×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La investidura de Pedro Sanchez depèn de l’escalada repressiva als líders independentistes

La investidura de Pedro Sánchez depèn de les decisions de la institució judicial respecte als presos polítics catalans; un perillós joc en el que no es pot descartar, fins a l'últim moment de la resolució i les negociacions, una convocatòria de terceres eleccions.

Federico Grom

dilluns 23 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Durant el cap de setmana els líders i partits independentistes celebraven la decisió del TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea). Una sentència que estableix clarament que el Tribunal Suprem va vulnerar els drets polítics d’Oriol Junqueras.

Després de les eleccions europees del 26 de maig, sent electe com a eurodiputat, immediatament adquiria la condició d’immunitat parlamentària i se li hauria d’haver permès recollir la seva acta de diputat. Per a mantenir-lo a presó preventiva, com es va fer, i continuar amb el judici oral, el jutge Marchena hauria d’haver demanat un permís especial a l’Eurocambra, quelcom que mai va fer.

Aquesta vulneració de drets es troba, per tant, en la base judici que va donar lloc a la sentència de la vergonya, que va fixar en 13 anys la pena per a Junqueras, la més alta de totes.

No obstant, aquest dilluns la Fiscalia ha demanat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que mantingui l’euroordre de lliurar a Carles Puigdemont i Toni Comin fins que el Parlament europeu retiri la immunitat, contradient així la decisió de Sassoli de permetre l’entrada a l’Europarlament a aquests.

D’aquesta manera, i a petició de la fisicalía, jutjar a ambdos pel que els jutges consideren un delicte de sedició i malversació de cabals públics, motiu pel qual s’ha de mantenir l’ordre de detenció europea i la presó incondicional.

Per als fiscals, en els casos de Puigdemont i Comín, no és necessari sol·licitar el suplicatori a la cambra europea perquè segons les lleis espanyoles això seria per a inculpar o processar. I en els casos d’aquests líders, ja estan processats fins i tot abans de la convocatòria per a les eleccions europees, quan Llarena va acordar l’ordre de processament al març de 2018.

Els fiscals, en un escrit respecte a la decisió de TJUE han declarat que la “immunitat no pot convertir-se, en cap cas, en un refugi protector o generador d’impunitat enfront del legítim exercici de la funció jurisdiccional” i que “Entendre que la immunitat opera sense cap límit, fins i tot quan el procés penal es troba ja en fases avançades, suposaria desbordar l’espai constitucionalment reservat a aquesta garantia”.

Pedro Sánchez o el peix que mossega la cua

En el mateix sentit es van pronunciar respecte a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras. I d’aquesta resolució depèn gran part de les negociacions entre ERC i el PSOE per a definir la investidura de Pedro Sánchez i el seu govern de coalició amb Unidas Podemos.

La pilota torna a estar ara a la teulada del Suprem. És a dir, dels set magistrats que van signar la sentència del cas 1-O del passat mes d’octubre i que avui estan confeccionant com respondre a la decisió de la cort comunitària, mentre esperen els escrits de les defenses i la decisió de l’Advocacia de l’Estat, dependent del PSOE i Pedro Sánchez que va donar suport al 155 i va avalar la sentència del procés d’aquest any, al costat de Pablo Iglesias.

La Fiscalia ja ha avançat que en cap cas acceptarà una posada en llibertat de Junqueras, el mateix que sosté l’acusació particular de Vox. Falta per saber-se quina serà la posició de l’Advocacia de l’Estat, que és el mateix que dir la posició del govern en funcions de Pedro Sánchez.

Mentre el PSOE es manté en silenci, igual que els seus socis d’Unides Podemos, el PP i Ciutadans li exigeixen a Pedro Sánchez una compareixença “davant el greu i sospitós silenci del Govern en funcions” i exigeixen que “no es pressioni a l’Advocacia de l’Estat” ja que “després que ERC hagi exigit un gest per part de l’Estat, per a pactar amb Pedro Sánchez la seva investidura, i que aquesta tiri endavant”.

Per a això, és imprescindible l’abstenció d’ERC, portaveus que han declarat que fins que el PSOE no exigeix que es compleixi la sentència del Tribunal Europeu, no s’asseuran a negociar.

Com el peix que es mossega la cua, el PSOE no retrocedeix en la seva escalada repressiva contra el moviment independentista català, quelcom que cosa posa en perill les negociacions amb ERC i la pròpia investidura de Pedro Sánchez. Un futur govern “progressista” amb Unidas Podemos està en perill si el PSOE continua defensant una posició a favor de la Fiscalia.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques