×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

PP i VOX aproven els regadius il·legals que ja van assecar Doñana

Al final del passat estiu Doñana va ser notícia a tot arreu a causa de la completa sequera de les seves llacunes d'aigua dolça. Ara, a escassos mesos de les eleccions municipals, PP i VOX agafen impuls i aposten per la tramitació urgent d'una llei autonòmica que legalitzaria unes mil cinc-centes hectàrees de cultius il·legals de regadiu.

Ana Adom

divendres 14 d’abril de 2023
Facebook Twitter

Sense informes tècnics ni científics, així avança el projecte, a causa del format de tramitació de proposta de llei que va plantejar el Partit Popular. Els grups de recerca científica i grups ecologistes que estudien i defensen la zona mostren la seva indignació amb aquest nou atac.

I és que la pressió dels aqüífers de Doñana porta anys sent insostenible. L’aigua escasseja al Parc Nacional no sols per la sequera derivada del canvi climàtic i el seu conseqüent augment de les temperatures, sinó també per una explotació d’aquest recurs natural que posa per davant els beneficis d’uns pocs empresaris de la fruita i el turisme enfront de la sostenibilitat ecològica.

Des de la dreta sostenen que aquesta llei blindarà a Doñana ja que “únicament” es permetrà l’extracció de les capes superficials. Però la veritat és que l’escassetat d’aigua a Doñana és crítica i poc importa d’on suposadament surti.

Des del govern central la postura és de contundent oposició. PSOE, en la seva pròpia carrera electoral, vol mostrar la seva preocupació pel canvi climàtic enfront del negacionisme campant de la dreta, però no s’ha d’oblidar que la situació de Doñana també passa per llargues dècades de lleis i projectes emparats pel PSOE en la comunitat. A més el seu “no” a la proposició de llei és novetat, ja que fa un any aquest únicament es va abstenir i la seva proposició actual és indemnitzar als agricultors que reclamen drets històrics.

També el PSOE en altres comunitats com Aragó es retrata amb la seva veritable posició davant les crisi climàtica, defensant macroprojectes com el de la unió d’estacions de la vall de la Canal Roya al Pirineu donant-li màniga ampla a la patronal de l’esquí per explotar-lo.

Des de Brussel·les, Europa respon dient que no permetrà donar ni un pas més en la destrucció d’aquest ecosistema de tan alt valor ecològic, fins i tot amenaça amb multar a Espanya si aquesta llei arriba a aplicar-se i recórrer al Tribunal de Justícia Europeu. Aquest últim ja va sancionar a Espanya en 2021 pel mateix cas.

No obstant això, encara que la llei s’arribés a frenar, significaria això acabar amb l’explotació natural de Doñana? revertiria d’alguna forma l’estat crític del Parc Nacional?

Les solucions fins ara han estat ineficaces per frenar la situació. Multes que als empresaris de la maduixa que els compensa pagar per a poder continuar explotant les reserves i enriquir-se, o denúncies a la mala gestió dels residus de Matalascañas, una urbanització que es continua omplint cada estiu de turistes que espremen fins a l’última gota de Doñana.

Enfront de la barbàrie climàtica a la qual ens condemna el capitalisme no podem conformar-nos amb tèbies solucions que només limiten una mica les ofensives a la destrucció de la biosfera i totes les seves implicacions. És necessari organitzar-se de manera independent al govern i lluitar mà a mà amb els moviments ecologistes per una veritable solució a la crisi climàtica que posi en el centre el manteniment i l’equilibri de tots els espais i espècies naturals.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah