×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Multitudinàries protestes a França contra l’augment del combustible

El cap de setmana es van registrar talls de carreteres i mobilitzacions en més de 2000 punts de tot el país davant la decisió del govern d'augmentar els carburants. Ja s'ha cridat a una nova mobilització a París per dissabte que ve.

dimecres 21 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Aquest cap de setmana França va estar tenyida de protestes dels coneguts com a "armilles grogues" (en al·lusió a la peça fluorescent que usen els manifestants, obligatòria en les rutes) contra l’augment dels impostos als combustibles.

Les accions van ser multitudinàries, principalment en regions de l’interior del país, en més de 2 mil punts van participar 300 mil persones i van deixar un saldo de 400 persones ferides, una dona que va morir atropellada i gairebé 300 detencions.

El Govern d’Emmanuel Macron va decretar un augment dels impostos als carburants de 7,6 cèntims per litre per al dièsel i de 3,9 cèntims per la nafta per evitar l’ús de vehicles contaminants i promoure l’energia neta. A més, a partir de gener s’aplicaran a més taxes suplementàries de 6 i 3 cèntims, respectivament.

El ministre de Transició Ecològica, François de Rugy, va declarar que "cal mantenir el ritme de les nostres mesures que serviran per alliberar-nos de la dependència del petroli i evitar que (un augment de preu del barril) no afecti la nostra economia”, i va advocar "per deixar el parany del cotxe".

La protesta, que va començar per l’alça tributària sobre els carburants per finançar la transició energètica, s’ha estès ràpidament davant la falta de poder adquisitiu en general, per l’augment de la desocupació i els treballs precaris, sobretot en la joventut.

Macron, qui es troba en el seu nivell més baix de popularitat des que va assumir (només un 25%), va fer oïdes sordes als reclams, ja que utilitzant un discurs basat en la cura del medi ambient, intenta fer pagar el cost de la transformació del transport en els usuaris, garantint així que els guanys dels amos de les refineries segueixin intactes.

Els manifestants ja han convocat a una altra gran concentració a París per dissabte que ve. A Facebook, 143.000 usuaris s’han mostrat ja "interessats" per l’esdeveniment que dóna cita a les "armilles grogues" a la plaça de la Concòrdia de París entre les vuit i les onze del matí, per marxar cap a l’Elisi.

El portaveu de l’Executiu, Benjamin Griveaux, va reiterar aquest matí en una entrevista a"RMC" que no farà marxa enrere en la fiscalitat del combustible i va reprendre les paraules del primer ministre, Édouard Philippe, que va assegurar ahir "haver escoltat" el descontentament popular.

"Demanen poder viure decentment del seu treball, que els seus fills visquin millor que ells, és per això que preferim posar impostos en el carburant i no en el treball i hem engegat dispositius per acompanyar-los perquè la transició ecològica és difícil", va dir Griveaux, i va assegurar que cal treure a França del model petroler actual perquè "si dins de 18 mesos els països productors" decideixen augmentar el preu del barril això repercutirà directament en la "butxaca dels francesos".

Per al govern de Macron, el cost ha de ser pagat pels usuaris i no per les empreses que continuaran guanyat milions malgrat la reconversió de les actuacions cap a una “transició ecològica”, que en definitiva amaga un nou cop als treballadors.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques