×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les claus sobre la històrica disputa entre la Xina i els EUA per Taiwan

La visita de Nancy Pelosi a l'illa, va generar diversos dies de tensió amb la Xina. Quan comença la ruptura entre l'illa i les autoritats xineses? Què hi ha en joc?

Diego Sacchi

divendres 5 d’agost de 2022
Facebook Twitter

D’aquests temes parlem a la columna sobre notícies internacionals del programa de ràdio El Circulo Rojo.

La visita de la Presidenta de la Cambra de Representants (cambra baixa) del Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi, a l’illa, va generar diversos dies de tensió amb la Xina.

Després de l’encreuament de declaracions, van seguir els exercicis militars xinesos al voltant de l’illa, com a resposta a la provocació estatunidenca.

Va haver-hi diverses anàlisis de què va motivar a Pelosi, fins i tot va mostrar unes certes diferències en la política exterior del govern de Biden. Però m’interessava deixar algunes claus per a entendre la disputa.

L’illa, situada uns 150 quilòmetres de la costa xinesa, va ser colònia portuguesa, ocupada pel Japó i des de 1949 amb el triomf de la revolució a la Xina, es va transformar en el refugi de les forces contrarevolucionàries del Partit Nacionalista xinès, el Koumintang.

Aquest partit va fundar el govern de la República de la Xina a càrrec de Chiang Kai-Shek i va declarar que aquest territori representava a la Xina. Alguna cosa que va ser acceptat per anys per moltes nacions occidentals fins que 1971 l’ONU va transferir el reconeixement diplomàtic a Pequín.

Els Estats Units va fer costat obertament al govern de l’illa fins a 1979, els creixents vincles amb la Xina, passa a reconèixer al govern de la RPC com l’únic govern legal al país i donarien suport a la postura d’aquest sobre l’existència d’una única Xina, de la qual Taiwan formava part.

Això no va impedir que els Estats Units sempre mantingués una relació “no oficial” amb l’illa. Fins i tot, aquest any, el Congrés nord-americà va aprovar l’“Acta de Relacions amb Taiwan”, mitjançant la qual prometia subministrar armes defensives, destacant que qualsevol atac per part de la Xina seria de “greu preocupació” per als Estats Units.

L’abast de la normativa va quedar clarament demostrat en 1996, quan la Xina va realitzar unes proves de míssils per a intentar influir en les primeres eleccions presidencials que es realitzaven a Taiwan. En resposta, Bill Clinton va enviar vaixells de guerra a l’Estret de Taiwan, ordenant d’aquesta forma el major desplegament a Àsia des de la guerra de Vietnam.

la Xina considera a Taiwan com una província, amb un govern separatista i il·legítim. Durant anys la política va ser d’una reunificació pacífica i amb temps llargs, imposant la superioritat econòmica de la Xina continental.

Les tensions han escalat des de l’elecció de la presidenta taiwanesa Tsai Ing-Wen en 2016, una independentista prooccidental.

Hi ha en la disputa molt més que una qüestió de sobirania. Per a la Xina l’illa facilita l’accés a les aigües profundes de l’Oceà Pacífic i el control de la producció de semiconductors d’última generació, l’empresa Taiwan Semiconductor Manufacturing Company és responsable de subministrar el 70% dels microxips d’última generació del món.

Els Estats Units busca evitar que la Xina vaig aconseguir el control sobre el govern d’una illa que al mateix temps, formalment, reconeix com a part del gegant asiàtic.

La disputa dels últims dies mostra que els Estats Units va passar del “moment unipolar” de fi de la guerra freda a una decadència de la seva hegemonia sostinguda, mentre la Xina es va transformar en el principal competidor, i l’illa queda en el mitjà d’aquesta disputa per l’hegemonia.


Facebook Twitter

Diego Sacchi

Nacido en Buenos Aires en 1977, militante del Partido de Trabajadores Socialistas desde 1994. Periodista, editor en la sección Internacional de La Izquierda Diario y columnista de temas internacionales en el programa de radio El Círculo Rojo.

Segueix-lo a Twitter

@sac_diego

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"