×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La vaga del metall de Cadis i la recomposició subjectiva de la classe obrera

Diego Lotito

Roberto Bordón

dimarts 30 de novembre de 2021
Facebook Twitter

Després de nou dies de lluita, que van incloure la repressió del Govern i una dura resistència obrera, la vaga del metall de Cadis va culminar en un acord entre els sindicats (UGT i CCOO) i la patronal. L’acord, qüestionat per les organitzacions del sindicalisme combatiu i sectors dels treballadors, va arribar en el moment que la vaga recollia més solidaritat en tot l’Estat i el seu exemple començava a estendre’s. No va ser casualitat. Milers de treballadors van sortir al combat contra la precarietat, els abusos i el despotisme patronal, trencant un llarg cicle de passivitat social que va sembrar temor en les altes esferes de poder. Ajudar a treure lliçons del conflicte és un exercici clau perquè la classe obrera recuperi la seva capacitat de lluita i organització independent.

Torna la lluita de classes

"Hi ha hagut por aquests dies. Era necessari neutralitzar la flama que prenia a Cadis per a il·luminar Espanya sencera amb la solidaritat obrera. Així que s’han mogut tots els ressorts necessaris per a mitigar la protesta. Han treballat els enemics molt dur, però també els col·laboracionistes". Amb aquesta sèrie d’encertades afirmacions comença un inusual article d’Antonio Maestre a propòsit de la fi de la vaga del metall a Cadis.

Efectivament, hi ha hagut por aquests dies. Passada la primera setmana de vaga indefinida a Cadis, els poders fàctics del capitalisme espanyol van començar a témer. No era per a menys. Els atacs de la dreta i el mainstream mediàtic contra la vaga en els primers dies, criminalitzant als obrers per "violents" per a justificar la repressió, no van fer efecte. Començant per tota la població de Cadis, que es va bolcar a donar suport a la lluita sense condicions. Però el suport no sols va ser local. L’impacte polític de la vaga ha estat enorme en el conjunt de l’Estat, generant mostres de solidaritat en tots els racons del país. Més fins i tot amb les imatges de tanquetes militars i centenars d’efectius enviats pel Govern del PSOE i Unidas Podemos per a reprimir la vaga en tots els telenotícies.

A aquesta dinàmica del conflicte és necessari sumar-li la crisi social, l’augment dels preus i una inflació que ja frega el 6% (cosa que no es veia fa trenta anys), la intensificació de la precarietat laboral, la persistència de l’atur, i, sobretot, l’inici d’una incipient onada de vagues obreres. En molts casos per convenis vençuts, però també contra la precarietat, acomiadaments arbitraris i altres demandes. Un còctel veritablement explosiu.

"En cada vaga s’amaga l’hidra de la revolució", va escriure Von Puttkamer, un militar reaccionari alemany. És obvi que de la vaga del metall a Cadis no es desencadenaria la revolució, però el seu exemple podia (i encara pot) ser el catalitzador d’un inesperat hivern del descontentament després d’un llarg període de passivitat (i passivització) del moviment obrer. Per això calia acabar amb la vaga, de la manera que fora.

Treure lliçons d’aquest combat de classe no és un exercici acadèmic ni periodístic, sinó una tasca política per a reflexionar sobre les condicions en què pot donar-se la recomposició subjectiva de la classe obrera, i per a col·laborar activament amb això.

Els motius profunds del conflicte

Les mobilitzacions dels treballadors gaditans, al principi contra el tancament d’Airbus Puerto Real en els primers mesos de l’any i en l’última setmana amb jornades de vaga en tot el sector del metall gadità, han posat sobre la taula una sèrie d’importants demandes. Des dels reclams per una renovació del Conveni sectorial del metall que actualitzi els salaris en un moment en el qual la inflació colpeja el poder adquisitiu dels treballadors, fins a la baralla contra els intents d’augmentar la jornada laboral per part de la patronal o, com a marca l’exemple d’Airbus, evitar la destrucció d’ocupació que comporten els tancaments de centres de treball i la desaparició de la indústria auxiliar.

