×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La legalització de l’avortament va obtenir mitja sanció a l’Argentina: ara ho ha de tractar el Senat

Amb 131 vots a favor, 117 en contra i 6 abstencions, va obtenir mitja sanció la legalització de l'avortament amb la inclusió de l'objecció de consciència. En les pròximes setmanes, s'espera que sigui ratificat al Senat i es converteixi en llei.

Andrea D'Atri

divendres 11 de desembre de 2020
Facebook Twitter

El projecte presentat pel Poder Executiu que el dimecres havia obtingut dictamen per majoria, va ser aprovat en el recinte, la qual cosa l’habilita per a ser tractat en la cambra alta i convertir en llei el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs fins a la setmana 14.

Previ al seu tractament, va sofrir algunes modificacions que van ser exigides pels sectors antidrets per a concedir-li els vots necessaris a l’oficialisme perquè es converteixi en llei. Entre aquestes modificacions, la més controvertida ha estat la introducció d’una fórmula d’objecció de consciència que deixa oberta la possibilitat que una institució sanitària tingui una plantilla professional conformada enterament per objectors.

En el camí, va quedar el projecte col·lectiu de la Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament que -després de presentar-se durant més d’una dècada sense ser tractat- va obtenir mitja sanció recentment en 2018, secundat per una enorme mobilització de centenars de milers de persones en el Congrés i altres punts del país. Malgrat el suport social, el projecte després va ser rebutjat pel Senat. Van ser els diputats Nicolás del Caño i Juan Carlos Giordano, els únics que durant el debat van defensar l’esperit d’aquest projecte històric.

Simultàniament, al Senat es discutia la mitja sanció a la nova fórmula de mobilitat jubilatòria, un ajust a la butxaca dels qui van treballar tota la seva vida i a les dones més pobres que són els qui reben l’Assignació Universal per Fill (AUH).

***

Mentrestant, als carrers, les organitzacions polítiques, socials, feministes i sindicals que donen suport a l’avortament legal, van seguir la sessió per les pantalles gegants col·locades pel govern nacional; mentre de l’altre costat del clos que dividia la plaça del Congrés, es reunien alguns centenars d’activistes "celestes". El mateix dispositiu que havia organitzat el govern de Macri establint una paritat entre "verds" i "celestes" que, en totes dues oportunitats, va ser desmentida per la realitat.

A penes uns pocs centenars de militants antidrets s’amuntegaven en el sector sud, mentre milers de joves "verds" seguien la sessió amb atenció del costat nord. No obstant això, la concurrència no va tenir la massivitat que va aconseguir fa dos anys, quan el moviment dels mocadors pel dret a l’avortament, va passar a ser conegut com la marea verda.

El govern va desestimar el projecte defensat pel massiu moviment de dones de l’Argentina per a "partiditzar" la lluita per aquest dret presentant un similar en el seu lloc; el va anunciar el dia en què el peronisme commemora el seu Dia de la Militància, mentre en el Congrés es votava el pressupost d’ajust. A més, va obrir la porta als sectors reaccionaris per a limitar el dret mitjançant l’objecció de consciència i el va ingressar en la cambra al desembre, mentre continuen avançant les lleis de l’ajust que exigeix l’FMI.

No obstant això, va haver de fer-se eco d’un reclam que té diverses dècades d’història i que, en els anys recents, va aconseguir una gran massivitat, als carrers, amb la incorporació d’una nova generació de joves que van fer seu el mocador distintiu de la Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament.

***

Encara que els vots estiguin garantits, fins i tot en el reaccionari Senat -la qual cosa només podrà confirmar-se quan, finalment, arribi a la cambra alta-, la veritat és que serà la mobilització permanent la que podrà garantir que aquest dret sigui plenament exercit. Perquè la ingerència dels sectors antidrets en aquesta llei és a penes una part de la pressió que, insistentment, exerceixen contra la llei d’educació sexual integral, contra l’ús d’anticonceptius, la venda de misoprostol i tots els drets sexuals i reproductius.

Aquesta intrusió de les esglésies en l’Estat, lluny de ser rebutjada pel govern i els partits majoritaris, està incentivada mitjançant la creació de secretaries de Culte -com va fer Verónica Magario en el partit de la Matança-, la declaració de ciutats o províncies senceres com a "pro-vida" -com va fer Juan Manzur en Tucumán-, o impulsant programes coordinats per les esglésies evangèliques -com a "Cristians a Ajudar", impulsat per Jorge Capitanich en el Chaco.

Gairebé quaranta anys de la caiguda de l’última dictadura militar i els governs que van seguir fins a l’actualitat ni tan sols van derogar els decrets signats pel genocida Jorge Rafael Videla i el llavors ministre Martínez de Hoz, mitjançant els quals s’estableix l’obligació per a l’Estat de destinar 130 milions de pesos anuals del pressupost nacional per a "salaris" de bisbes, arquebisbes, sacerdots i seminaristes, entre altres prebendes.

Per això, com va argumentar el diputat Nicolás del Caño del Frente de Izquierda (FIT), durant la sessió que va culminar entrada la matinada, "perquè defensem la vida de les dones i perquè és un problema de salut pública, lluitem perquè sigui llei. Però també, perquè defensem l’autonomia de les persones per a triar lliurement els seus projectes de vida i gaudir de la seva sexualitat. I en aquest camí, el FIT assenyala també la necessitat de fer efectiva la separació de l’Església de l’Estat, com el reclamen també als carrers."

Amb la nostra lluita hem arribat fins aquí i probablement, aconseguim que sigui llei en poques setmanes. Però la conquesta efectiva dels nostres drets requereix que seguim als carrers. El moviment de les dones a l’Argentina, que ha tingut reconeixement internacional, va copar els carrers al crit de Ni una menys, es va convertir en marea pel dret a l’avortament i continua viu en les milers de dones que ocupen els carrers de Jujuy contra els femicidis, denuncien la megaminería en Chubut o barallen per terra i habitatge en les preses de Guernica i altres punts del país.


Facebook Twitter

Andrea D’Atri

Nació en Buenos Aires en 1967. Se recibió de Lic.en Psicología (UBA) y se especializó en Estudios de la Mujer, dedicándose a la docencia, la investigación y la comunicación. Es dirigente del Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS). Con una reconocida militancia en el movimiento de mujeres, en 2003 fundó la agrupación Pan y Rosas de Argentina, que también tiene presencia en Chile, Brasil, México, Bolivia, Uruguay, Perú, Costa Rica, Venezuela, Estado Español, Francia y Alemania. Ha dictado conferencias y seminarios en América Latina y Europa. Es autora de Pan y Rosas. Pertenencia de género y antagonismo de clase en el capitalismo (2004), publicado en Buenos Aires y reeditado en San Pablo, Caracas, México y Roma, y compiladora de Luchadoras. Historias de mujeres que hicieron historia (2006), reeditado en San Pablo, Caracas y Madrid.

Segueix-lo a Twitter and Instagram

@andreadatri

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso