×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Noam Chomsky i el vot a Joe Biden: a qui serveix el front anti-Trump?

Reproduïm un article traduït del lloc Left Voice que polemitza amb les posicions de Noam Chomsky en el seu suport polític a candidat del Partit Demòcrata Joe Biden.

Wladek Flakin

dimarts 28 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Reproduïm un article traduït del web Left Voice que polemitza amb les posicions de Noam Chomsky en el seu suport polític a candidat del Partit Demòcrata Joe Biden.

Segons el distingit professor, dir #NeverBiden (no fer costat políticament a Joe Biden NdR) és bàsicament el mateix que negar-se a votar contra Hitler. Aquesta és una analogia defectuosa. Si podem aprendre una mica de principis de la dècada de 1930 a Alemanya, és que hem de lluitar contra els polítics capitalistes.

Noam Chomsky és professor de lingüística emèrita de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), un dels intel·lectuals més respectats de l’esquerra estatunidenca. Les seves crítiques a l’imperialisme estatunidenc i als mitjans capitalistes han omplert dotzenes de llibres, i s’identifica amb l’anarcosindicalisme i el socialisme llibertari. En una entrevista amb Mehdi Hasan de The Intercept la setmana passada, Chomsky va parlar sobre la gent d’esquerres que es neguen a votar per Biden. #NeverBiden, va dir, "porta alguns records":

"A principis dels anys 30 a Alemanya, el partit comunista, seguint la línia estalinista en aquest moment, va prendre la posició que tots són un social social feixista, menys nosaltres, per la qual cosa no hi ha diferència entre els socialdemòcrates i els nazis. Per tant, no ens unirem als socialdemòcrates per a detenir la plaga nazi. Sabem a on va portar això. I hi ha molts altres casos com aquest. Crec que estem presenciant una repetició d’això."

Continua dient que no votar per Biden és el mateix que votar per Trump, i que votar per Trump és en canvi, “un vot per la destrucció de la vida humana en la terra".

Amb el degut respecte al distingit professor, la seva analogia s’enfonsa fins i tot abans que acabi la seva oració. Votar per Joe Biden és l’única manera d’evitar l’establiment d’una dictadura feixista?

La resposta òbvia és no. Trump ja està en el poder, i encara que certament ha estat una figura reaccionària, els Estats Units no ha eliminat les llibertats democràtiques burgeses bàsiques. La campanya de reelecció de Trump no s’assembla en res a la d’Hitler perquè Hitler mai es va postular per a la reelecció, sinó que va canviar la constitució alemanya per a permetre-li retenir i consolidar el poder. Aquest és precisament el punt.

L’administració Trump ha portat un fort repunt en la barbàrie capitalista. Això ha inclòs atacs racistes contra estatunidencs d’origen asiàtic durant la pandèmia, crims d’odi contra musulmans i manifestacions de nazis, als qui Trump defineix com a "gent molt bona".

En defensa de la democràcia?

Com a socialistes, quan lluitem contra el feixisme, no estem defensant la "democràcia" dels capitalistes, un sistema que garanteix riqueses per a una petita minoria i explotació per a la gran majoria, ocult sota una aparença constitucional. Més aviat, estem defensant els drets democràtics de la classe treballadora i els oprimits: estem defensant les organitzacions de la classe treballadora, que el feixisme busca aixafar. Lleó Trotsky va explicar aquesta diferència:

Però quan veiem les horribles imatges del govern dels Estats Units arrestant a pares, bombardejant a civils o posant a nens en gàbies, no podem ignorar que Trump està usant la maquinària de la deportació, les flotes d’avions no tripulats i les gàbies per a nens que va heretar d’Obama i Biden. L’administració anterior representa realment la civilització que Chomsky vol defensar?

"En el marc de la democràcia burgesa i paral·lela a la lluita incessant contra ella, els elements de la democràcia proletària s’han format al llarg de moltes dècades: partits polítics, premsa d’us treballadors, sindicats, comitès de fàbrica, clubs, cooperatives, societats esportives, etc. La missió del feixisme no és tant completar la destrucció de la democràcia burgesa, sinó aixafar els primers contorns de la democràcia proletària. Quant a la nostra missió, consisteix a col·locar aquests elements de democràcia proletària, ja creats, en la base del sistema soviètic de l’estat obrer. Per a aquesta fi, és necessari trencar la closca de la democràcia burgesa i alliberar d’ella el nucli de la democràcia obrera. Aquí resideix l’essència de la revolució proletària. El feixisme amenaça el nucli vital de la democràcia dels treballadors."

En altres paraules, la nostra lluita contra el feixisme té com a objectiu mobilitzar a tota la classe treballadora amb l’objectiu d’enderrocar al sistema capitalista, el sistema que origina el feixisme en primer lloc.

En acostar-se al final del seu primer mandat, Trump està realment aixafant a les organitzacions de la classe treballadora? La resposta a aquesta pregunta es pot trobar en el fet que Noam Chomsky, Mehdi Hasan i jo estem feliços de publicar els nostres noms i rostres en Internet com a opositors a Trump. La base de Trump ha estat responsable d’una ona d’atacs racistes. Tanmateix, això no és tot el que implica el feixisme. Estem relativament segurs que cap esquadró paramilitar trumpista que treballi mà a mà amb la policia ens arrestarà.