La vaga del metall va despertar des de l’inici una gran simpatia en la població gaditana. No sols pel nombre de treballadors que van ser convocats, al voltant de 30.000, amb el que gairebé no hi havia veí o veïna que tingués un parent o conegut en la vaga. Si no perquè la seva lluita condensava un malestar general a la província andalusa en la qual la precarietat i l’atur són el pa de cada dia.

Amb xifres de l’atur de més d’un 25% en la majoria dels municipis, arribant a 34% en municipis com la Línea de la Concepción, el combat per la defensa dels llocs de treball i millors condicions en la indústria del metall és sentit com la lluita pel futur de tota la població. Amb nombroses referències a altres processos de desindustrialització que ha sofert la província durant diverses dècades i amb un exemple recent, el tancament d’Airbus Puerto Real després de la traïció de CCOO i UGT, la població treballadora es veu condemnada a subsistir en treballs precaris d’una economia de sector serveis o a sofrir altes taxes d’atur crònic. "Els nostres fills estudien molt per a poder anar-se’n fora", resumia un vaguista en els piquets les perspectives de futur que maneja la població gaditana.

Els motius formals de la convocatòria de les jornades de vaga del dia 9 i 10 de novembre, així com l’extensió del conflicte a través del pas a una vaga indefinida el 16 de novembre, estaven relacionats amb la negociació salarial. Però hi havia raons de fons perquè la vaga aconseguís la magnitud que ha aconseguit. No sols es tractava del conveni, sinó de l’esclat d’un sector que sofreix una absoluta precarietat i on la patronal fa i desfà al seu antull amb impunitat.

Per a comprendre els motius profunds de la vaga del metall de Cadis és necessari partir del model de temporalitat imperant en el sector i els seus efectes en la vida dels treballadors i les seves famílies, condemnats a la precarietat i a sofrir els abusos permanents de la patronal. Tal és la situació que malgrat ser la majoria dins del seu propi sector (75% dels treballadors són eventuals) no han tingut ni veu ni vot al llarg de la negociació a causa de la forta política antisindical de les empreses i el rol de les burocràcies sindicals que aprofiten la divisió entre fixos i eventuals per a sostenir el seu poder.

Aquesta temporalitat descansa en una extensió al llarg de dècades d’un model de subcontractes, en el qual les empreses tractores van anar reduint la seva plantilla fixa alimentant tota una indústria auxiliar on el model de contracte és el d’obra i servei. Aquest model proporciona amplis beneficis a la patronal del sector, abaratint el cost de la mà d’obra, ja sigui perquè el conveni del sector és pitjor que el de les grans empreses com Airbus o Navantia o perquè directament no es compleix en la gran majoria de casos. Com afirmen diferents testimonis de treballadors, no es tracta que no es complís en els últims anys, és que no s’ha complert mai.

Es produeixen de manera freqüent casos d’obrers que acaben la seva vida laboral sense haver estat fixos en cap moment. Acumulant una enorme quantitat de contractes d’obra i servei, per un salari real menor al fixat en el conveni, fent un nombre d’hores extres per sobre del límit legal de manera habitual, pagades normalment en negre o amb fraus legals. Poden fer alguna cosa enfront d’això? Poc, pel que relaten els treballadors, per a començar ni poden participar normalment en les eleccions sindicals, ja que no aconsegueixen estar els sis mesos necessaris en la mateixa ocupació que és el requisit per a exercir aquest dret. Però qualsevol altre mètode de protesta també queda descartat per la por a la repressió, la possibilitat de convertir-se en "cadàvers laborals" com diuen els mateixos treballadors, serveix moltes vegades per a fer callar qualsevol mena de protesta. I és que les empreses de la província mantenen la política de fer llistes negres de treballadors, als quals simplement no se’ls torna a contractar després de la finalització del seu contracte d’obra i servei, una forma legal de repressió antisindical que força a vegades als activistes més combatius a emigrar per a sobreviure expulsant-los de manera efectiva de qualsevol baralla.

Aquesta mescla de temporalitat, abús patronal i precarietat va produir un còctel explosiu que va acabar d’esclatar en el mateix conflicte, on els vaguistes van combatre el que és en realitat la por de tota una província que sofreix cada procés de desindustrialització com un combat a vida o mort pel seu futur. Només des d’aquesta perspectiva podem entendre el gran seguiment del conflicte -a pesar fins i tot del risc que comporta fer-lo per la persecució antisindical de les empreses-, així com de la radicalització dels mètodes de lluita i la capacitat de resistència davant la repressió del Govern.

El combat i la repressió "progressista"

Una de les grans lliçons que ens ha donat la vaga de Cadis és que els treballadors han recuperat per al gran públic mètodes clàssics de la lluita de classes. Si, com afirmaven els obrers gaditans, ells estaven acostumats per la seva pròpia tradició i els ensenyaments dels seus majors, a les barricades i els piquets, en els últims anys molts es van encarregar de tractar que aquestes s’oblidessin.

La premsa de l’establishment -i no sols ella-, els seus periodistes a sou del capital i tertulians de tota mena, es van esforçar a criminalitzar des de l’inici la vaga de Cadis i els mètodes de lluita dels treballadors. Però no van tenir èxit. Al contrari, van ser precisament aquestes accions les que van permetre a la vaga agafar l’impuls necessari per a ser una inspiració per a la resta de la classe obrera de l’Estat: el tall de vies de comunicació, el control del trànsit, els intents d’impedir que es mantingui la producció, els piquets i les barricades per a defensar-se de la brutal repressió policial enviada pel Govern per a sufocar la flama que prenia en terres gaditanes.

La intensificació de la repressió, amb l’augment d’efectius i fins a una tanqueta militar de l’UIP, lluny d’aplacar la lluita van tenir com a resposta major combativitat i radicalització. No obstant això, les barricades durant el conflicte no van ser més que la reacció defensiva davant una policia que no va dubtar a atacar als treballadors perquè la producció continués en punts com Navantia San Fernando, on l’empresa va pressionar als treballadors per a donar sortida a una corbeta que havia de ser acabada a la fi de mes.

Els combats no es van reduir als polígons industrials, sinó que com denunciaven molts treballadors, s’estenien als seus propis barris, amb desplegaments que semblaven veritables ofensives militars. La impunitat de les forces repressives va alimentar el sentiment de ràbia entre la població, especialment davant incidents com la policia disparant prop de col·legis on entraven menors d’edat o amb destrosses en els barris.

El Govern va utilitzar les seves cartes per a tractar d’aplacar el conflicte. No sols mitjançant el garrot de la repressió, sinó també mitjançant els seus actius polítics a través d’Unidas Podemos. Així Enrique Santiago, en el seu doble càrrec de secretari d’Estat i secretari general del Partit Comunista d’Espanya, va cridar a desmobilitzar la vaga i confiar en un govern que acabava de donar suport al tancament d’Airbus Puerto Real i enviava a la policia a apallissar obrers. Al mateix temps, alguns diputats d’Unidas Podemos van jugar a donar suport a la mobilització, fins i tot van aparèixer en alguna manifestació i en fotos amb CCOO. Tot en un intent del neorreformisme de cuidar la imatge del seu propi Govern, quan estava reprimint als obrers com ho faria la dreta. Una veritable operació política que es va anar desenvolupant al llarg dels dies, que buscava especialment protegir la figura de Yolanda Díaz, ministra de Treball i futura candidata de l’espai neorreformista en les següents eleccions, ja desgastada pel fiasco de la seva "derogació" de la reforma laboral.

"En aquesta vaga s’ha mostrat novament el paper clau d’UP en el govern per a frenar la repressió i fer front als sectors més socioliberals del PSOE. També s’ha retratat les provocacions de la dreta infiltrada en els aparells policials, a la maquinària mediàtica al servei de la reacció i la patronal, i també el nefast paper de determinades organitzacions d’’esquerres’, que només busquen instrumentalitzar tot conflicte social per a fer-se publicitat, atacar a UP i al govern", diu un insòlit article publicat en Mundo Obrero, òrgan del PCE.

Però cap operació de premsa pot arreglar la dura imatge d’una tanqueta a la meitat d’un barri obrer i de la repressió policial que va sofrir la població. "Una tanqueta de l’UIP ha estat l’altra protagonista de la resposta a la mobilització. Una fotuda tanqueta dirigida pel govern més progressista de la història per a reprimir als treballadors de Cadis", escriu Antonio Maestre, amb una subtil mescla d’indignació i decepció.

L’acord

En la nit del dimecres 24 els representants de CCOO i UGT i la patronal del Metall a Cadis (FEMCA) van signar un preacord per a renovar el Conveni col·lectiu del metall a la Província de Cadis i posar fi a la vaga. El Conveni, caducat des de desembre de 2020, afecta les empreses auxiliars de construcció naval i aeronàutica.

Encara que va passar desapercebut, el mateix Govern es va implicar a posar fi al conflicte amb la intervenció de la ministra d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto, que va estrènyer les rosques a buròcrates i empresaris perquè arribessin a un acord el més ràpid possible.

Els representants de CCOO i UGT en la taula de negociació van presentar el preacord com un gran avanç, en el qual virtualment es contemplen totes les reivindicacions plantejades en relació amb el Conveni: la pujada salarial vinculada a la variació de la inflació i garanties dels drets del personal temporal. El preacord assumeix una part d’aquestes reivindicacions, és cert. Però globalment, com explica clarament Juan Carrique en un article d’Esquerra Diari, és un mal acord. Vegem.

D’una banda, l’àmbit temporal del Conveni és de tres anys, amb expressa ultraactivitat de dos anys (això és, que desplegui efectes dos anys més enllà de la data de caducitat). Això va ser una concessió a la patronal, ja que la petició inicial dels sindicats era d’un any perquè aquest pogués adequar-se a l’augment de la inflació.

D’altra banda, els increments salarials per als anys 2021, 2022 i 2023, són presentats pels sindicats com una gran conquesta. En concret, un 2% d’augment fix, més una pujada variable de fins al 80% de la diferència amb l’IPC real en cada any de durada del Conveni. Si bé això representa un avanç en relació amb el que volia atorgar la patronal, es troben per darrere de l’augment de l’IPC que ja a l’octubre va arribar al 5%.

No obstant això, l’aspecte fonamental per a valorar l’acord és un altre: té a veure amb la situació dels treballadors temporals, que representen el 75% de les plantilles, és a dir, més de 15 mil treballadors. L’acord diu que les empreses "tractessin d’abonar" als eventuals les pujades, la qual cosa és una veritable burla. Perquè en l’àmplia majoria dels casos, el contracte dels treballadors eventuals finalitzarà abans que s’hagi calculat l’IPC anual de l’any en què han treballat. Per això no veuran ni un duro de l’increment salarial per compensació de la inflació pactat per fora de l’augment fix.

Per a cobrir-se l’esquena -tant CCOO i UGT com la patronal-, l’acord estableix una "comissió de seguiment" per a controlar la temporalitat de les plantilles, el control de les jornades i el pagament de les hores extraordinàries, amb invitació a la Inspecció de Treball, la Tresoreria de la Seguretat Social i altres organismes públics. És a dir, una declaració diplomàtica que reconeix la situació d’absoluta precarietat que existeix en el sector, però no implica cap mena de mesura que imposi a la patronal que es modifiqui. I això és així perquè implicaria modificar un veritable sistema de superexplotació laboral en condicions de precarietat inaudites, com les que denunciaven els treballadors a la premsa durant la vaga.

Els representants del sindicalisme de base presents en el sector, com a CGT, la Coordinadora de Trabajadores del Metal, o el SAT, van rebutjar l’acord. No sols pel seu contingut, sinó especialment pel mètode mitjançant el qual va ser ratificat. En un comunicat, la CGT va assegurar que l’acord no sols "està molt per sota de l’IPC actual", sinó que es va signar "en el més absolut dels secrets" i que "mitjançant aquesta acció, a esquena dels treballadors, es pretén desconvocar la vaga indefinida".

CGT i la CTM van apostar per mantenir la vaga els dies 25 i 26 de novembre. Un sector de la base obrera volia mantenir la baralla. No obstant això, aquest intent ha estat infructuós.

La burocràcia sindical, els seus mètodes i els seus escribes

Feia molt de temps que un conflicte obrer no donava lloc a un debat tan encès com el que hi ha hagut en els últims dies sobre el rol dels sindicats "majoritaris", en gran part perquè fa estona que CCOO i UGT no s’embarcaven en un conflicte més o menys seriós i amb una repercussió tan destacada com la vaga del metall de Cadis. Des de la signatura de l’acord i les denúncies de sectors del sindicalisme alternatiu, les veus defensant el rol de la burocràcia sindical han començat a multiplicar-se. Des de diversos ministres del Govern, passant pel secretari general del PCE, fins a buròcrates de segon ordre de diferents latituds de l’Estat, tots van sortir a felicitar l’acord i demanar respecte pel paper jugat pels "representants electes" dels treballadors.

Un dels principals defensors de l’acord ha estat l’inefable Daniel Bernabé, veritable prohom de la burocràcia (sindical i política) de CCOO i el PCE. En un fil de tuits Bernabé va desplegar l’argumentari de la burocràcia, "després de parlar amb alguns sindicalistes del sector", justificant l’acord, el rol de la burocràcia i el seu sistema de representació, i ja de pas, va aprofitar per a rentar-li una mica la cara al Govern.

"Són els mateixos treballadors els que han confirmat aquest acord majoritàriament empresa per empresa" diu Bernabé, defensant que CCOO i UGT són els sindicats majoritaris en el sector, com si el fet de tenir una majoria fos garantia d’una política justa. Però amaga que aquesta és una majoria fictícia i falsejada pel sistema dual que impera en el sector, en el qual la majoria de les plantilles ni tenen delegats i els treballadors eventuals en molts casos ni tan sols el dret de sindicalitzar-se. Però el prohom de les burocràcies no té problema a defensar el mecanisme burocràtic de les "assemblees de delegats sindicals" que van donar suport a l’acord, perquè així funcionen les coses.

Per si faltaven canallades en l’argumentari, Bernabé té la barra d’acusar els sectors del sindicalisme alternatiu que plantejaven la necessitat de mantenir la vaga de voler portar al "fracàs i la desmobilització". Un argument típicament estalinista molt semblant al qual resa que un li fa "el joc a la dreta" quan qüestiona les polítiques de dreta del Govern "progre".

La realitat és que la política de les direccions de CCOO i UGT ha estat conscientment contrària durant tota la vaga al fet que es desenvolupessin assemblees, es triessin delegats dels vaguistes o s’establissin coordinadores democràtiques de les diferents empreses i polígons. El preacord va ser sotmès solament a la votació d’assemblees de delegats que no representen al conjunt de les plantilles. Però a ningú pot sorprendre un mètode així venint de burocràcies com la de CCOO, que en el seu últim congrés va convidar a participar la ministra Nadia Calviño i al president de la CEOE, Antonio Garamendi.

Sindicalisme alternatiu i estratègia de lluita

Si la burocràcia sindical va poder passar l’acord sense major resistència, no es deu fonamentalment al fet que els representants de CCOO i UGT estiguin prestigiats entre la majoria dels treballadors. De fet, ens consta que no és així. Però entre la desconfiança i la possibilitat de plantejar una alternativa hi ha una distància considerable, més quan els sindicats alternatius són molt febles. Però no té a veure amb un problema de grandària, sinó també de política i

En un article aparegut un dia abans que finalitzi la vaga, esbossàvem cinc mesures perquè triomfi la vaga del metall de Cadis. Entre elles, el suport massiu a una caixa de resistència unificada, l’impuls d’accions de solidaritat i contra la repressió, i la coordinació de les lluites. Però hi ha dues mesures en particular que considerem eren la clau perquè el conflicte tingués una perspectiva de triomf i superés les seves principals febleses estratègiques: assemblees democràtiques per a decidir-ho tot i l’extensió de la vaga de solidaritat en les grans empreses del sector naval.

La divisió entre la base de la lluita que va posar el cos en els piquets i els caps sindicals que van negociar en despatxos amb la patronal, ha estat el principal element en contra que triomfi la vaga. Si les bases no decideixen, decidiran contra elles, com van fer amb la lluita contra el tancament d’Airbus, que va acabar en una derrota. Per això, la convocatòria d’assemblees democràtiques -obertes a tots els afiliats i no afiliats, treballadors fixos i temporals- era una clau per a garantir la unitat de tots els treballadors en lluita i evitar que les cúpules sindicals acabessis negociant “per dalt” sense resoldre realment les reivindicacions obreres.

En relació a aquest aspecte, un paràgraf a part mereix el rol d’Anticapitalistas en el conflicte. A través de l’alcalde de Cadis, José María Gonzalez ‘Kichi’, Anticapitalistas plantejo una política correcta de solidaritat. No obstant això, aquesta va ser més enllà i ‘Kichi’ es va oferir a la Junta d’Andalusia com a mediador, donant així un aval a una taula tramposa en la qual patronal i burocràcia sindical buscaven signar un acord a la baixa que acabés amb la vaga, com efectivament va succeir. Com sosté Santiago Lupe en una nota de polèmica publicada en ID, res més lluny d’una política veritablement anticapitalista per al conflicte, que passava en tot cas per posar el pes institucional de l’alcaldia en què es desenvolupés l’autoorganització obrera i no es negociés a esquena dels treballadors.

El desenvolupament de l’autoorganització i les assemblees democràtiques, és a dir, la creació d’una nova institució obrera a la calor de la lluita, era l’única via que podia impedir que la burocràcia fes una negociació a esquena dels vaguistes, com és el seu ‘business as usual’. Però perquè això fos així, la batalla per les assemblees democràtiques i resolutives havia de ser una de les claus des de l’inici del conflicte. Lamentablement, les forces de l’esquerra sindical que han participat activament de la vaga, no han fet d’aquesta política un eix de la seva intervenció.

La democràcia obrera no és un botó d’emergència que prémer quan el conflicte pren un gir sobtat, és un procés actiu i preparatori que ha de desenvolupar-se abans, durant i després dels conflictes com una de les eines principals de la lluita de classes.

Com diem en un article escrit a la calor de la signatura del conveni, “salvant les distàncies, aquesta política recorda a moltes de les vagues dels últims anys de la dictadura i primers de la Transició, i les lliçons de la qual l’esquerra sindical hauria de tenir en compte i incorporar en la seva pràctica quotidiana. Conflictes molt durs i combatius, en els quals era capital imposar comissions de representants, coordinadores i altres organismes de democràcia directa amb base en les assemblees de treballadors, per a evitar que el vertical primer, o les direccions del PCE més tard, conduïssin les negociacions i portessin els conflictes a acords de vergonya o la derrota”.

D’haver existit aquesta nova institucionalitat basada en la lluita, el rebuig al preacord que es va fer sentir a penes coneguda la notica hagués tingut un causi on expressar-se per a donar una resposta organitzada. Però abans que això, l’autoorganització podria haver estat la clau per a impactar sobre els treballadors de les grans empreses del sector naval i aeronàutic per a sumar-los a la lluita.

Les plantilles d’aquestes empreses, que en la seva majoria tenen convenis propis, no van estar en vaga. És a dir que una bona part del poder de foc de la lluita no està en el “camp de batalla”. Si la tasca fonamental d’una estratègia per a vèncer en la vaga és acumular forces i concentrar-les en el punt decisiu, que els batallons pesats de la indústria no participessin de la lluita va ser un factor vital que la patronal va aprofitar en contra de la vaga i per a negociar el Conveni a la baixa. Si les combatives plantilles de Navantia, Airbus i la Bazán de San Fernando s’haguessin sumat al combat, llavors la patronal hagués tremolat de por. Aquí si que un altre gall hagués cantat.

