×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"La lluita contra l’independentisme l’estan transformant en lluita contra els drets fonamentals"

Parlem avui amb Francisco Garrobo, conegut lluitador en el popular Barri barceloní de Nou Barris i que està sent jutjat juntament amb Moisès pel piquet realitzat a NB el dia de la vaga general del 8N de 2017.

Guillermo Ferrari

dimecres 2 de desembre de 2020
Facebook Twitter

ED: Francisco, explica’ns què és la causa contra els activistes del 8N per la qual ja hi ha una sentència de tres anys i mig de presó per a tu i un any per a Moisès.

FG: Com tots sabreu, el 8N va haver-hi una vaga general a Catalunya. La segona des de l’1 d’octubre i la primera després que els “*Jordis” [Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, N. de l’E.] i el Govern català entraran a presó preventiva. Aquesta vaga va ser convocada per la Intersindical [CSC, la Confederació Sindical de Catalunya N de l’E]. La resta de sindicats no la van secundar, però sí que es va sortir a combatre aquest dia amb el suport fins i tot de, membres de sindicats que no havien convocat. Perquè a Nou Barris com a totes les vagues generals, vam fer un piquet unitari. I, lògicament jo com a treballador la secundo. En aquest cas, va ser una vaga especial, ja que tenia també contingut polític. Però al cap i a la fi tot el laboral és polític i el polític també és laboral. I, realment la vaga va ser autoritzada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que deia exactament el mateix.
El piquet va sortir, va estar una estona donant informació a la ronda de Dalt. Després va seguir pel barri. Va ser un piquet molt tranquil. Més enllà del problema d’un motorista nazi (dels Segadors del Maresme) que va passar pel tall i va tenir un enfrontament amb un company nostre que té una denúncia en els jutjats. I, després sorprenentment va arribar una denúncia de la Fiscalia. Finalment, m’apliquen una sentència de tres anys i mig per una suposada violència, estil Marchena. Per desordres públics, ja em diràs quins eren…

ED: Si això fossin desordres públics crec que totes les vagues generals haurien de tenir múltiples causes…

FG: Clar! A més, aquesta sentència es carrega el dret a vaga. Un piquet pot ser considerat una manifestació i no un piquet i no estar emparat pel dret a vaga. Compte, i això és molt important. Perquè amb aquesta sentència es canvia el concepte de piquet. Tots sabem que els piquets són també manifestacions. En la vaga del 2012 [14 de novembre de 2012 l’última vaga de tot l’Estat, N. de l’E.] molts dels posicionaments dels sindicats eren contra el govern també. Com aquest piquet demanava l’alliberament dels presos polítics, no era piquet sinó una manifestació. I, com no estava convocada, era una manifestació il·legal. I, com hi havia violència “estil Marchena” apliquen delictes de desordres públics.

ED: Aquesta sentència en certa manera limita el dret a vaga, com bé tu dius. I planteja que les vagues han de tenir una forma determinada, com si les manifestacions fossin a part o haguessin d’estar cadascuna d’elles convocades pels convocants de la vaga.

FG: Exactament. La qüestió és que els piquets en cada vaga estan automàticament reconeguts. I, la manifestació que es fa al centre es pacta amb les administracions (el recorregut, etc). Que és el que solen fer CCOO i UGT, ja que els sindicats alternatius no convoquen aquesta mani perquè la consideren part d’un piquet. I, els piquets tenen tot el dret del món a actuar com a piquets informatius i posar damunt de la taula determinades qüestions. I, en aquest cas també qüestions polítiques. Perquè tot allò que és laboral és polític. Però la sentència del jutge diu que des d’ara tot el que sigui polític es pot convertir en un atac al piquet i convertir aquest piquet en una *mani. I, segons la llei, les manis no estan cobertes…

Et pot interessar: Condemnen a activistes de la vaga del 8N

ED: …i els sindicats, quines posicions tenen davant aquesta sentència? Em refereixo tant en aquest contingut com en el cas vostre que teniu una sentència no ferma de presó.

FG: He rebut el suport de tots els sindicats alternatius. Si no del sindicat com a tal, sí dels seus membres. A part de la CGT, la COS, la IAC, i és clar, de la Intersindical que és la que ha convocat. Em deixaré gent que ens ha donat suport i demano disculpa per això. Dels sindicats majoritaris no he rebut suport, encara que sí d’un sector de CCOO de Barcelona.

ED: Com contínua la causa?

