×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers de persones diuen no a l’ampliació de El Prat

Més de 10 mil persones es manifesten a Barcelona contra el pla inicial d'AENA i la contraproposta de la Generalitat. Una mobilització que precedeix a les de la vaga climàtica del 24S.

EsquerraDiari.cat

diumenge 19 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Més de 10 mil persones s’han manifestat aquest diumenge a Barcelona contra l’ampliació de l’aeroport de El Prat. La protesta ha omplert el carrer Tarragona fins a la plaça Espanya des de les 12 del migdia, moment en el qual han arribat quatre columnes de diferents poblacions de l’àrea metropolitana. La més nombrosa d’elles ha estat la que sortia a les 10 del matí de plaça de la Vila de El Prat i ha tallat durant més d’una hora el trànsit de la C32 direcció Barcelona.

La proposta d’ampliació va ser acordada entre el govern central i la Generalitat al començament d’agost, i incloïa la construcció d’una nova pista sobre l’espai natural protegit de La Ricarda. Davant el rebuig social d’entitats ambientalistes i de defensa del territori, i la població de les localitats afectades del Baix Llobregat, el govern va retirar formalment el seu suport al projecte presentat per AENA plantejant que calia buscar alternatives com l’augment d’horaris de vols o la connexió ferroviària amb els aeroports de Girona i Reus.

El govern central va decidir al començament de setembre deixar fora del pla quinquennal d’AENA l’ampliació de El Prat davant els “dubtes” de la Generalitat. No obstant, tant ERC com Junts porten des de llavors suplicant una rectificació i que es negociï una ampliació acordada que eviti perdre la inversió dels 1.600 milions promesos.

La “alternativa” de la Generalitat és també un atemptat ambiental. Permetria convertir l’aeroport català en un Hub Internacional, augmentant el trànsit aeri en més d’un 30%. El discurs verd d’Aragonès i ERC ha estat durament qüestionat en la manifestació, ja que és precisament aquest augment de vols i passatgers el que implicaria un augment de les emissions de CO2 equivalent a 2 ciutats senceres de Barcelona i aprofundiria el model de “monocultiu turístic” basat en la precarietat i la gentrificació.

L’ampliació de l’aeroport s’inclou en tota una sèrie d’inversions que tant el govern “progressista” com la Generalitat volen escometre en els pròxims anys i que s’emmarquen en el pla de reconversió que té als Fons de la UE com una peça clau. Un programa de rescat milmillonari a les grans empreses contaminants, la majoria de l’IBEX35, i que inclou un bon nombre de projectes de “capitalisme verd”, com a mega parcs eòlics, que lluny de suposar una solució a la crisi climàtica, suposen un fort impacte ambiental i en el territori.

Pablo Castilla, dirigent de l’agrupació Contracorrent, ha pres la paraula per a denunciar el rol de totes dues administracions i la factura dels fons i aquests megaprojectes que pagarà la joventut i la classe treballadora en forma de contrareformes i ajustaments com ja va passar amb la crisi de 2008.

Des de l’escenari han pres la paraula diferents plataformes ambientalistes de Catalunya, des de “Ni un Pam de Terra” de El Prat fins a les que combaten la depredació turística en la Costa Brava o lluiten contra els mega parcs eòlics i fotovoltaics.

Divendres que ve 24 de setembre està convocada una vaga mundial i manifestacions pel clima que tornaran a ser una jornada de mobilització contra la depredació ambiental generada pel capitalisme i els seus governs. Castilla ha animat a participar-hi en dir que “és urgent que la joventut sortim al carrer per a defensar el nostre futur, el nostre planeta enfront els capitalistes i els seus governs, inclosos els “progressistes” com el del PSOE i Podemos. El 24S hem d’omplir els carrers a tot el món. Les organitzacions estudiantils i ambientalistes han de portar aquesta lluita als centres d’estudi, convocar assemblees, i treballar per a confluir amb la classe treballadora”.

Et pot interessar: A qui beneficia l’ampliació de l’aeroport?


Facebook Twitter
Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”