Tasques i perspectives

“Els treballadors del metall de Cadis han mostrat una combativitat i determinació que fa temps no es veia. Aquest ha estat només un primer assalt en un procés de recomposició de la capacitat defensiva de lluita de la nostra classe, que més abans que tard aconseguirà superar les traves burocràtiques i passar a l’ofensiva per recuperar els seus drets”, escriu Juan Carrique en un article abans citat.

Aquesta recomposició, no obstant això, no pot quedar lliurada a la pura espontaneïtat. Aquest és un començament: “Allò espontani és la forma embrionària del conscient”, va escriure Lenin. Però la classe treballadora té molts enemics (externs i interns) que operen contra aquesta perspectiva. La recomposició de la seva capacitat defensiva i ofensiva de lluita ha de ser per tant una tasca conscient de les i els sindicalistes combatius, així com de l’esquerra que es reivindica anticapitalista i revolucionària.

Hi ha múltiples tasques que es corresponen amb aquest objectiu, però si haguéssim de sintetitzar dues tasques elementals -que a més la vaga de Cadis situa d’una manera evident-, podríem resumir-la en dos conceptes: unitat de les files de la classe treballadora i democràcia obrera.

La classe treballadora té un enorme pes social objectiu per a imposar les seves reivindicacions sobre els capitalistes i vèncer. Avui la classe treballadora a nivell mundial s’ha estès com mai abans en la història. Lluny del mite de la fi del treball, en les últimes dècades centenars i centenars de milers persones a tot el món, començant per països com la Xina i l’Índia, s’han proletaritzats en els serveis, en la indústria, el transport i múltiples activitats que avui són assalariades i abans no ho eren.

No obstant, a pesar que la classe treballadora ha adquirit aquest enorme pes social a nivell global, que ni el mateix Marx hagués imaginat, la classe treballadora també es troba enormement fragmentada. Fragmentada com mai abans en la seva història, entre treballadors precaris, “informals”, aturats, eventuals, immigrants, natius, etcètera. Alhora, el capitalisme s’ha valgut de totes les formes d’opressió racial, de gènere, de nacionalitat, per a enfortir l’explotació dels treballadors i les treballadores.

Si alguna cosa ha posat sobre la taula la vaga de Cadis és el paper perniciós d’aquesta divisió i la necessitat de lluitar per la unitat de les files obreres, bregant perquè se situï com a classe hegemònica enfront del conjunt dels sectors explotats i oprimits.

Aquesta tasca fonamental, no obstant, només pot ser duta a terme en forma íntegra i efectiva si s’enfronta als principals responsables d’aquesta divisió: les burocràcies. En primer lloc, les dels sindicats, que compleixen la funció de garantir la divisió de les files de la nostra classe, on cada cadascú s’ha de limitar a lluitar per un interès fragmentat. Però també les burocràcies polítiques o semiburocràcies dels “moviments” que criden els treballadors a confiar en els governs que defensen els interessos dels capitalistes.

La lluita per desenvolupar les assemblees i els mètodes de la democràcia obrera en els llocs de treball, així com per recuperar els sindicats i comitès d’empresa de les mans de les burocràcies sindicals per a posar-los al servei de la lluita de classes, és la segona tasca fonamental.

L’ampliació de la classe treballadora i la seva major heterogeneïtat l’han fet potencialment moltíssim més fort com per a passar per sobre de les burocràcies i recompondre’s subjectivament. Però que triomfi sobre els seus enemics depèn, com dèiem abans, de la capacitat d’adoptar una estratègia per a vèncer.

Com escriu Josefina Martínez en una columna publicada de CTXT, “la pandèmia ha augmentat les desigualtats i els greuges acumulats, però també ha revelat la vulnerabilitat del capital. Sense treballadors i treballadores no funciona res. Les vagues mostren aquest poder potencial. I que ja és hora que la por canviï de bàndol”.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito


Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d'eliminar la sedició"

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d’eliminar la sedició"

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

Rècord d'encariment de la cistella de la compra a l'octubre amb una alça de preus del 15%

Rècord d’encariment de la cistella de la compra a l’octubre amb una alça de preus del 15%

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel