Món obrer Estat espanyol

CORONAVIRUS

No als ERTEs i acomiadaments massius: llicències pagades amb impostos als grans capitalistes

Aquest dimarts està previst que el Govern aprovi la reforma de la legislació dels Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) al costat d'un paquet de mesures econòmiques davant la crisi del COVID-19. Es preveu que aquesta reforma estigui encaminada a flexibilitzar i agilitar els acomiadaments massius i anirà acompanyada d'un paquet de mesures i la injecció de milions d'euros per salvar a les empreses.

Clara Mallo

Madrid | @ClaraMallo

dimarts 17 de març de 2020| edició del dia

Tot i que encara no ha estat anunciada públicament la reforma, la Patronal ’confia’ que la mesura tingui caràcter retroactiu perquè s’apliqui als expedients que ja han estat presentats i estan pendents d’aprovació administrativa. Per aquest motiu moltes empreses ja han començat a presentar ERTEs a l’administració pública aquest mateix dilluns.

A Andalusia ja hi ha 120 expedients presentats, 70 a Catalunya que només en aquesta regió afectarien 3.819 treballadors, a la Comunitat Valenciana s’han presentat 137 que afecten 3.819 treballadors i la llista continua. Això és només un avançament pel que es calcula que centenars de milers de treballadors aniran a l’atur en els pròxims dies i per temps indeterminat.

Els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació permeten a les empreses suspendre diversos contractes de treball durant un temps determinat, podent ser fins i tot la totalitat de la seva plantilla. Això implica que l’empresa deixa de pagar els salaris dels treballadors per un temps. En tractar-se d’un acomiadament, encara que no definitiu sinó temporal, suposa que el treballador, passa a cobrar la prestació per desocupació que suposa només un 70% del seu salari.

Implica a més que serà l’Estat el que assumeixi la retribució als treballadors, i l’empresa quedarà exempta d’això, la qual cosa suposarà un desemborsament milionari per l’Estat al mateix temps que deixa de percebre una part important de les cotitzacions de la seguretat social mentre durin aquests ERTEs. Quelcom que sens dubte repercutirà en les partides que podrien assignar-se en moments com aquests a la sanitat i fins i tot a les pensions.

Després d’anys de flexibilització i precarització laboral molts dels treballadors als quals els afectin els actuals ERTEs a més no podran ni tan sols cobrar la desocupació perquè no compliran els requisits que exigeix l’administració per a això, com haver acumulat el període de cotització necessari. En altres casos, podran acollir-se a la prestació però aquesta no reflectirà la realitat dels seus salaris. Un exemple són totes aquelles treballadores i treballadors de sectors on la nòmina es complementa amb les anomenades `hores complementàries’ que arriben a suposar en molts casos més d’un 50% del total percebut a final de mes. Aquestes hores no són comptabilitzes a l’hora de calcular la desocupació.

Els ERTEs suposen un assalt al salari indirecte dels treballadors, i la preparació d’una crisi de deute de l’Estat que com ja va ocórrer en el període anterior de la crisi capitalista, acabarà traduint-se en nous ajustos.

Centenars d’empreses s’acolliran a la nova legislació aprofitant la flexibilització que s’espera amb la reforma. Moltes d’elles de sectors clau de l’economia com el comerç que empra a 3,2 milions de treballadors, l’hostaleria, a 1,7 milions, les plantes d’automòbils i la indústria en general a 2 milions o l’educació a 1 milió.

Algunes de les empreses que ja han presentat o anunciat l’aplicació d’un ERTE entre els seus treballadors

Entre la indústria del metall i l’automoció els primers a anunciar expedients ha estat la ferroviària CAF, que aquest dilluns va tancar les seves plantes de Beasain i Irun (Guipúscoa), amb uns 4.400 treballadors. L’empresa romandrà tancada amb permisos fins a aquest dimecres i s’acollirà a un ERTE a partir del dia 23. A València, Ford va comunicar el cessament de la seva activitat des d’avui i es preveu present un expedient en els pròxims dies que afectarà els seus 7000 treballadors de la planta d’Almussafes. Seat tanca la seva planta de components i de caixes de canvi a Martorell. Volkswagen també va comunicar el cessament de la seva producció i Nissan va acordar parar la planta d’Àvila aplicant un ERTE des d’aquest dilluns. Michelin va anunciar que tancarà temporalment les seves quatre fàbriques situades a Lasarte, Vitòria, Aranda de Duero i Valladolid, que sumen 8.000 treballadors.

També l’empresa saragossana Pikolín que compta amb 870 persones a tot l’ Estat ha anunciat que presentarà un ERTE davant la paralització de les vendes que està suposant el tancament de botigues. A més, l’activitat del seu centre productiu i logístic a Saragossa cessarà temporalment aquest dimarts encara que no ha precisat a quantes persones afectarà l’expedient.

Entre les aerolínies Ibèria va ser la primera a anunciar el divendres passat la seva intenció de realitzar un ERTE que podria afectar el 90% de la plantilla. Avui, multitud d’aerolínies europees estan anunciant retallades dràstiques de capacitat que, presumiblement aniran acompanyades de reduccions de plantilla. Per exemple, Norwegian aplicarà durant mínim un mes un programa reduït de vols que suposa la cancel·lació del 85%, a més d’aplicar la suspensió temporal d’ocupació a gairebé el 90% de la plantilla, uns 7.300 treballadors en total, entre tots els països en els quals treballa entre pilots, tripulants de cabina (TCP) i personal de manteniment i administratiu. S’espera que la companyia apliqui un ERTE als seus empleats a l’estat espanyol. Air Europa també ha anunciat un ERTE que s’estima que afecti a la majoria de la seva plantilla que consta de 3.600 empleats entre els seus 22 centres de treball a l’Estat.

El sector de l’hostaleria és un altre dels sectors en els quals es preveu major onada d’acomiadaments i expedients temporals. El grup Alsea, que gestiona marques com Burger King, Domino’s, VIPS, Starbucks o Foster’s Hollywood, i que compta amb més de 22.000 persones en plantilla s’ha avançat a l’anunci del Govern per a anunciar un ERTE que afectarà la totalitat dels seus treballadors.

Moltes promeses però totes les mesures estan dirigides a fer pagar la crisi a les i els treballadors

És un fet que la situació oberta pel COVID-19 ha tingut un gran impacte en l’economia a nivell mundial afectant en primer lloc a sectors privats com l’hostaleria o el transport. Alguns de les conseqüències com a destrucció d’ocupació i suspensions temporals s’han fet notar.

El divendres el Govern es va reunir amb la patronal i els sindicats CCOO i UGT. El resultat d’aquesta primera reunió serà públic demà dimarts, però ja coneixem tots aquests avançaments i l’allau d’ERTES presentats ens avança la direcció de les mesures.

El Govern ha agilitat els tramitis per posar a la disposició de les empreses un nou marc administratiu i un paquet de mesures que facilitin les suspensions temporals d’ocupació i que redueixin l’impacte de la paràlisi l’activitat en alguns sectors de l’economia. S’ha anunciat per exemple que hi haurà una injecció de diners i avals públics a les empresa quelcom que en aquestes hores s’està acabant de negociar. També s’ajornarà el pagament d’impostos a empreses durant possiblement 6 mesos.

Mentre es dóna tot aquest aire als empresaris, centenars de milers de famílies a l’atur hauran de continuar fent front als seus pagaments. Els subministraments, lloguers i altres impostos no són ajornats, mentre es veuen reduïts els salaris o directament es deixa de cobrar-los.

L’impacte d’aquesta crisi a l’economia, i en alguns dels sectors, pot prolongar la inactivitat més enllà del període de quarantena. Algunes d’aquestes empreses com Air Eiropa ja han anunciat que els seus expedients s’estendrà més d’un mes. En concret l’aerolínia anunciava que en el seu cas seria efectiu fins a juny.

La crisi del Coronavirus no pot recaure en els sectors populars i el poble treballador. Davant aquesta situació no es pot permetre ni un ERTE, ni un acomiadament, hem d’exigir llicències amb el pagament del 100% del salari, prenent com a referència la mitjana cobrada en els mesos anteriors per als contractes que inclouen hores complementàries com ocorre de manera generalitzada en l’hostaleria. I que el pagament dels salaris estigui a càrrec de les grans empreses i sostingut amb impost a les grans fortunes. No podem permetre que s’imposi el consum de la desocupació.

Les direccions sindicals no s’han pronunciat davant l’onada d’ERTEs anunciada. També és necessari exigir a totes les direccions de les centrals sindicals que trenquin el seu silenci i oposin a les mesures de la patronal i el govern de PSOE i Unidas Podemos un pla d’emergència que preservi les condicions de vida i treball dels sectors populars i el poble treballador. i s’apliqui sobre la base dels beneficis dels grans capitalistes.

Et pot interessar:#Coronavirus. Quines mesures necessitem perquè els de sempre no paguem aquesta crisi?
Comentaris

Comentar