FG: Divendres que ve, dia 4 presentarem un recurs, farem una nota de premsa anunciant-lo. Ho enfocarem en diversos aspectes: primer en l’atac al dret a vaga, d’altra banda a la no valoració de les proves correctament. Aquest jutge no ha donat presumpció de veracitat a la declaració dels Mossos d’Esquadra. Els Mossos que van declarar, afirmaven que no va haver-hi agressió al motorista Nazi. La majoria dels mossos van dir que no va haver-hi violència, altres dos van dir que va haver-hi situacions de molta tensió fins que es va arribar a l’acord d’obrir el passo als automòbils un carril de la Roda de Dalt. Tot això, el jutge li ho salta i li dona veracitat al motorista. També contra un informe dels perits, que diu que no va haver-hi agressió. El jutge s’inventa tota una història. A més d’altres conceptes més tècnics, com la valoració de la prova, els meus antecedents, etc.
Sobre la base de tot això presentarem un recurs que creiem que és molt potent, perquè aquest judici és polític.

ED: Sí, es nota que aquest judici com en moltes altres situacions, com les de Tamara Carrasco, per exemple, o els rapers com Hassel o Valtonic.

FG: …o la d’Adrián Sas…

ED: Exacte. S’inventen la realitat, la realitat surt de la boca del jutge directament…

FG: …és que a més és tal qual això. Segons quin jutge et toqui, estableix què és la violència, què és una manifestació, què és una vaga. Estan exercint de poder legislatiu, depenent de quin el seu carnet ideològic. És terrorífic el que està passant.

ED: I, a part de la presentació del divendres 4 de desembres, teniu plantejat realitzar alguna acció vinculada a la causa?

FG: Sí. El dilluns 14 de desembre tindrem una gran concentració a Nou Barris. Cap a les 19 h a la Plaça Major de Nou Barris. Serà una concentració en suport a Moisès i a un servidor. Coincidirà amb el ple del districte, en el qual els Comuns i Esquerra Republicana presentaran una proposició de suport tant a Moisès com a mi i en defensa amb el dret a vaga. El PSC estarà obligat a posicionar-se: o li importa més la unitat nacional o el dret a vaga dels treballadors i treballadores de Catalunya i de l’Estat en general.

ED: Quin rol ha jugat la Generalitat en aquesta causa?

FG: La Generalitat directament no. Perquè els Mossos no han informat de cap agressió, ni van denunciar. Només la que va haver-hi del motorista al nostre company Moisès. Per això la Generalitat no s’ha presentat. Els antidisturbis van venir i com van veure que anàvem deixant passar periòdicament alguns cotxes, ni tan sols van actuar. Total que aquí no intervingut la Generalitat directament.
Però, compte. Sí que han intervingut els Mossos de Nou Barris. Ells m’han implicat en deu casos, en deu procediments judicials. M’estan fent una persecució política increïble. I, de nou han estat ells els qui amb un informe totalment manipulat, han aconseguit que Fiscalia em pugui denunciar molt més. I, això és important.

ED: Voldries destacar algun altre aspecte d’aquesta persecució?

FG: Sobretot posant damunt de la taula que Esquerra Diari és un diari d’àmbit a escala de tot l’Estat [per formar part de la Xarxa d’Izquierda Diario, N de l’E.], i que a més és llegit en altres països és que vull reivindicar una lluita com és la de la llibertat dels presos polítics. Lluita completament legítima que no sols plantegem els qui som independentistes com soc jo.
Estan aprofitant la lluita política contra la independència en una lluita judicial i de baixos fons per a carregar-se tots els drets. Amb la sentència del Procés van fer un nou “concepte de violència” que afectarà qualsevol manifestació que es faci d’ara endavant. Amb la sentència del 8N que a partir d’ara un piquet pot ser una manifestació a part de la vaga i posar a la gent a la presó entre un i set anys, Per senzillament haver provocat una violència ambiental! Per senzillament haver retingut a mil cotxes en un tall i que aquests mil conductors s’hagin pogut sentir violentats. A partir d’ara no es poden fer cançons contra el Rei, que diguin que els Borbons són lladres tal com s’ha demostrat en els últims mesos. Ens anem trobant que la batalla contra el procés s’ha convertit en una batalla contra els drets fonamentals de tots i cadascun de nosaltres. O les esquerres de l’Estat s’adonen que no poden continuar fent el joc a la dreta més rància i casposa que té aquest país, o potser d’aquí a uns anys no tindrem cap mena de dret pels quals poder lluitar.

ED: Moltes gràcies per les teves paraules.

Et pot interessar: 5 motius per assistir a la pròxima assemblea d’educació si et dediques al tercer sector


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna