×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

No és una fake news la privatització encoberta de la sanitat catalana

Hem rebut molts comentaris respecte l'article "Negoci Rodó: Torra paga a la privada 43.000 euros per pacient en UCI". Volem reafirmar que el model privatitzador de la sanitat catalana dels governs de CiU i el Tripartit, fins als nostres dies és la realitat que patim ara en forma de milers de morts per la Covid-19.

Arsen Sabaté

divendres 24 d’abril de 2020
Facebook Twitter

La privatització de la sanitat mata. Ho deiem ahir i amb més motiu ho diem avui, en plena crisi sanitària per la Covid-19. I no, el decret llei del Govern de la Generalitat que permet pagar a la sanitat privada 43.000 euros per pacient atès no és un fake com molts volen fer veure, és la realitat que patim aquests dies.

Et pot interessar: Negoci rodó: Torra paga a la privada 43.000 euros per pacient en UCI

Tot i així hi ha qui s’obstina en, no només desmentir la realitat, sinó en defensar el model concertat i semi privatitzador de la Generalitat que es ve implementant des de fa dècades a Catalunya. Causa major sorpresa si el que ho fa és Dante Fachín, ex membre d’En Comú-Podem i paladí de l’esquerra catalana de la tercera via.

No hi ha dubte que el titular de la ’Cadena Ser’ té tooota la intenció política d’entrellaçar la crisi del Coronavirus amb el conflicte català. Enaltint les mesures del Govern Sánchez i posant en dubte l’oposició, potser més científica, del Govern de la Generalitat. Una oposició, d’altra banda, amb poc d’alternativa eficaç, tot cal dir-ho també.

Però d’aquí a posar la mà en el foc pel model sanitari català com a "únic" és quelcom molt, molt, molt arriscat. I em quedo curt. Primer perquè el mateix Decret llei és públic. No fan falta ni 19 ni 2374 paraules per a evidenciar l’evidència.

Però és que a més, si en alguna cosa és únic el model sanitari del Govern de la Generalitat és en ser pioner i campió, el número u, en reducció del pressupost sanitari durant els pitjors anys de la crisi que es va iniciar en 2008. Passant dels 9.875 milions d’euros l’any 2010 a només 8.290 l’any 2014.

No obstant això, si diem que la privatització de la sanitat catalana no és una fake news és perquè en el mateix període, per posar un exemple, la contractació de mútues va créixer un 14%. Actualment l’àmbit privat compta amb un 69% dels hospitals i un 56% dels llits de la xarxa sanitària catalana. Únic a l’Estat espanyol.

Tot i així, per més informació, per omplir aquest article de més paraules, caldria, com bé fa Fachín, assenyalar que l’actual model sanitari català és basa en un model mixt que és va consolidar l’any 1990 amb la Llei d’Ordenació Sanitària, posant en funcionament la Xarxa d’Hospitals d’Ús Públic (XHUP). Una xarxa creada, ni més ni menys, que per afavorir el sector privat, aglutinant tot tipus d’empreses de dret privat: empreses públiques, hòldings, EBAs (Entitats de Base Associativa), consorcis, etc. Llavors?

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit

Però oju, que no només els Mas o Boi Ruiz i els del seu partit tenen quelcom a dir en tot el procés de privatització del model sanitari català. Amb el Govern del Tripartit i Marina Geli (PSC) com a consellera de la Salut, l’ICS (Institut Català de Salut) va passar de ser una entitat gestora de la Seguretat Social a ser una empresa pública, quelcom que va implicar la privatització de molts centres.

A més, va possibilitar que poguessin existir diferents tipus de contractes laborals, precaritzant així, per altra banda, les condicions del personal sanitari. De fet els diferents sindicats del sector (CATAC, CTS i IAC), van qualificar aquesta mesura com “una privatització encoberta”. Aaaamigo!

Davant això, enfront la privatització encoberta de la sanitat catalana, la solució per a prioritzar la salut de milions de persones als beneficis capitalistes passa per la intervenció de la sanitat privada i tots els seus recursos sota control de comitès de treballadores i treballadors de la sanitat pública i usuaris. La major garantia d’un ús col·lectiu i democràtic i al servei dels necessitats socials.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza