×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les mascaretes i vuit mesos d’especulació empresarial que el govern ha permès

Més de vuit de mesos de pandèmia han hagut de passar perquè al govern central baixi l'IVA i es digni a posar un preu màxim a les màscares. vuit mesos de lucrar amb la necessitat de milions.

Guillermo Ferrari

dijous 12 de novembre de 2020
Facebook Twitter

En menys de 24 hs el Govern ha passat de sostenir que no es podia abaixar l’IVA del 21% sobre les mascaretes, a anunciar que l’IVA passaria a ser el 4%. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha hagut de menjar-se les primeres paraules pel descontentament que genera la passivitat de l’autodenominat “el govern més progressista de la història” (és difícil imaginar-se si hi hagués un de dreta).

L’excusa de la ministra Montero era que en el dia d’ahir a la tarda havia rebut l’autorització de la Unió Europea per a rebaixar l’IVA. No obstant això, hi ha països de la Unió que fa temps no cobren IVA a la compra de les màscares (Itàlia, Bèlgica o Països Baixos). És a dir, això de Montero són excuses de mal pagador.

No obstant això, aquesta rebaixa serà un petit alleujament en la butxaca de la família treballadora. Però si estem davant un govern progressista, Per què no anul·la l’IVA com han fet governs conservadors d’Itàlia o Bèlgica? Una de les coses que deia la ministra d’Hisenda és que amb l’IVA del 21% recaptaven uns 1.500 milions d’euros. Una vegada més les butxaques dels més pobres són castigats per a omplir les arques públiques.

No obstant això aquest descompte, el preu de les màscares el molt alt respecte dels veïns. A Portugal es pot pagar a tan sols 0,09 € la unitat. Itàlia té un preu màxim 0,5 €. O Grècia de 0,2 €. El preu en l’Estat espanyol és de gairebé 1 €, més de 10 vegades que en la veïna Portugal!

Però no sols hi ha aquesta diferència de preu abismal. En els primers mesos de pandèmia, els més durs fins ara, l’especulació va ser bestial. Ha arribat a pagar-se cada màscara a més de 5 € i fins i tot a 8 i 9 €. En el seu moment el secretari general de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE), Carlos Gallina alertava «Ha vingut molta gent aliena al sector farmacèutic a fer el seu agost», amb preus que «han pujat entre un 300% i un 500%».

Et pot interessar: La resposta de Torra: dues màscares a dos mesos de la Covid

Si el govern “més progressista de la història” ho fos realment, hagués confiscat les màscares per a distribuir-la als hospitals, residències, llocs de treball i estudis sota control de les organitzacions obreres. Però, Ai! Que el seu progressisme s’acaba quan comencen els reclams dels Amancio Ortega, Florentino Pérez, Ana Botín o Jordi Gual Solé per esmentar a algun dels empresaris de l’Ibex35.

Per descomptat que al Govern més progressista de la història no se li ha ocorregut omplir les arques del govern buscant diners on efectivament n’hi ha: les grans fortunes (com la del Rei i l’emèrit) i les grans empreses. Cert! Però si ha estat aquest govern qui va augmentar les despeses de la monarquia i el que va preparar la fugida del Rei emèrit per a preservar la corona.

Un govern realment progressista el que ha de fer, davant la pitjor pandèmia en més de cent anys, és confiscar tota la producció de màscares i expropiar les fàbriques que la produeixen. L’objectiu és que es distribueixi gratuïtament almenys una màscara diària a cada persona i evitar el desproveïment en centres sanitaris i residències.

D’aquesta forma s’acaba amb els preus abusius de l’especulació capitalista, es preserva mínimament de despeses a les famílies en greu situació econòmica i s’assegura un aspecte de la seguretat per a lluitar contra la Covid-19. No és el cas del Govern de Sánchez-Iglesias-Garzón. Ni el PSOE, ni Unidas Podemos, ni Esquerra Unida han demostrat ajudar als treballadors i el poble. Molt menys encara els partits de la dreta i l’extrema dreta.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya