×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Unes eleccions marcades pels rebrots a la classe treballadora

Jornada electoral al Pais Basc i Galícia. Les enquestes assenyalen que tant Urkullu com Núñez Feijóo podran revalidar els seus govern autonòmics en unes eleccions on la principal incògnita serà la participació a causa dels rebrots de contagis per Covid-19.

EsquerraDiari.cat

diumenge 12 de juliol de 2020
Facebook Twitter

A les nou del matí s’han constituït el 100% de les taules electorals i obrien tots els col.legis del Pais Basc i Galícia en unes noves eleccions autonòmiques, les primeres després de la pandèmia de la Covid-19.

Les enquestes de les últimes setmanes assenyalen que tant el PNB d’Urkullu com el PP de Núñez Feijóo podran revalidar els seus govern autonòmics, el quart consecutiiu en el cas de Galicia.

També segons les enquestes, a ambdues Comunitats Autònomes el PSOE és el partit que millor estaria situat com a segona força. En el cas de Galícia, amb una dura pugna amb el BNG, mentre Unidas Podemos tindrà un important retrocés. Ciudadanos y Vox opten a tenir representació, igual que Marea Galeguista, una escició de En Marea.

En el cas de Pais Basc EH Bildu intentarà aguaitar encara més al PNB, però tot fa pensar que els resultats d’avui possibilitaran la reedició del Govern a Ajuria Enea amb el PSOE. Per altra banda, caldrà veure també quins resutats obté la coalició entre PP i Ciudadanos amb Carlos Iturgaiz al capdavant.

No obstant, la incògnita d’aquesta jornada electoral en la que estan cridats a votar quatre milions de bascos i gallegs, serà la participació en unes de les eleccions més atípiques que es puguin recordar.

Els rebrots de contagis per coronavirus a A Mariña i Ordizia, les zones més afectades, fa pensar que pugui exisitir un alt nivell d’abstenció. Per altra banda, el Tribunal Supremo i la Junta Electoral decidien ahir de prohibir emetre el vot a més de 500 persones per haver donat positiu en Covid-19.

Les victòries de PNB i PP però, no semblen perillar. Tot i que ambdues formacions tener sobre seu la responsabilitat dels estralls que ha provocat la pandèmia en els últims mesos. Amb unes gestions, que com no podia ser d’altra forma, han anat dirigides a protegir els interesos i beneficis dels grans empresaris i els rics.

Urkullu va ser el primer líder autonòmic en situar-se en contra del confinament total durant les setmanes més dures i paralitzar la producció i l’economia, empenyent perque treballadors i treballadores de serveis no essencials sortisin cada dia a desplaçar-se per anar als seus centres de treball, tot en una de les comunitats més afectades per la pandèmia.

A Galícia, més de la meitat de les morts per coronavirus corresponen a les residències de gent gran, en una imensa majoria de gestió privada, en un porcés de privatitzacions dels serveis públics que ve donant-se de forma important a la comunitat gallega.

No hi ha dubte, que com ve passant aquestes setmanes amb els rebrots, partits polítics, instituicions i patronal es donen la mà perque aquesta crisi la pagui novament la classe treballadora i els sectors populars com els migrants. I a Galicia i el Pais Basc els partits de Núñez Feijóo i Urkullu han sigut capdavanters també d’aquesta política capitalista.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya