×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Madrid, Barcelona i Saragossa surten al carrer en solidaritat amb la lluita de la classe treballadora i la joventut a França

Aquest dijous 23, coincidint amb la convocatòria d'una nova vaga general a França contra la reforma de les pensions del govern de Macron, diverses organitzacions socials, polítiques i juvenils convoquen concentracions a Madrid, Barcelona i Saragossa en solidaritat amb la lluita de la classe obrera i la joventut a França.

EsquerraDiari.cat

dimecres 22 de març
Facebook Twitter

La classe treballadora i la joventut a França es troben en un estat de radicalització social en rebuig a la reaccionària reforma de les pensions d’Emmanuel Macron, que en no poder aprovar-la al parlament vol imposar-la per decret mitjançant l’article 49:3. Des de divendres passat, les manifestacions espontànies i els bloquejos han ocupat l’escena política en repudi a la decisió antidemocràtica del govern i han exigit la caiguda de Macron.

La reforma de Macron endarrereix dos anys l’edat de jubilació, fins als 64 anys, una forma d’ajustar la butxaca de les i els treballadors amb l’argument d’evitar un fallit de la caixa de l’Estat, sense afectar els guanys de les empreses ia més augmenta la quantitat d’anys d’aportacions i elimina els règims especials.

Des de l’inici del moviment, les aspiracions a la base són múltiples. Si bé el rebuig a l’augment de l’edat de jubilació és al centre, comencen a sorgir moltes demandes addicionals, des de les salarials per l’augment de la inflació fins a les condicions de treball, contra la precarietat, per la qualitat dels serveis públics , fins i tot demandes específiques d’estudiants universitaris i secundaris, que els últims dies s’han sumat amb força a la lluita malgrat la dura repressió policial que ha deixat centenars de detinguts.

Aquest dilluns, una moció de censura presentada per un grup de parlamentaris va ser rebutjada per ben poc, amb 9 vots. El govern de Macron i la seva reforma ha superat pels pèls la moció, però l’ajustadíssim resultat no va ser el que esperava l’Executiu, que encara surt més debilitat, plantejant la necessitat d’intensificar la mobilització.

La Intersindical, que agrupa els principals sindicats (CFDT i CGT, entre d’altres), malgrat l’enorme rebuig popular, i quan les enquestes assenyalaven que més del 70% de la població a França vol la caiguda del Govern de Macron, es va negar a convocar noves accions de manera immediata a l’anunci del decret. Les direccions sindicals recentment van trucar a una nova jornada de mobilització per al proper dijous 23, cosa que va ser considerada massa tardana pels sectors que estan en lluita. És per això que molts sindicats locals entre els treballadors de refineries, transport, recol·lecció de residus, educació etc. van cridar a mantenir els bloquejos, piquets i vagues des d’aquest dilluns. Tot i així, s’espera que la jornada del 23 sigui una gran jornada de masses contra el Govern i la seva reforma.

La ràbia acumulada ha superat en diferents llocs les direccions convocant bloquejos, piquets, vagues i assemblees en refineries, ports, transports, recol·lectors de residus, col·legis i universitats entre d’altres, cosa que mostra la potencialitat d’aprofundir i estendre el moviment per acabar amb la reforma de les pensions, el Govern de Macron i obrir una nova fase de lluita per totes les reivindicacions obreres i populars.

En aquest marc, les mostres de solidaritat comencen a estendre’s a l’Estat espanyol i altres països. En el cas del nostre país, encara més considerant que d’aquesta banda dels Pirineus, el Govern “progressista” del PSOE i Unidad Podemos intenten presentar com un gran èxit una nova reforma de les pensions que consolida tots els atacs anteriors pels quals la edat de jubilació es va establir en 67 anys, gràcies a la complicitat de les burocràcies sindicals de CCOO i UGT.

Així, coincidint amb la nova convocatòria de vaga general, el dia dijous 23 tindrà lloc a Madrid una concentració amb els lemes: “Solidaritat amb la lluita del poble treballador francès”, “No a la repressió, detingudes llibertat” i “Contra les reformes de les pensions, lluita obrera i vaga general”. A continuació, reproduïm el comunicat de convocatòria de la concentració:

COMUNICAT

Solidaritat amb la lluita de la classe obrera i la joventut a França
No a la repressió
No a les reformes de les pensions al servei del capitalisme
Detinguts Llibertat

Finalment, tal com era previsible, la moció de censura contra el Govern de Macron i de la Primera Ministra Elisabeth Borne no va tirar endavant, encara que per una petita diferència de nou vots. Un cop més es demostra que els problemes de la classe treballadora es resolen al carrer o no es resolen.

La lluita del poble treballador francès contra la reforma de les pensions té un simbolisme profund i que va molt més enllà de l’intent de retallada concreta sobre aquestes. La reforma de les pensions ha esdevingut la punta de llança de les pretensions de desmantellament dels drets socials conquerits per les classes populars franceses, desmantellament al servei del gran capital francès i del capitalisme europeu i internacional.

La nostra solidaritat amb la classe treballadora francesa no està inspirada només per un esperit internacionalista, sinó perquè si no som capaços d’avançar en la direcció en què ho fa la classe obrera francesa ens suprimiran tots els drets socials i serveis públics ja minvats per si mateixos. conquerits a l’Estat espanyol en les darreres dècades. Mentre els Estats europeus destinen milers de milions d’euros a la guerra, retallen les pensions i els serveis públics. El gran capital francès, espanyol i internacional ha declarat una guerra a la classe treballadora; és essencial comprendre’l per organitzar la resistència davant d’això.

A França ja fa 9 jornades de vagues generals des del 19 de gener i nombroses vagues espontànies des de fa més d’una setmana. Estan lluitant contra la reforma de les pensions que les portarà de 62 a 64 anys. Aquí, les burocràcies sindicals de CCOO i UGT pretenen que celebrem que amb aquest Govern es consolidin les reformes anteriors de les pensions i la jubilació als 67 anys. Prou!

Dijous que ve, coincidint amb la novena convocatòria de vaga general a França, des del Madrid solidari i internacionalista vam convocar una concentració de suport a la classe obrera francesa, que és també essencial per a l’organització i l’avenç de la classe treballadora madrilenya. La repressió duta endavant per les forces policials de l’Estat francès, amb més de 1.000 detinguts/des, és tota una expressió del que acabem de relatar. Moltes d’aquestes persones segueixen als calabossos. Exigim la llibertat immediata per a tots i la fi de la repressió.

Animem totes les i els treballadors que acudeixin a la concentració del dijous 23 a les 19:00 a la Plaça de Callao. Estarem fent un pas, no només en la solidaritat, sinó també en la pròpia organització de la resistència de la classe treballadora madrilenya i de tots els territoris de l’Estat Espanyol.

Convocants: Contracorrent, Coordinadora d’Habitatge, Coordinadora General de Pensionistes Madrid Unitat, Coordinadora 25S, Corrent Revolucionari de Treballadors/es (CRT), Esquerra Castellana, Esquerra Revolucionària, Lliures i Combatives, Móstoles Poble Viu, Pa i Roses, Plataforma Sierra Parla Obrera i Popular, Sindicat d’Estudiants, Vallekas Nuestra, Yesca… i segueixen les adhesions.

El mateix dia dijous 23 també hi haurà concentracions en solidaritat amb la lluita de la classe obrera i la joventut a França a Barcelona i Saragossa, convocades per diverses organitzacions socials, polítiques i juvenils.
A la ciutat comtal, la concentració tindrà lloc a les 18 hores davant del Consolat de França, a la Ronda Universitat, 22, convocada per CGT Barcelona amb el suport d’altres organitzacions com la CRT i Contracorrent.

A Saragossa, la concentració també tindrà lloc al Consolat de França a les 19 hores.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE