×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Massiva jornada de lluita mundial contra la crisi climàtica

Les marxes, aturades i altres mesures de protestes es fan en paral·lel al Cim Climàtic de Nacions Unides que es reuneix aquest dilluns a Nova York, exigint-li mesures urgents.

diumenge 22 de setembre de 2019
Facebook Twitter

Aquest divendres es va realitzar la primera de les set jornades de protestes per a exigir als governs de tot el món -que es reuniran el 23 de setembre en el Cim del Clima de l’ONU a Nova York- que prenguin mesures urgents contra el canvi climàtic. La setmana de lluita desembocarà en la vaga global del 27 de setembre.

Centenars de milers, amb estudiants i joves al capdavant, es van manifestar a tot el món sumant-se a la preparació de la “Vaga Mundial pel Clima”. Durant tota la setmana es preveu que hi hagi més de 5.000 accions de protesta, que inclouen aturades estudiantils i laborals, entre altres accions, en més de 3.000 ciutats de 162 països en tots els continents.

Gran mobilització a Nova York

Segons les informacions de les diverses accions a tot el món, la protesta global ja s’ha transformat en la mobilització més rellevant de la història per a conscienciar sobre la importància d’actuar contra el canvi climàtic. Una de les accions més importants de la jornada va ser la gran manifestació a Nova York.

Centenars de milers de joves, molts d’ells de secundaria, van sortir als carrers de la ciutat, on també s’hi sumar sindicats i treballadors autoconvocats. Els organitzadors van comptabilitzar unes 250.000 persones que des del migdia van omplir la Plaça Foley, enfront de l’Ajuntament de la ciutat, i fins i tot van superar les tanques de la policia que pretenien mantenir els carrers sense manifestants.

Malgrat les tanques, la mobilització va travessar durant hores l’emblemàtica avinguda Wall Street on es concentra gran part de les oficines de les multinacionals que dia a dia degraden el planeta. En la destinació final de la marxa, el Battery Park, la multitud va escoltar els discursos de joves activistes, entre ells la ja famosa Greta Thunberg, activista climàtica sueca de 16 anys que assistirà al Cim de l’ONU.

La convocatòria mundial impulsada per moviments com “Fridays for Future”, “Extinction Rebellion”, així com centenars d’organitzacions ambientalistes i ecologistes en diferents països, exigeix als governs i líders mundials en el Cim de l’ONU, que es declari l’emergència climàtica i s’adoptin mesures urgents per a frenar la crisi ambiental.

La reunió a Nova York busca mostrar alguna iniciativa per part dels governs d’algunes de les principals potències globals, però la veritat és que no han passat dels discursos. L’"Acord de París" de 2015/2016 que plantejava un compromís per a reduir l’emissió de gasos contaminants, va quedar desfasada amb l’arribada al poder de nous actors com Donald Trump -conegut negacionista del canvi climàtic- en la principal potència mundial o Jair Bolsonaro al Brasil que recentment va promoure els massius incendis a l’Amazònia. Aquests governs, entre altres, han implementat polítiques contràries als acords de París i fins i tot van amenaçar amb retirar-se.

Justament Sao Paulo, la major ciutat del Brasil, va ser escenari d’una altra important mobilització, on milers de joves van marxar per l’Avinguda Paulista en defensa del medi ambient. Les protestes es van repetir en una vintena de ciutats brasileres com Rio de Janeiro, Belo Horizonte o Recife.

El Cim de l’ONU es presenta com a única alternativa als governs que neguen la crisi climàtica un suposat “capitalisme verd”, com si la resposta pogués néixer de les entranyes del mateix sistema que la produeix. Governs i organitzacions que treballen al costat de les petrolieres com Shell o la Exxon, amb mineres contaminants com Barrick Gold o mega-corporacions com Walmart, Cargill o Monsanto, col·laborant amb el saqueig de recursos naturals en tot el planeta sota la cobertura “ambientalista”.

La vaga climàtica comença a mostrar que davant una perspectiva absolutament irracional a la qual ens porta el capitalisme és evident la necessitat d’aprofundir mesures dràstiques i urgents. Però aquestes no poden dependre de la bona voluntat dels Governs de les potències imperialistes que són les principals responsables del desastre actual, ni tampoc de les noves agendes impulsades per les grans corporacions i els partits promotors del “capitalisme verd”.

Et pot interessar: El capitalisme destrueix el planeta, destruïm el capitalisme

Altres llocs on es van realitzar importants protestes van ser:

Alemanya

França

A París i altres ciutats franceses també es van mobilitzar milers de persones i dissabte es van sumar els emblemàtics armilles grogues en una nova manifestació.

Austràlia

Més de 300.000 persones van participar de les manifestacions a Melbourne, Sídney i altres ciutats d’Austràlia.

Regne Unit

Desenes de milers de manifestants van participar en les marxes convocades en desenes de ciutats d’Anglaterra i el Regne Unit.

Estat Espanyol

A l’Estat Espanyol, més de 300 organitzacions van donar suport a la iniciativa, amb manifestacions en més de 85 localitats.

En l’inici de les accions el divendres es va organitzar una asseguda enfront del Congrés dels Diputats a Madrid organitzada per la plataforma “Feministas x el Clima”, per a dir que “No hi ha planeta B”.

També a Barcelona es va organitzar una manifestació en la cèntrica Plaza Sant Jaume.

Argentina

A l’Argentina, la principal jornada de lluita serà el 27 de setembre, però aquest divendres es va realitzar la primera protesta seguint la convocatòria mundial. Els joves de Fridays for Future Buenos Aires i l’Aliança pel Clima es van concentrar a la Plaza de Mayo i van apuntar contra el decret del Govern que habilita la importació d’escombraries al país.

Mèxic

Mèxic també va viure mobilitzacions principalment a la Ciutat de Mèxic on milers van marxar davant la catàstrofe ambiental, i per a repudiar els megaprojectes i l’assassinat d’ambientalistes.

Irlanda

Uganda

Grècia

Dinamarca

India

Sudàfrica

Pakistán

Les organitzacions que formen part de la Fracció Trotskista - Quarta Internacional es pronuncien enfront de la setmana de Vaga Global pel Clima, convocada a tot el món entre el 20 i el 27 de setembre. El capitalisme destrueix el planeta, destruïm al capitalisme!


Facebook Twitter
Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim