×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Aquest 25 de maig es reprenia la vaga en el sector educatiu a Catalunya. Milers de docents i estudiants vam omplir els carrers de Barcelona reclamant acabar amb les retallades, defensar el català a les aules, retirar el nou currículum i augmentar el pressupost, entre d’altres demandes.

Pablo Castilla

dijous 26 de maig de 2022
Facebook Twitter

Ahir va tenir lloc la setena jornada de vaga educativa, la primera després dels cinc dies del passat mes de març i la del 14 de maig. Els sindicats convocants (USTEC, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i FEUSOC) feien una crida a una manifestació unitària que va començar a les 11:30 a Jardinets de Gràcia després d’un recorregut pels carrers de Barcelona que va aturar-se davant la seu d’ERC.

Els i les treballadores de l’educació mantenen el polze amb el Conseller Cambray. Continuen reclamant la reversió de les retallades, l’augment del pressupost al 6% del PIB, la retirada del nou calendari i l’estabilització del personal interí. A més, defensen el català a l’escola i s’oposen al nou currículum.

Algunes organitzacions juvenils també van participar a la manifestació. Així ho van fer el Sindicat d’Estudiants que convocà vaga a secundària i l’agrupació anticapitalista Contracorrent que, igual que en les darreres jornades, va tornar a fer una crida a la mobilització d’instituts i universitats.

Milers de persones del sector educatiu van sortir al carrer just el dia després que Junts, ERC, Comuns i PSC culminessin l’atac contra el català a les aules amb un acord que sembla definitiu.

“El català porta molt de temps tenint amenaces. Aquesta vegada és el 25% de castellà, sembla la definitiva i no la volem. El català és la llengua en la que volem estudiar i aprendre” – deia l’Arola, estudiant de secundària a la manifestació.

El Roger, un altre jove d’institut, senyalava la defensa del català entre els motius per mobilitzar-se. “Hem sortit per defensar la nostra llengua que contínuament està patint els atacs del TSJC i d’Espanya.” A més, el jove estudiant apunta que surten “també contra les retallades a l’educació pública perquè "el que volem és una escola, una universitat i instituts amb una educació totalment pública”.

“Ens sembla malament que treguin diners a l’escola pública, la qual forma el futur de molts joves. A més, les retallades i la baixada del català són més motius per estar a la manifestació” – defensava la Júlia, alumna de 4t de l’ESO. La Mariona, estudiant de 1r de Batxillerat i militant de Contracorrent i Pan y Rosas, donava motius per unir-se amb el professorat. “Sortim al carrer perquè les condicions de treball del professorat són les nostres condicions d’aprenentatge”. La jove afegia que defensen “el català i l’educació pública contra el Govern de la Generalitat que porta anys degradant-la i que, a més, ara és còmplice de l’atac espanyolista”.

Precisament, les companyes de Contracorriente y Pan y Rosas enviàven aquest missatge de suport a la vaga des de Madrid:

La Sofia, una estudiant de 1r de Batxillerat, explicava en primera persona els efectes de les retallades. “Nosaltres som d’una escola petita i si encara retallen més professors no tindrem hores ni per fer tutories”.

Però el suport de les estudiants al professorat en alguns centres va anar més enllà de la participació a la manifestació. L’Álex, membre de Contracorrent i estudiant de 3r de l’ESO de l’institut Eugeni d’Ors d’Hospitalet, comentava com ho havien preparat en el seu centre d’estudi: “Juntament amb la assemblea de docents del meu institut ens hem organitzat per penjar una pancarta a la façana del institut contra les retallades, lluitant per l’educació pública, en català i fora dels interessos del mercat. També cantem una cançó sobre l’educació i les retallades”.

Malgrat que la vaga estudiantil només estava convocada a secundària, alguns joves d’universitat s’han sumat a la manifestació. Aquest és el cas de l’Aitor Martínez, militant de Contracorrent i representant estudiantil a la Facultat de Dret i Polítiques de la UB. “El model de la universitat al servei del mercat és el que ara volen profunditzar a la primària i la secundària i no ho podem permetre” – senyalava l’Aitor.

Davant la propera vaga el dia 9 de juny, el membre de l’agrupació anticapitalista ha volgut fer “una crida als sindicats estudiantils com el SEPC perquè convoquin vaga a universitats, ja que no ho han fet en cap de les anteriors jornades.”


Facebook Twitter

Pablo Castilla

Portaveu de l'organització juvenil ContraCorrent.

ContraCorrent Barcelona

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones