elles la dels Pressupostos de la Generalitat recentment pactats amb els Comuns.

Des d’ERC, imbuïts pels cants de sirena que vénen de Ferraz, ha deixat en minoria a JxCat enfront de l’atac de la JEC. Com el que no mata però deixa morir, el partit de Junqueras manté que "la decisió sobre Torra encara és revocable", però que el primordial és que el Govern aprovi els Pressupostos. En la pràctica, una absoluta normalització del nou cop democràtic d’una institució de l’Estat espanyol al Parlament de Catalunya, una gran preocupació per veure perillar els comptes presentats per Pere Aragonés, la pedra angular de la política d’acostament d’ERC al PSOE.

La foto que ha escenificat la divisió entre els socis de govern s’ha produït després del parlament de Torra, quan tots els diputats de JxCat s’han aixecat a aplaudir, mentre del costat d’ERC, començant pel vicepresident Pere Aaragonès, s’han mantingut en els seus seients i sense aplaudir. La posició d’avui de Torra i el seu grup, si bé formalment s’han mantingut en una posició de no acatament d’aquest nou atropellament, està més pensada en clau de preparació de la pròxima campanya electoral, en cap cas de qüestionar el retorn a l’autonomisme en el qual estan embarcats els dos grans partits del "processisme".

Els Comuns per la seva part han assumit una posició idèntica a la d’ERC, i el PSC per la seva part ha tornat a repetir el seu discurs d’acatament de les sentències, és a dir dels cops judicials amb els quals l’Estat està intervenint i vulnerant la voluntat del poble català des de fa anys.

La CUP ha estat l’única formació per fora del Govern que ha donat suport al dret de Torra a mantenir la seva acta de diputat, instant a desobeir aquesta nova decisió judicial i assenyalant que acatar-la suposa renunciar a defensar els drets polítics i socials del poble català. Com a novetat el portaveu Carles Riera ha arribat a oferir ingressar a la Mesa del Parlament, en una referència a assumir també les previsibles querelles i sancions que la Judicatura imposaria als seus membres en cas de desobeir.

El ple finalment ha hagut de ser suspès una cop des del grup parlamentari de Ciutadans han començat a increpar a Torra al crit de "corrupte".

Mentre a l’hemicicle la legislatura penjava, i penja, d’un fil, al carrer centenars de persones han acudit al Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament.

Finalment i davant l’ampli dispositiu policial, alguns d’ells han marxat a la plaça Urquinona, epicentre dels enfrontaments entre manifestants i policia el passat octubre, després de conèixer-se la sentència als líders del procés.

No ha estat l’única jornada de tensió entorn del Parlament. Per a demà mateix hi ha noves concentracions. Convocades per la Assemblea Nacional Catalana i per Òmnium Cultural amb l’objectiu d’acompanyar a alguns presos polítics: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. Ells estan citats a les 9hs per a declarar en una Comissió parlamentària que investiga l’aplicació de l’article 155.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea