×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La inestable lleugeresa de ser ... govern

Cap de setmana de moltes negociacions i consultes. PSOE, Unidas Podemos i Esquerra preparen la recta final de la investidura, serà possible?

Guillermo Ferrari

dimarts 26 de novembre de 2019
Facebook Twitter

La consulta del PSOE als seus afiliats va donar com a resultat que el 92% avala l’acord de Sánchez per crear el primer govern de coalició a l’Estat espanyol. Encara no és segur que es concreti, però sembla que és l’única possibilitat de formar govern. Pablo Casado va prometre futurs acords d’Estat amb Sánchez, si aquest és capaç de ser investit. Investidura que no comptaria amb l’abstenció dels populars i Ciudadanos.

El PSOE s’aferra al Pacte amb Unidas Podemos com a un clau ardent. Sense possibilitats que el PP o Cs donin algun tipus de suport per a la investidura. Pedro Sánchez, suma un per un els escons tractant d’arribar al nombre màgic: 176. Per a això depèn centralment de l’abstenció o el vot favorable d’Esquerra Republicana.

De tota manera, el govern resultant serà inestable perquè la situació catalana segueix sense resoldre’s, perquè s’acosten moments de crisi i caldrà veure com un govern "de progrés" fa front a les turbulències.

Esquerra Republicana de Catalunya i la quadratura del cercle?

La llarga pregunta que la direcció d’ERC ha fet a la seva base militant conté una ambigüitat calculada que li permetrà seguir negociant amb Sánchez. La direcció d’Esquerra vol donar el sí a Sánchez, tot i que vol fer-ho sense morir políticament en l’intent. Per a això, necessiten que el "candidat" els hi doni quelcom per ensenyar als seus, en cas contrari podria quedar com el primer que treu els peus del plat independentista. Per Esquerra està en joc l’hegemonia a Catalunya, es prepara per guanyar les eleccions autonòmiques en potència.

A la consulta d’aquest dilluns ha votat el 70% dels seguidors d’Esquerra. I el 94% va votar a favor de l’opció sostinguda per la direcció. Un fort recolzament, com es podia esperar, és el que ha rebut la formació dirigida per Gabriel Rufián. La direcció republicana espera obtenir una reunió de la taula de diàleg "entre governs" abans de la investidura de Sánchez com a gest de que el PSOE es mou per resoldre políticament el conflicte català.

Esquerra es troba al mig, pressionada per Junts per Catalunya i la CUP perquè votin NO a la investidura. JxCat perquè està en la lluita per l’hegemonia a Catalunya. La CUP perquè vol colpejar al Règim del 78 al Congrés dels Diputats. Aquest qüestionament a ERC li pot provocar pèrdua de suports entre l’electorat independentista. Els republicans per això necessiten que Pedro Sánchez els concedeixi quelcom. Diguem que a Rufián i Sánchez els uneix l’espant ... a perdre. Una jugada audaç que els pot permetre guanyar o quedar-se amb les ganes.

No és clar que Esquerra aconsegueixi establir aquesta taula de diàleg "entre iguals". De tota manera, de aconseguir-ho no se sap ben bé "de què dialogaran". El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta sosté que "es pot parlar de tot", però si del que es pot parlar és de "l’autodeterminació s’acaba ràpid, vostè la demana, jo dic que no i passem a les postres". Caldria veure què pot cedir el PSOE per aconseguir al menys l’abstenció republicana, qüestió que fins ara no han explicitat. Només diuen que ells han guanyat i cal formar govern com més aviat millor.

Les declaracions de l’exministre Bono també han estat claríssimes "Aquí el PSOE té una línia vermella, s’abstinguin, votin que si, o votin que no, mai acceptarem que uns pocs decideixin pel conjunt dels espanyols". Per descomptat, que espera l’abstenció d’Esquerra Republicana per consagrar un nou govern del PSOE. El que no se sap és què esperen guanyar els d’Oriol Junqueras amb aquestes negociacions, perquè l’exercici de l’autodeterminació no sembla que pugui venir d’un acord amb el PSOE.

Estem en un període en que l’Estat espanyol porta dos exercicis amb els pressupostos de Montoro, també hi ha problemes a la Generalitat per sumar majoria amb els seus. I a sobre hi ha els de l’Ajuntament de Barcelona. Els Comuns han insinuat la idea que la negociació d’investidura pugui fer-se a través de suports mutus en els pressupostos, augmentant la inversió pública a Catalunya. No obstant això, aquesta "música" és més vella que un faraó i després només s’executa la meitat.

Consultes d’Unidas Podemos

Els socis de Sánchez també estan fent consultes. A Izquierda Unida l’acord va rebre el suport de 88% (poc més de 10.000 vots) dels consultats amb prou feines un 31% de participació. Els comuns també han preguntat pel suport. En aquest cas, el 94% va votar positivament, en total 3505 simpatitzants. També amb una participació molt baixa que amb prou feines si arribava al terç dels cridats a votar.

La consulta de Podemos encara està en curs. Es va començar a votar el dissabte i s’acabarà dimecres que ve. La força liderada per Pablo Iglesias pregunta: "Estàs d’acord que participem en un Govern de coalició en els termes del preacord signat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, si o no?". No s’esperen sorpreses. Iglesias i l’actual equip dirigent han cedit en tot per obtenir uns càrrecs.

No se sap si finalment hi haurà un govern de PSOE-Unidas Podemos, amb el suport dels diputats republicans i altres forces més. De formar-se, no serà un "govern de progrés" com diuen Sánchez i Iglesias.

Serà un govern basat en la "esquerra" parlamentària al servei de l’Ibex 35 que afrontarà la reforma de les pensions, sostindrà la reforma laboral de Rajoy (i potser els seus pressupostos), un govern que no permetrà exercir l’autodeterminació de Catalunya i amb el qual continuarà la repressió judicial i policial. És a dir, que el Govern de Pedro Sánchez serà oposat als interessos dels treballadors i els pobles. Un govern al què la classe obrera, la joventut i les dones s’hauran d’enfrontar.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris