×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Més de 120 joves a la Trobada de Contracorriente i Pa i Roses a Madrid: Pas a la joventut socialista i revolucionària!

Dissabte passat més de 120 joves, estudiants i treballadores de Contracorriente, Pa i Roses i el CRT ens vam reunir a Madrid sota el lema “Lluitem com a França” per discutir com continuar construint una joventut socialista i revolucionària que enfronti l'extrema dreta i el govern “progressista”. Aquest cap de setmana també es realitzaran Trobades a Barcelona i Saragossa.

Pan y Rosas Estado español

Contracorriente

dijous 20 d’abril de 2023
Facebook Twitter

La sala Borromeo de Vallekas es va omplir dissabte passat amb més de 120 joves, estudiants i treballadores de Contracorriente, Pa i Roses i el CRT, reunides per discutir com enfrontar les seves crisis, les seves guerres i la seva precarietat, continuem construint una joventut socialista i revolucionària.

La Trobada va tenir lloc en un context marcat per la guerra d’Ucraïna i les tensions entre potències imperialistes, la crisi econòmica, la degradació ambiental, la inflació i la precarietat, que afecta especialment la joventut. Un marc en el qual les polítiques del govern “progressista” prometen engrunes per als treballadors i la joventut, mentre garanteixen els beneficis dels grans capitalistes, augmenten els pressupostos militars i s’enforteixen les polítiques repressives i les mordasses contra la joventut.

Però aquesta és només una part de la realitat. Perquè al mateix temps veiem una onada de lluites obreres com feia dècades que no vèiem a Europa, com les que recorren el Regne Unit, Alemanya, Grècia i especialment França. De l’altre costat dels Pirineus la classe treballadora i la joventut enfronten la reaccionària reforma de les pensions de Macron i la política conciliadora de les burocràcies sindicals amb els mètodes històrics de la lluita de classes: la vaga, els piquets i la mobilització de carrer.

És per això que la nostra Trobada ha tingut com un dels seus principals lemes el lema principal de l’acte “Lluitem com a França”, reflectint la importància d’aquesta lluita de la classe treballadora i la joventut franceses, que no sols és contra una reforma de les pensions que els condemna a arribar a morir treballant, sinó també contra la precarietat, l’explotació, el racisme i la repressió del govern autoritari de Macron i el règim imperialista francès.Debat estratègic i perspectiva socialista

Un dels objectius de la Trobada va ser aprofundir en la reflexió estratègica en aquest context. Per això, la Trobada va començar amb la xerrada “Joventut, revolució i estratègia socialista”, a càrrec d’Irene Thunder i Elías Lavin, on es va abordar un balanç del cicle polític que es va obrir amb el 15M i en aquest marc un debat sobre les diferents estratègies que s’han proposat enfrontar el capitalisme.

La situació de passivitat a l’Estat espanyol contrasta fortament amb la situació de lluita a França. I no és casualitat. L’esquerra neo reformista d’Unides Podem, que va prometre “assaltar els cels”, ha estat el principal factor que ha col·laborat amb la recomposició del vell règim des dels despatxos de ministres del Govern amb el PSOE. Un govern de l’OTAN, que va avalar la repressió a Catalunya i és un fidel servidor dels interessos de l’IBEX 35. El creixement de l’extrema dreta no pot explicar-se sense la desmobilització i la desil·lusió generada pel neo reformisme i el govern “progressista”, com tampoc sense considerar la reacció espanyolista contra la lluita per l’autodeterminació del poble català. Una lluita que va ser enfrontada des de l’esquerra reformista sota la defensa de la democràcia de l’IBEX35, la monarquia, la Constitució del 78 i la seva justícia hereva del franquisme.

Partint d’aquests elements, que estan desenvolupats en el fullet d’invitació a la Trobada que va ser difós dies abans de la reunió, la xerrada va fer un repàs per les diferents estratègies que es plantegen per superar al capitalisme en el segle XXI, polemitzant contra aquells les estratègies dels quals van des d’intentar “desmantellar el capitalisme” o “domesticar-lo”, fins a només “resistir” contra el sistema o fins i tot “fugir del capitalisme”.

A partir d’aquest debat, la xerrada va aprofundir sobre la perspectiva estratègica que defensem des de Contracorrent, Pa i Roses i el CRT: l’estratègia obrera i socialista d’“aixafar el capitalisme”. Perquè per a nosaltres la classe obrera no és un moviment més que lluita pels seus interessos corporatius, sinó l’única classe que, per ocupar posicions estratègiques dins del sistema de producció i distribució capitalista, té la potencialitat de parar-ho tot, superar el capitalisme i obrir el camí a una societat sense explotació i opressió.

Et pot interessar: Què debatran les Trobades de Contracorrent i Pa i Roses per una joventut socialista i revolucionària?

Amb la seva lluita, la classe treballadora és capaç d’unificar a tots els sectors explotats i oprimits per destruir l’estat burgès a través de la vaga general insurreccional i construir un nou tipus d’Estat. Un Estat basat en organismes de democràcia de masses, com els consells obrers o soviets (pel seu nom en rus, sorgits en la revolució). Un Estat de la classe treballadora, basat en la més àmplia democràcia dels productors, que pot ser transitori per a obrir el camí cap a una societat sense Estat, sense explotació i opressió. Això és, una societat socialista. Però per a això necessita d’una estratègia política i una organització revolucionària que prepari el triomf. Aquesta va ser una de les principals conclusions del debat en l’inici de la Trobada.Assemblea de balanç, debat programàtic i orientació

Després del menjar, la Trobada va continuar amb una assemblea on es va debatre sobre el programa i a partir d’un balanç del curs les tasques per continuar construint un gran projecte socialista revolucionari de la joventut.

Les intervencions de l’assemblea al voltant del programa van destacar la crítica anticapitalista al sistema educatiu, la situació de la classe treballadora i la precarietat, l’auge de l’extrema dreta, el militarisme imperialista, la repressió cap a la joventut, la crisi de l’habitatge, la qüestió de l’autoorganització i la lluita contra les burocràcies polítiques i sindicals, la lluita contra el patriarcat, el capital i totes les seves opressions, la lluita contra el règim i pel dret a l’autodeterminació dels pobles, la defensa del marxisme revolucionari i el socialisme, entre altres qüestions que aborda el nostre programa.

Com a conclusió d’aquest debat va ser aprovat el programa de Contracorrent i Pa i Roses per construir una joventut socialista revolucionària, que després de les Trobades que es realitzaran a Barcelona i Saragossa serà publicat per difondre massivament.

Van ser especialment destacades les intervencions de les nostres companyes més joves, que estan posant en peus una federació d’associacions estudiantils en diversos instituts de Madrid i van tenir una nodrida participació en la Trobada.No caure en el parany del “mal menor”

En un context en el qual ja tots els partits capitalistes i l’esquerra reformista està en plena campanya electoral, la Trobada va abordar també el debat sobre per què la classe treballadora i la joventut no tenim una alternativa a la qual votar aquest 28M i la construcció d’una alternativa de classe i socialista contra la dreta i el parany del “mal menor”.

En aquest sentit, la Trobada va debatre que les eleccions municipals i autonòmiques de maig són el primer round entre dos projectes defensors del llegat neoliberal, ajustador i al servei de les grans empreses i el Règim del 78. Per més discurs progressista i mesures cosmètiques que impulsin des dels seus ministeris, els projectes neo reformistes de Yolanda Díaz, IU i Podemos, que governen amb el PSOE al servei de l’IBEX35 i els interessos de l’imperialisme espanyol, no són una alternativa per parar a la dreta.

Enfront dels qui ens diuen que l’única cosa que podem fer és votar el “mal menor”, nosaltres diem que no caurem en aquest parany i continuarem lluitant per construir una alternativa política revolucionària i socialista de la classe treballadora, les dones i la joventut. Perquè a l’extrema dreta se la derrota amb la lluita de classes, seguint l’exemple de França, no des dels ministeris del progressisme capitalista. Per això volem construir una gran organització juvenil que mostri, com deia Rosa Luxemburg, que la realpolitik de la classe treballadora és la via revolucionària.


Les principals resolucions

Amb aquests fonaments, dos de les principals resolucions de la trobada van ser, d’una banda, publicar el programa de Contracorrent i Pa i Roses amb les esmenes realitzades a partir del debat en la Trobada de Madrid i els que tindran lloc a Saragossa i Barcelona, en un document en el qual se sintetitzi el nostre balanç polític del cicle anterior, algunes de les conclusions de les trobades i la nostra perspectiva.

D’altra banda, es va resoldre publicar la nostra posició davant les pròximes eleccions municipals i de les comunitats autònomes contra el parany del “mal menor”. Una posició independent d’Unides Podem, Sumar i la resta de variants neo reformistes que només pretenen canalitzar el descontentament cap a la il·lusió que des d’un govern imperialista i capitalista poden canviar-se les coses.

Juntament amb aquestes, es van adoptar una sèrie de resolucions d’orientació política d’aquí a que acabi el curs:

· Continuar impulsant una campanya contra la presència policial en les nostres universitats i el model d’universitat-empresa antidemocràtic, que plantegi que necessitem una universitat governada per estudiants i treballadors on la policia no pugui posar un peu. Com a part d’això, impulsar tancaments i accions en aquelles universitats on sigui possible contra la privatització de la universitat i la precarietat dels treballadors, promovent l’autoorganització estudiantil i les assemblees democràtiques amb llibertat de tendències.

· Continuar desenvolupant una gran campanya antirepressiva en instituts contra la EVAU i el sistema educatiu al servei dels capitalistes. Al mateix temps, continuar la campanya d’obertura de seccions de Contracorrent en instituts, amb la intenció de posar en peus una gran federació estudiantil socialista revolucionària.

· Participació en la manifestació del Bloc Combatiu i de Classe l’1 de maig, així com de l’Orgull Crític.

· Reafirmar la utilització de Izquierda Diario i Esquerra Diari com una gran eina per reflectir els problemes i les lluites de la joventut, la nostra crítica de la societat capitalista i la nostra perspectiva socialista.

· Participar de l’Escola d’estiu del CRT, Contracorrent i Pa i Roses que tindrà lloc a l’estiu com a manera de continuar dotant-nos de les armes de la crítica i la teoria marxista que necessitem.

En aquesta trobada, a més, vam poder comptar amb salutacions de les companyes de la joventut de la FT-CI (Fracció Trotskista - Quarta Internacional) que estan en primera línia de lluita, com la nostra companya Alberta Nur des de França en la vaga contra les pensions, però també de Xile, Mèxic, els EUA o l’Argentina entre altres.Construïm una gran joventut socialista i revolucionària!

Perquè hem d’arribar preparats per a les noves crisis i esclats de la lluita de classes que aquest sistema engendrarà, sabem que les batalles que donem avui són fonamentals. Per això des de Contracorrent, Pa i Roses i el CRT ens proposem construir una gran organització de la joventut estudiantil i treballadora que es prepari per als combats que venen amb una estratègia revolucionària per acabar amb aquest sistema i construir una societat sense explotació ni opressió. Pas a la joventut revolucionària! Suma’t a construir una gran joventut socialista i revolucionària!


Facebook Twitter

Pan y Rosas Estado español

Estado español | @PanyRosasEE


Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah