×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pablo González porta més de 50 dies detingut a Polònia per cobrir la Guerra a Ucraïna

El periodista basc està detingut a Polònia des del 28 de febrer, sense possibilitat de comunicar-se amb la seva família o amb l'advocat. Acusat d'espionatge podria passar fins a 10 anys a la presó.

Jaime Castán

dimecres 20 d’abril de 2022
Facebook Twitter

A la matinada del 28 de febrer agents dels serveis de seguretat polonesos van detenir al periodista freelance Pablo González a l’hotel on s’allotjava, a la localitat polonesa de Rzeszow, prop de la frontera amb Ucraïna, mentre cobria l’arribada de persones refugiades de la guerra.

Des de llavors porta més de cinquanta dies empresonat i incomunicat, acusat de “prorús”, d’espionatge i de “activitats contra l’Estat polonès". Sense poder parlar amb la seva família ni els seus advocats.

Durant aquest temps tan sols ha rebut dues visites del cònsol espanyol en aquest país, el 7 de març i el 2 d’abril, que va certificar que es trobava en bon estat físic i anímic. Des de llavors no se sap res d’ell.

La Fiscalia ja va anunciar que el periodista continuarà a la presó provisional almenys fins al 29 de maig, però que podria allargar-se fins a mantenir-se en sis mesos detingut en total. En el que podria ser una vulneració de fins a 18 articles de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Les pressions per part de l’Estat espanyol han estat inexistents i, fins i tot, el CNI va realitzar una vergonyosa i surrealista visita als habitatges del periodista, dels seus familiars i amics pocs dies després de la seva detenció. La seva parella Oihana Goiriena relatava lo succeït en una entrevista per a VilaWeb:

“Va ser surrealista. Es van presentar vuit persones amb dues furgonetes. Uns quants es van quedar vigilant la nostra casa i la del costat i dues persones es van dirigir a mi. I van començar a dir tot el que sabien de Pablo: que viatja a Moscou amb freqüència, que el seu pare és rus, que s’havia mogut per aquí i per allà, que havia cursat tals estudis, que si la seva mare es diu tal, que si viu no sé on, que si la casa en la qual vivim està a nom del meu pare… Aquell moment va ser acollonant. Estava estupefacta perquè la sensació que tenia era que ens vigilaven. Quan se’t passa l’esglai, et poses a pensar i veus que potser no són dades tan difícils d’aconseguir per a un servei d’intel·ligència”.

Gens d’interès per part de l’imperialista Estat espanyol a qüestionar al seu aliat polonès que està complint un rol clau en el conflicte a Ucraïna per a l’OTAN i la Unió Europea, malgrat la flagrant vulneració a les llibertats de premsa i comunicació que està patint Pablo González.

Un atac basat en una acusació d’espionatge que no té cap fonament, com assenyalen els seus advocats, però per la qual podria rebre fins a 10 anys de presó. L’Estat polonès s’aferra a les arrels i connexions personals que té Pablo González amb Rússia, ja que el seu avi va ser un dels “nens de la República” evacuats a l’URSS i el seu pare, Alexei E. Rubstov, té nacionalitat russa. El propi periodista va néixer a Moscou en 1982 amb el nom de Pavel Rubtsov, però ja de nen es va traslladar amb la seva mare a Barcelona.

Un intent clar de censura política i periodística. Cal tenir en compte que Pablo González ja havia cobert la revolta del Euromaidan en 2014 i la posterior guerra en el Donbáss, fent cròniques que qüestionaven el punt de vista oficial de l’actual govern ucraïnès. Per aquesta activitat periodística ja hauria estat inscrit al 2016 en una ’llista negra’ de polítics, periodistes i activistes espanyols que es considerava favorables al discurs del Kremlin, segons hauria revelat una filtració, tal com comenta el seu advocat Gonzalo Boye. Ara en una nova escalada del conflicte és detingut i incomunicat.

Davant aquest clar atac a la llibertat de premsa, ens solidaritzem Pablo González i continuem exigint el seu immediat alliberament, així com la fi de tota censura a qualsevol mitjà de comunicació.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna