×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Memòria de la repressió i la resistència LGTBI a Barcelona

Els periodistes Víctor Asensio i Luis Rodríguez de elprat.tv presenten el seu documental "Tisores d'esquilar i una cullera esmolada" sobre la vida de Tania Navarro, dona trans represaliada pel Franquisme, i entrevisten a Salvador Lou, historiador, fundador del projecte de divulgació i memòria Barcelonarebelde.com i membre del comitè de redacció d'EsquerraDiari.

EsquerraDiari.cat

divendres 20 de maig de 2022
Facebook Twitter

En el bar La Federica del barri barceloní de Poble Sec i com a part de les activitats pel dia internacional contra la LGTBIfòbia, es va emetre el documental ’Tisores d’esquilar i una cullera esmolada’.

L’acte va estar presentat pels seus dos autors, els periodistes de Elprat.TV Víctor Asensio i Luis Rodríguez. El curt-documental repassa una part de la biografia de Tania Navarro, una d’aquelles dones trans que van trepitjar les rajoles de les Rambles al juny de 1977 en la primera manifestació de l’Orgull de l’Estat espanyol.

Al costat de les seves companyes, Tania enfrontaria la repressió de la Policia Armada -els "grisos" -. Es rebel·lava contra una dictadura que l’havia empresonat per primera vegada amb 16 anys a la presó Model de Barcelona. Sent encara una adolescent va patir els maltractaments dels funcionaris i agressions sexuals per ser qui era.

Només a Catalunya més de 1.000 persones van ser detingudes durant el Franquisme en aplicació del delicte d’homosexualisme de la llei de Vagos y Maleantes des de 1955 i la Llei de Perillositat Social des de 1970. Més de la meitat van complir penes de presó.

En el film Rodríguez entrevista a Tania recorrent les galeries de la Model i de casa seva al Prat del Llobregat on ella reflexiona sobre el passat, però també sobre la involució en drets que està vivint el col·lectiu LGTBI, l’emergència de l’extrema dreta i la necessitat de "continuar lluitant".

Després de la projecció del documental, Rodríguez va entrevistar a Salvador Lou, historiador, fundador del projecte de divulgació i memòria "Barcelona Rebel" i membre del comitè de redacció d’Esquerra Diari.

Una conversa que va partir del naixement del Paralel, les primeres manifestacions culturals i socials públiques de les dissidències sexuals i de gènere a la ciutat. Va abordar també la repressió sota la dictadura de Primo de Rivera i sobretot el Franquisme, i també la realitat LGTBI en l’etapa republicana.

Lou va analitzar l’evolució de les posicions homofòbiques d’una gran part dels corrents de l’esquerra dels anys 30, excepte la lligada a l’Oposició d’Esquerra de Lleó Trotsky, i els canvis que porta Stonewell com a part de l’ascens de lluites de finals dels 70 a nivell internacional.

Finalment, es van abordar els elements de continuïtat que va deixar la Transició en la legislació homofòbica i moltes pràctiques judicials, policials i institucionals que arriben fins als nostres dies, posant com a exemple les càrregues de la Policia Nacional contra les manifestacions per l’assassinat de Samuel l’estiu passat o aquest mateix dilluns per part dels Mossos d’Esquadra contra la protesta enfront un acte trànsfob.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah