×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La vaga general paralitza Catalunya

Les dades de seguiment de la vaga són superiors a la vaga del 3-O segons els convocants. La SEAT comença el dia tancada, el port totalment paralitzat i les escoles sense docents i alumnes.

EsquerraDiari.cat

divendres 18 d’octubre de 2019
Facebook Twitter
Video informe huelga general Catalunya - YouTube

La vaga convocada per la IAC i la CSC s’ha convertit en una de la vagues més importants dels últims anys. El dia ha començat amb la fàbrica d’automòbils SEAT paralitzada i els estibadors del port en vaga total. L’aeroport del Prat s’han cancel·lat més d’una cinquantena de vols, diversos creuers i l’atur en el sector públic aconsegueix el 43% en l’educació, 90% en la universitat i 40% en la sanitat. En els polígons industrials, especialment a la Catalunya interior, el dia semblava un festiu per l’escassa activitat, en MercaBarna la venda de productes frescos ha baixat un 80% i un 60% dels comerços han tirat la persiana.

A totes aquestes dades s’han sumat desenes de talls de carrers, carreteres i vies de ferrocarril, i multitud de concentracions i manifestacions en totes les ciutats, la més important la que han protagonitzat els estudiants en el centre que ha tornat a omplir per complet la Via Laietana.

Aquesta gran jornada de vaga i mobilització té la seva continuïtat aquesta tarda. En aquestes hores estan entrant ja en la capital catalana les cinc columnes de les “Marxes per la Llibertat” amb desenes de milers de persones que s’han sumat en els seus trams finals. Per a aquesta tarda s’espera una manifestació que promet ser històrica en la qual s’exigirà als carrers l’amnistia i la fi de la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme i els drets democràtics.

Els esdeveniments d’aquesta setmana mostren que la voluntat de centenars de milers de catalans de no acatar el nou marc repressiu i defensar el seu dret a decidir continua sent ferm. Molt especialment en la joventut, que en aquests dies ha estat al capdavant de l’acció en l’aeroport i les manifestacions dels últims dies enfrontant la repressió dels Mossos i la Policia Nacional.

La reacció del Govern de Sánchez ha estat l’esperada. En una compareixença després del Consell d’Europa ha tornat a criminalitzar les protestes d’aquests dies i a sumar-se a l’amenaça del ministeri de l’Interior contra els manifestants als quals acusa de “violents”.

La posició del Govern i els partits que els integren ha estat la de saludar les mobilitzacions, al mateix temps que s’ocupaven a fons a reprimir-les i sumar-se a la campanya de criminalització dels joves que no s’han resignat a continuar rebent els cops de la policia. Sota un discurs de l’ordre i d’haver de “defensar-se” de les amenaces de l’Estat mostrant-se ferm contra les protestes, el conseller d’Interior Buch ha fet pinça amb Grande Marlaska.

El processisme demostra que fa temps que va començar el seu retorn al “autonomisme” i que això suposa, en aquests moment, acceptar ser part de l’engranatge repressiu contra els drets democràtics com el de manifestació.

La lluita per conquistar l’amnistia, acabar amb la repressió i reprendre la lluita pel dret a decidir, només pot avançar desenvolupant les mobilitzacions que estem veient aquests dies i especialment en aquesta gran jornada de vaga i mobilització. I això només es podrà fer de manera independent del Govern i els seus partits, exigint a les direccions sindicals que convoquin noves jornades de vaga i assemblees en els centres de treball i que el moviment anti-repressiu sigui una realitat en les facultats i instituts, en síntesi, en tot el moviment estudiantil.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques