Pandèmia

CRISI CORONAVIRUS

"No treballar si no hi ha protecció": FESIM-CGT publica una guia "Per una tornada segura al treball"

Pel dilluns 13 el govern anuncia la #VueltaAlTrabajo de sectors no essencials entre denúncies per falta de seguretat davant la #Covid19. FESIM-CGT publica una guia "Per una tornada segura al treball" amb mesures com "No tornar al treball si no hi ha tests massius o EPIs per a tots".

diumenge 12 d’abril de 2020| edició del dia

FESIM-CGT, la Federació del Metall, ha publicat una guia per a protegir la teva salut davant la #covid19 i la cobdícia empresarial. Pots descarregar tota la informació aquí:

PDF

El metall, especialment l’automoció, ha sigut un dels sectors que més ha reaccionat davant la irresponsabilitat dels empresaris en els primers dies de pandèmia, parant des de la plantilla la producció de grans plantes com Mercedes a Vitòria-Gasteiz, Airbus a Getafe o IVECO a Valladolid.

En alguns casos de protestes, l’Estat d’Alarma s’ha colat dins de les empreses. Per a protegir als treballadors? No, per a impedir-los protestar per les seves condicions laborals insegures davant el COVID19, com a Basauri Sidenor, on l’Ertzaina va entrar al recinte a prohibir una protesta.

En altres casos, la patronal amb beneficis milionaris, ha tirat de diners públics per a pagar ERTOs, com a 14.771 persones de les 14.812 que treballen acSEAT. Març de 2020 passa a ser el pitjor mes de la sèrie històrica: 302 mil aturats més, 800 mil menys a la Seguretat Social i 3 milions en ERTO. Les xifres anuncien una crisi molt pitjor que la de 2008 davant la qual és urgent una resposta obrera.

Tal com comentava en una entrevista a Esquerra Diari el treballador de la SEAT i secretari general de FESIM-CGT, Diego Rejón: "els Eros i ERTOs caldria prohibir-los. I si és necessari parar la producció, que es faci sense afectar les condicions salarials. Quan va ser la crisi del 2008 es va aprofitar per a atacar a la classe treballadora i rescatar als bancs i als empresaris."

També a les fàbriques d’Airbus a l’altre costat dels Pirineus, l’empresa pressiona per a forçar la tornada al treball en aquesta crisi sanitària. Però, a la planta de Tolosa, els treballadors exigeixen mesures que són un exemple a seguir:

1) la donació de les màscares que posseeix Airbus als sanitaris francesos (l’empresa disposa d’un escandalós estoc d’un material de 20 mil màscares, que escasseja en el sector sanitari francès)

2) l’aplicació de mesures sanitàries dràstiques que protegeixin als treballadors

3) l’existència d’un comitè de control compost per delegats triats del comitè d’empresa més cada treballador que vulgui sumar-se a l’activitat d’aquest comitè, per a dirigir l’aplicació de les mesures exigides en tant que no es fien de la direcció de l’empresa

4) el manteniment de tots els llocs de treball, inclosos els treballadors temporals, sense pèrdues de salari.

Sense mesures que toquin als grans capitalistes i sense el control de les empreses i de tota la informació per part de les i els treballadors, els mateixos que ens han portat a l’actual situació generaran una catàstrofe econòmica i social sense precedents en les últimes dècades.

Vivim temps històrics. Més que mai és necessari arribar a milions de persones, organitzar la nostra pròpia resposta a la crisi i construir una alternativa de la classe treballadora i la joventut. La teva participació en Esquerra Diari és essencial.

Contacta amb nosaltres!

Contacta’ns per a col·laborar, difondre o construir un nou "cercle virtual" d’Esquerra Diari. La teva aportació serà benvinguda.

Crida’ns o envia’ns un missatge de WhatsApp o Telegram des de tot l’Estat espanyol als nostres telèfons: 631 66 49 49 o 633 61 75 48.

Escriu-nos un correu electrònic a: [email protected]

O segueix-nos a les xarxes socials!

Twitter Esquerra Diari: https://twitter.com/EsDiariCat
Instagram Esquerra Diari: https://www.instagram.com/esquerrad...
Canal Telegram: http://www.esquerradiari.cat/
temes relacionats

Pandèmia   /    Crisi coronavirus   /    #Coronavirus   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Món obrer   /    Món obrer Estat espanyol   /    En Català   /    Partido Socialista Obrero Español (PSOE)   /    Societat

Comentaris

Comentar