×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les elèctriques amenacen amb tancar les seves centrals nuclears si es retallen els seus beneficis: No al xantatge! Expropiació sense pagament de tot l’oligopoli elèctric

Les empreses de l'oligopoli que controla la producció i distribució d'energia elèctrica amenacen amb tancar les seves centrals nuclears si el Govern avança amb la tíbia mesura que retalla els seus superbeneficis. Una acció així podria deixar al país sense el 25% de la seva energia. Hi ha una única manera d'enfrontar el xantatge: expropiar sense pagament a aquesta màfia i posar el sistema sota control de treballadors i usuaris.

Diego Lotito

dimecres 15 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Tancar en forma “desordenada” les centrals nuclears de les quals són propietàries. Aquesta ha estat la resposta de les empreses elèctriques a l’anunci del Govern d’un pla per a abaratir la factura de la llum, encara que el mateix consisteix en una sèrie de tíbies mesuras que mínimament afecten els superbeneficis de l’oligopoli.

L’amenaça es va fer a través del Fòrum de la indústria nuclear, un organisme que integra a les elèctriques, les centrals nuclears i altres empreses del sector. Argumenten que el pla presentat aquest dimarts després del Consell de Ministres, al costat de la “excessiva pressió fiscal actual” portaria al "cessament de l’activitat de tot el parc nuclear".

Per a les nuclears, “aquest projecte de Llei no ha d’aplicar-se sobre l’energia nuclear”. En un comunicat publicat aquest dimarts a la tarda expliquen que “el Reial decret llei aprovat en el Consell de Ministres d’avui, fins i tot sent d’aplicació temporal, aprofundeix encara més en la penalització a la generació elèctrica d’origen nuclear”.

Per això, amenacen amb el “tancament desordenat” de les plantes nuclears i asseguren que “conduirien a la seva inviabilitat economicofinancera i li abocarien al cessament anticipat de l’activitat”.

El comunicat constitueix un veritable xantatge amb tuf de “cop elèctric”. Totes les centrals nuclears de l’Estat espanyol són propietat de les grans elèctriques del país. És a dir, totes pertanyen a Iberdrola, Endesa, Naturgy i, solament en el cas de la central de Trillo, hi ha a més participació d’EDP. Un oligopoli forjat durant dècades, des del franquisme fins als governs del PSOE i el PP, que forma part del nucli dur del capitalisme espanyol. I que, una vegada més, colpegen el puny sobre la taula per a mostrar qui és el que mana.

Les mesures del Govern: un pla feble i impotent enfront de l’oligopoli elèctric

El Govern ha aprovat un “pla de xoc” per a abaratir un 22% la factura de la llum, que fa mesos supera dia a dia màxims històrics. Per a això, el Consell de Ministres ha acordat limitar molt moderadament els superbeneficis de les elèctriques a través d’una minoració temporal sobre l’excés de retribució que les empreses estan obtenint en aplicar sobrecostos a la generació d’electricitat neta que no haurien d’incloure’s, així com la limitació de la pujada de preus del gas i rebaixes fiscals. Totes mesures temporals, ja que serien aplicades només fins a març de 2022, quan es preveu que els preus de llum i gas s’estabilitzin. El pla inclou també un augment de la protecció dels consumidors vulnerables i modifica la Llei d’Aigües per a posar fre al buidatge d’embassaments practicat durant l’estiu per algunes companyies energètiques.

Una sèrie de tíbies mesurades que mostren tota la seva impotència enfront de l’oligopoli elèctric, al qual la més mínima mesura redistributiva és resposta amb terrorisme elèctric, amenaçant amb generar una crisi de proporcions deixant al país sense un 25% d’energia elèctrica.

Expropiació sense pagament i sota control obrer

L’energia és un sector estratègic de l’economia, dominat per un grapat de corporacions fortíssimes i una vinculació orgànica amb les principals institucions i partits del Règim del 78. Com la banca o les constructores, són empreses per a les quals s’ha tingut durant dècades una política d’Estat que blinda els seus interessos i beneficis.

Et pot interessar: L’oligopoli de les empreses elèctriques, joia de la corona del capitalisme espanyol

Trencar amb la dictadura de les elèctriques, per a obtenir una producció i distribució racional amb preus raonables i al servei de la majoria social significa enfrontar-se a l’actual règim polític.

Per això, enfront de l’oligopoli elèctric el programa social liberal del govern del PSOE i Unides Podemos és completament impotent. L’únic programa que pot parar el xantatge i resoldre integra i efectivament la crisi energètica, abaratir el cost de la llum i planificar racionalment una transició verda és l’expropiació sense pagament de totes les empreses d’energia per a posar-les a funcionar sota el control democràtic dels seus treballadors i de la comunitat d’usuaris.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%