Però suposem, en nom de la discussió, que Trump estava establint les bases del feixisme. Joe Biden i el Partit Demòcrata representarien una defensa significativa? Biden, després de tot, era part de l’administració que va processar a Chelsea Manning, Edward Snowden i Julian Assange; això és, van processar una major quantitat de denunciants que qualsevol altra administració. Obama i Biden encara tenen el rècord de la major quantitat de deportacions, més que totes les administracions estatunidenques anteriors combinades.

Un dels molts punts d’acord entre els partits demòcrates i republicans de la classe dominant dels Estats Units és la seva despietada persecució a l’oposició, aconseguida amb mitjans "democràtics" i no feixistes.

Front Únic

Com va dir Chomsky, és cert que a Alemanya de 1930, els comunistes es van negar a unir-se al costat dels socialdemòcrates en la lluita contra els nazis, ja que els consideraven "social feixistes". Estaven seguint els ordes de Stalin, que havia declarat que la socialdemocràcia era l’ala moderada del feixisme. És igualment cert que els socialdemòcrates es van negar a fer costat als comunistes, cridant a aquests últims "feixistes vermells". Totes dues parts tenien una política absolutament criminal que impedia que el moviment obrer tanqués files contra un enemic mortal. Això va permetre als nazis imposar el tipus de derrota més devastadora: una derrota sense disparar un sol tir.

Un front únic hauria significat un acord sobre mesures pràctiques d’autodefensa per part de totes les organitzacions de la classe treballadora, independentment del seu programa. Trotsky va descriure com hauria estat una política de front únic:

"El treballador comunista ha de dir-li al treballador socialdemòcrata: “La política dels nostres partits és irreconciliable; però si els feixistes vénen aquesta nit per a destruir el local de la seva organització, correré en el seu auxili amb les armes a la mà. Em promet que si un perill amenaça a la meva organització correrà en la meva ajuda? Aquesta és la quinta essència de la política del període actual. Tota la propaganda ha d’estar en aquesta sintonia."

Un front únic antifeixista no hauria requerit que els comunistes perdonessin els innombrables crims dels líders socialdemòcrates. L’SPD va aixafar la revolució de 1918-19 i va governar la república capitalista durant anys, per la qual cosa va ser responsable de l’assassinat de milers de treballadors. El front unit era una proposta d’acció concreta i una oportunitat perquè els treballadors comunistes es guanyessin als seus col·legues que encara tenien esperances en el reformisme.

El que proposa Chomsky és radicalment diferent. Si ell pensa que la reelecció de Trump significarà feixisme i l’extinció de la humanitat, per què no està cridant a protestes massives, un nou partit per a la lluita i una preparació per a la insurrecció? Enfrontats a tal perill, podríem realment quedar-nos asseure’ns durant sis mesos i després esperar que la catàstrofe es pugui prevenir posant un tros de paper en una caixa?

La humanitat definitivament enfronta una catàstrofe, però les polítiques de Biden són en el fonamental similars a les de Trump quan es tracta de permetre que els capitalistes destrueixin els fonaments de la vida humana.

La proposta de Chomsky en realitat està molt més prop del que van fer els socialdemòcrates quan es van enfrontar amb el sorgiment del nazisme. Van decidir que la seva millor opció era votar pel general prussià Paul von Hindenburg. Aquest aristòcrata de dreta, estaven segurs, mai deixaria a un demagog com Hitler en una posició de poder. Hindenburg va ser elegit president del Reich alemany en 1932 amb vots socialdemòcrates i, amb el fort alè dels grans capitalistes, va procedir a nomenar a Hitler com a canceller. La resta és història.

Un programa de lluita

No detindrem el trumpismo tractant d’apuntalar el sistema que el va generar. Trump és un producte del capitalisme en decadència. Ho vencerem construint una alternativa política a aquest miserable sistema, una alternativa basada en el poder il·limitat de la classe treballadora quan s’organitza de manera independent. Intentar vincular a la classe treballadora amb un polític capitalista com Biden és la millor manera de preparar nous monstres polítics.

Necessitem la unitat més àmplia possible per a detenir els atacs de Trump i la seva base. Això significa mobilitzar el poder de les i els treballadors juntament amb els immigrants, les persones LGBTQ +, els treballadors de la salut i qualsevol altra persona que sigui atacada per la dreta. No importa si aquestes persones són fanàtiques de Biden, sanderistas, anarco-liberals o qualsevol altra cosa; l’única condició per a ser part de la defensa dels drets democràtics és la voluntat de lluitar.

Però la unitat no significa fer campanya per un polític capitalista com Biden. De fet, la posició de Chomsky destruirà el tipus d’unitat que necessitem per a la lluita, rebutjant grans grups de persones que menyspreen absolutament a Biden, i per una bona raó.

Aquesta és la lliçó de principis de la dècada de 1930 a Alemanya: la suposada "defensa de la democràcia liberal" només acabarà enfortint a la dreta, i l’única manera de defensar els drets democràtics radica en una lluita de les masses unides contra els capitalistes i el seu estat.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa