×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La veu de les estudiants en la vaga educativa

Les estudiants també participem a la vaga educativa dels i les docents de les escoles i instituts. Unes jornades històriques on sectors estudiantils han volgut participar per solidaritzar-se amb la comunitat educativa.

Pablo Castilla

dimarts 29 de març de 2022
Facebook Twitter

“Hem vingut perquè volem solidaritzar-nos amb les idees que estan defensant els professors i creiem que ens hem d’unir amb aquesta lluita” – explica Arnau, alumne de 1r de batxillerat.

Fins i tot, part de l’alumnat que ha sortit aquest dimarts als carrers explicava com s’havien organitzat juntament amb els seus professors i professores per venir a la manifestació. En aquest sentit, joves d’instituts deien sobre els seus docents que “estan lluitant pels seus drets i per l’educació que també és la nostra. La nostra educació depèn d’ells, així que hem d’estar aquí”, afirmen la Laura i en Javi, de primer d’història.

Et pot interessar: ERC, JxCat, Comuns i PSC sentencien a mort el català a l’escola: totes a la vaga amb els i les docents per defensar-lo!

Després de la vaga del passat 23 de març, les reivindicacions de les estudiants també inclouen la defensa del català a les aules a pocs dies de l’acord d’ERC i Junts de la mà dels comuns i PSC que busca establir el castellà com a llengua d’ús a les escoles. “Hem vingut a defensar els nostres drets i la nostra llengua que és el català, perquè ens l’estan traient” – manifestava Anna, alumna de secundària.

Les retallades i l’infrançament denunciat pel professorat és un altre dels punts que l’alumnat pren també entre les seves demandes. “Des de fa molts anys hi ha una manca de recursos a l’educació. Visibilitzar-ho fent una vaga així creiem que és la manera de canviar-ho i lluitar per un futur amb una educació digna” – explica Arnau, un altre estudiant de batxillerat.

A més, la denuncia a la privatització de l’ensenyament és present en les paraules de les estudiants. Així, l’Alex, estudiant de 3r d’ESO diu que “volen acabar amb l’educació pública i privatitzar-la. Estem amb els nostres professors perquè Cambray vegi que units som més forts i podem canviar les normes”.

Després de no haver convocat vaga en els tres primers, el Sindicat d’Estudiants sí que ho ha fet per aquesta setmana. La Berta, militant del Sindicat d’Estudiants (SE), defensa que és important manifestar-se perquè “ens volen treure molts drets, així que hem de lluitar per tenir un futur millor i una educació millor”.

Malgrat l’acatament de la sentència contra el català per part de la Generalitat, el SEPC no ha convocat vaga per aquesta setmana ni a secundària ni a universitats, tal i com ja van fer durant les primeres jornades. Tot i així, algunes militants sí que s’hi han sumat a la manifestació i han convocat la vaga al seus instituts, segons hem pogut saber per part d’una d’elles.

De nou, així com en les tres primeres jornades, l’agrupació juvenil Contracorrent ha participat activament des del començament, tant en els talls de carretera, com en la massiva manifestació fins al departament d’Educació.

Mariona, militant de Contracorrent i Pan y Rosas a secundària, expressa la importància d’unir la lluita de l’estudiantat amb la resta de la comunitat educativa, tot criticant a la Generalitat i el govern del PSOE-UP. "Les estudiants sabem que hem d’estar al costat de les docents i la resta de treballadors de l’educació. Defensem el català a les aules i una educació pública sense precarietat que, com s’ha demostrat, no aconseguirem sense enfrontar el Govern i l’Estat espanyol".

Després d’aquesta vaga històrica, tot apunta que continuarà la lluita per un ensenyament públic lliure de retallades on la immersió lingüística sigui efectiva.

Per això, es planteja el repte de construir un moviment estudiantil unit amb la comunitat educativa des de baix que combati les polítiques neoliberals del govern central i de la Generalitat. En aquest sentit, les organitzacions estudiantils com el SEPC o el SE tenen la responsabilitat de trencar amb tota la lògica de convocatòria des de dalt i organitzar assemblees a cada centre d’estudi per unir treballadores i estudiants.

També pots llegir: “Si seguim, guanyem”. Com podem aconseguir-ho?


Facebook Twitter

Pablo Castilla

Portaveu de l'organització juvenil ContraCorrent.

ContraCorrent Barcelona

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna