×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

El que mostra la mobilització del diumenge a Madrid és que el PP comença el seu paper d'oposició, davant la molt improbable investidura de Feijóo. Una campanya impregnada d'espanyolisme ranci contra la “autodestrucció nacional” com la va definir Aznar. És urgent que l'esquerra entri en el debat sobre l'amnistia i prengui els carrers en el sentit contrari.

Irene Olano

dimarts 26 de setembre de 2023
Facebook Twitter

L’últim intent del PP de treure múscul i pujar la seva pròpia moral abans del debat d’investidura va tenir lloc aquest diumenge a Madrid, en una mobilització que va girar entorn de l’amnistia. Un acte en el qual vam poder veure a Feijóo juntament amb Aznar, Rajoy i Ayuso situant-se ja com a oposició al govern de Sánchez, donades les escassíssimes probabilitats que Feijóo sigui investit aquesta setmana.

L’ex president del govern José María Aznar, principal promotor de la convocatòria, declarava fa a penes uns dies que el debat que està tenint lloc per l’amnistia dels jutjats en el procés en 2017 suposa un “procés d’autodestrucció nacional”. Al mateix temps, tota la dreta està traient el seu espanyolisme més ranci per defensar la unitat d’Espanya, un dels principals pilars del Règim del 78. Fruit d’aquest anomenat a la “rebel·lió cívica”, es van reunir a Madrid unes 30.000 persones.

I si bé els números no són com perquè al PP li compensi l’haver perdut la possibilitat de governar (126.000 van sortir en 2021 en una convocatòria on també van acudir Vox, UPyD i la resta de “l’Espanya de bé” i en aquesta ocasió es va convertir en un acte del PP en solitari) sí que anticipen la reacció que ve.

Una reacció que ha estat alimentada, no sols per la dreta, sinó també per l’arc de l’esquerra “progressista”: des del retorn des de la tomba dels barons més vetustos del PSOE com González i Guerra organitzant xerrades contra l’amnistia fins a la política del PSOE i Sumar amb Junts, que plantegen una amnistia amb molts límits, “per dalt” i on càpiguen fins i tot… els policies que van reprimir l’1-O! El que trobem és una convulsió entre els defensors del Règim del 78, de nou en escac pel dret d’autodeterminació.

Et pot interessar: És urgent una gran mobilització independent per l’amnistia total i l’autodeterminació per enfrontar l’ofensiva espanyolista de la dreta

El problema és que, a aquesta dreta espanyolista i rància, que es mobilitza contra el dret contra l’amnistia dels encausats per lluitar, se li oposa un “progressisme” que utilitza aquesta amnistia (retallada) com a moneda de canvi per formar govern, però ni se li ocorre posar sobre la taula el dret d’autodeterminació, encara que el preu d’allò fossin uns nous comicis on surti la dreta. Una esquerra que al mateix temps utilitza les eines repressives de l’Estat contra mobilitzacions i vagues, que infiltra policia en el moviment d’autodeterminació i en altres moviments socials i que equipés la llibertat dels qui van ser reprimits per manifestar-se amb la dels qui els van reprimir violentament.

La croada “anticatalana” es converteix així, sense oposició, en la principal bandera de la dreta. Una dreta que no només és el PP que treu les seves banderes al carrer, sinó també la de Vox, que aprofita per propagar el seu discurs antiautonòmic i espanyolista; un dels principals nínxols a través dels quals ha crescut durant els últims anys en influència juntament amb l’atac sistemàtic al moviment feminista, LGTBI, les persones migrants, els sindicats i “els okupes”. Vox es mostra així de nou, no una alternativa “rebel” i antirègim, sinó el fill més sa del Règim del 78, que, amb la seva Corona, la seva judicatura i la seva unitat d’Espanya avala la repressió a Catalunya i continua atacant el dret a decidir.

L’única manera d’enfrontar aquesta ofensiva no passa per pactes “per dalt”, sinó per plantar una bandera independent del PSOE, Sumar, ERC i Junts, que ni tan sols posen sobre la taula el dret a decidir i que pretenen una amnistia per a uns pocs que apuntali al Règim.

Una mobilització social independent de l’extrema esquerra, l’esquerra sindical i els moviments socials que posi sobre la taula, no sols la necessitat d’una amnistia total per a tots els lluitadors, sinó també el dret d’autodeterminació, la fi de la repressió i infiltracions policials, el qüestionament a la Corona; un altre dels pilars d’aquest mateix Règim i la fi de la persecució a les persones migrants, a la joventut, a les vagues i als qui es mobilitzen. Uns drets que no ens regalarà cap govern, sinó que han de ser arrabassats amb la lluita en cada centre d’estudi, de treball i barri i contra les burocràcies sindicals que li fan el joc al PSOE i Sumar.

Amb aquest esperit, des d’Esquerra Diari organitzem actes a Barcelona i Madrid per l’amnistia de tots els lluitadors, on comptarem amb compañerxs represaliadxs de diferents territoris i sectors, com el moviment democràtic català, treballadors represaliats en vagues i mobilitzacions, activistes climàtics i antiracistes.

També pots llegir: Prenguem els carrers per l’amnistia total per a totes i tots els lluitadors i represaliats


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó