×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

No ens callaran! Concentracions en deu països per la llibertat d’expressió en l’Estat espanyol

Sota el lema #KallaLaBoca diferents plataformes i organitzacions convoquen concentracions per la llibertat d'expressió aquest dimarts 13 de febrer en tot l'Estat i també enfront de les ambaixades d'Espanya en una desena de ciutats del món.

Clara Mallo

David Medina

dissabte 10 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Les plataformes de suport als rapers Pablo Hasel, Valtonyc i La InsurreccióN, tots ells acusats o condemnats per les lletres de les seves cançons i les seves piulades a Twitter, així com la plataforma de suport als encausats en les diferents operacions "araña" com és el cas de Boro LH, periodista de la Haine, han convocat diferents concentracions durant els dies 13 i 14 de febrer en gairebé totes les principals ciutats espanyoles i a diverses capitals d’Europa i Amèrica llatina.

Aquestes concentracions vénen a donar resposta a la contínua i creixent persecució a la llibertat d’expressió en l’Estat espanyol. Les plataformes que impulsen la convocatòria responen a alguns casos molt concrets d’acusats i condemnats per les seves crítiques, encara que la llista és inabastable. Activistes, periodistes, cantants, tuiters, artistes. Tots ells estan en el punt de mira de la “justícia” del Règim. Jutges, fiscals i govern tracten de callar la boca a tots i totes aquelles que qüestionen algun aspecte d’aquest règim polític i el sistema voraç al que sosté.

A aquesta convocatòria s’han sumat desenes d’organitzacions socials, polítiques i sindicals. La convocatòria adquireix un caràcter internacional per l’extensió de la crida en defensa de la llibertat d’expressió. Els casos de Valtonyc i Hasel han estat notícia en les últimes setmanes. Pablo Hasel va declarar dijous passat davant la Audiencia Nacional i s’enfronta a dos anys i nou mesos de presó per una cançó de denúncia de la monarquia i algunes piulades. Són solament els últims casos, però no els únics. Són molts els que en els últims anys han hagut de declarar davant el poder judicial per cançons, publicacions, piulades o fotomuntatges com és el cas de l’últim artista cridat a judici per fer un muntatge en photoshop posant el seu rostre sobre una imatge de Jesucrist.

Casos com el de Boro LH, perseguit per publicar continguts en el seu Facebook però també per informar de la repressió a les marxes de la dignitat, Cassandra Vera condemnada per publicar piulades sobre l’atemptat contra Carrero Blanco, Valtonyc per criticar a la monarquia en les seves cançons, els titellaires per fer una obra criticant els muntatges policials, o Hasel també per criticar a la monarquia. I segueixen sent només alguns dels casos més destacats.

Aquesta "galeria dels horrors" de la persecució a una mínima llibertat democràtica com és la llibertat d’expressió no pot deixar de dedicar un espai propi al que ha succeït, i segueix succeint a Catalunya. A la brutalitat de la repressió l’1 d’octubre, li han seguit successives detencions, amenaces de controlar els mitjans i, l’última del PP: l’esmena que va registrar in extremis el dimarts al Congrés dels Diputats, per prohibir l’indult per a condemnes per rebel·lió o sedició.

Aquests exemples són una mostra evident del gir repressiu del Govern i el Règim espanyol, que intenten parar mitjançant la por i la repressió els qüestionaments cada vegada majors a un règim decadent, mentre busquen seguir retallant drets. La seva defensa a ultrança d’una monarquia cada vegada més deslegitimada és prova d’això. Amb aquest objectiu l’Estat està usant instruments com la llei mordassa o la figura de “enaltiment del terrorisme”, instruments mitjançant els quals imposen càstigs exemplar a sinistra… però no a destra.

Perquè aquesta persecució s’està donant en un sol sentit. Les amenaces i actes de l’extrema dreta no tenen cap tipus de problema, quelcom lògic en un règim hereu del franquisme. El cas de Yolanda González i la sort del seu assassí és més que il·lustratiu de la impunitat que regna en l’Estat espanyol.

Des d’Esquerra Diari i la CRT impulsem i recolzem aquestes concentracions. Davant tots aquests fets, és vital desenvolupar la mobilització amb tota la força possible. Però no pot quedar-se solament aquí, és necessari avançar en coordinar totes aquestes mobilitzacions en la perspectiva de crear un gran moviment antirrepressiu en el qual totes les organitzacions socials, sindicals, juvenils i de l’esquerra posin tota la seva obstinació.

Concentracions confirmades:

ESTAT ESPANYOL

Barcelona. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaça Catalunya.
Bilbao. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza Arriaga.
Burgos. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza del Cid.
Granada. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Fac. de Ciencias Políticas.
Hernani. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Gaztetxea
Iruña. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza del Ayuntamiento.
Pamplona. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza del Ayuntamiento.
Madrid. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Puerta del Sol.
Murcia. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza de Santo Domingo.
Soria. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza del Olivo.
Oviedo. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Plaza de la escandalera.
Vigo. Dimecres, 14 de febrer a les 19 hores. Plaza del Ayuntamiento.
Palma de Mallorca. Dimecres 14 de febrer. Plaça de les corts.

RESTA DEL MÓN

Berlín. Dimarts, 13 de febrer a les 18.30 hores. Puerta de Branderburgo.
Buenos Aires. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya
Caracas. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya
Dublin. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya.
Ciutat de Mèxic. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya.
Miami. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Consolat d’Espanya.
San José (Costa Rica). Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya.
Santiago de Xile. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya.
Tegucigalpa. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Ambaixada d’Espanya.
Guatemala. Dimarts, 13 de febrer a les 19 hores. Casa de la Memoria.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo


David Medina

Burgos

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE