×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La pública segueix desfinançada. I la concertada?

Amb motiu de les jornades de vaga d’Educació convocades per aquest mes de març, revisem com està l’estat de salut de l’educació pública enfront la concertada.

Verónica Landa

dimarts 15 de març de 2022
Facebook Twitter

Recordem que les escoles concertades són aquelles totalment privades en la seva propietat i gestió, però que es financen amb diners públics.

A Catalunya, les escoles porten anys reclamant que el finançament de la Generalitat possibiliti la gratuïtat dels centres educatius concertats, com preveu la Llei d’Educació de Catalunya (LEC).

Les dades oficials de quan li costa la concertada a la Generalitat deixen veure com es segueix mantenint una xarxa d’escoles privades, moltes propietat de l’església, i que aquesta situació es manté mentre l’educació pública està cada vega més i més saturada. A la concertada, entre primària i secundària es van destinar al 2021 6.178,75 per alumne, mentre que a la pública van ser 9.614,95. En dades totals, la Generalitat va destinar un 21% del pressupost a finançar la concertada.

Un dels arguments que s’esgrimeix en defensa de la concertada és que possibilita la llibertat d’elecció des de les famílies; llibertat que es basa en quin col·legis tenen millors resultats, millors instal·lacions, millors condicions, més activitats, etc. I per tant, sí, la concertada aprofundeix la segregació educativa, perquè aquestes escoles poden oferir una educació que pot semblar més atractiva perquè són privades, i tenen més fonts de finançament, no depenent únicament d’uns pressupostos públics que han patit anys de retallades.

Tenim escoles públiques que durant el confinament han fet malabars per poder gestionar una situació que corresponia al departament, tenint en compte que amb les classes online molts nois i noies van patir l’escletxa digital, amb tot el que va suposar per poder seguir les classes. Tenim escoles públiques on no arriben docents substituts -que van per llistes de substitucions- o que arriben tard. Tenim escoles públiques que continuen fent classe a barracons- Tenim escoles públiques on no es pot atendre la diversitat a l’aula -i mira que li agrada al departament fer bandera de l’atenció a la diversitat-, perquè no hi ha personal suficient i els docents estan sobrecarregats.

Així doncs, aquesta idea de la llibertat d’elecció no es més que un justificatiu per mantenir la concertada i per aprofundir la situació de precarietat de l’educació pública. Per això, cal que lluitem també per acabar amb el model d’escola concertada; que aquestes -les seves instal·lacions, els seus recursos i el seu personal- passi a formar part d’una xarxa única d’escoles públiques.

Et pot interessar: 7 motius per anar a la vaga educativa

També pots llegir: La vaga d’Educació està sent un èxit en la seva primera jornada


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”