×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

La plantilla de Tepsa es mobilitza contra la inseguretat laboral i la precarietat en el Moll d’Inflamables

La secció sindical de CGT de TEPSA Barcelona ha emès un comunicat en què anuncia l'establiment d'una caixa de resistència després dels episodis de persecució sindical que alguns treballadors estan patint en reprendre's la lluita contra la precaritetat, l'explotació i els acomiadaments en aquesta empresa.

Joe Molina

dilluns 12 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Tepsa va ser adquirida per part de RUBIS TERMINALS i SQUARED CAPITAL a finals de 2020, i te una superfície total de la planta de 160.800 m². De la mà de la nova incorporació a la Direcció del Sr. Ignasi Marí Gimeno, ha emprès una campanya de precarització, sancions i acomiadaments que està portant a una situació límit a la plantilla i que està generant un greu risc per a tots en matèria de seguretat.

Des de la companyia substitueixen al personal qualificat i amb llarga experiència per personal subcontractat, més precari i sense tot just formació ni experiencia. A més, es genera una sobrecàrrega de treball a la cada vegada més reduïda plantilla, incrementant el risc d’accidents.

L’activitat de Tepsa depèn d’una concessió de l’Autoritat Portuària (APB), la cual és un ens públic gestionat per Ports de l’Estat i en el seu annex I del R.D. 39/1997 especifica que s’hi regulen activitats classificades com especialment perilloses, ja que es manipulen productes inflamables, tòxics, cancerigens i corrosius.

Per altra banda, l’empresa persegueix i acomiada als treballadors que amb la seva activitat sindical han treballat durant anys per condicions més segures i preventives, implementant nombroses millores.

Ja en 2018 la plantilla va convocar una vaga indefinida, en la que les principals reivindicacions dels vaguistes feian referència a l’admissió dels tres últims acomiadats i la lluita contra la precarització i l’externalització de la plantilla.

Quatre anys abans van sofrir un ERO i 30 treballadors van ser acomiadats per posteriorment ser substituits gradualment per treballadors subcontractats, externalitzant gran part del maneig d’un enorme volum de productes químics i petrolifers, i als que s’obligava a realitzar jornades de fins a 15 hores en algunes ocasions, quelcom va portar a una vaga de 40 dies.

Dels ports on opera Tepsa, -Barcelona, Bilbao, València i Tarragona-, el de Barcelona és on és concentra el major nom de treballadors, aproximadament 90, i la planta està treballant pràcticament al 100% de la seva capacitat.

Però és tracta de una feina molt perillosa i unes condicions laborals paupèrrimes en la que es manipulen enormes quantitats de substàncies inflamables i corrosives, treballant amb grues i maquinària pesant, laborables o festius, dies, nits, feines d’altura.

Tot això, suposa un alt risc no nomès per als treballadors i treballadores, ja que l’abocament al mar, degut a qualsevol accident amb algun dels productes amb els que treballen pot tenir un greu impacte medioambiental per la toxicitat dels productes que es manipulen.

En qualsevol circumstància la contractació i subcontractació de personal extern en substitució del de plantilla hauria de ser eliminat immediatament, però encara és més greu quan es refereix a llocs de treball que suposen un evident risc per a ells mateixos i fins i tot per a la població.

Els operaris del Moll d’imflamables porten molts anys organitzant-se, treballant i lluitant per que la prioritat sigui la seguretat, la prevenció de riscos laborals i contra la subcontractació i la precarietat laboral, mentre, l’empresa tracta de rentar-se la cara amb discursos i màrqueting provinent de la nova direcció.

Davant la precarització, l’increment de la inseguretat al Moll d’Inflamables del Port de Barcelona, i després de la persecució sindical que estan sofrint alguns treballadors, des de CGT anuncien la creació de una caixa de resistència i des de #TepsaExplota criden a la mobilització i coordinació de tots els col·lectius del Moll d’Inflamables i de la Comunitat Portuària en general per aquest divendres 16 d’abril, a les 10 hores enfront del World Trade Center (Drassanes).

Amb aquesta lluita, la secció sindical de CGT Tepsa exigeix la readmissió immediata dels companys acomiadats per la seva activitat de prevenció en matèria de seguretat i salut laboral, així com acabar amb la repressió sindical, coaccions i amenaces i el reconeixement dels nostres drets laborals i sindicals. A més també, l’exigència de posar fi a la precarització, externalització i sobrecàrrega de la plantilla.


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó