×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pandora Papers: s’obre la caixa de l’evasió fiscal i surt la monarquia entre 600 noms espanyols més

Noves corrupteles del rei emèrit, així com proves d'evasió de Miguel Bosé, Julio Iglesias o Pep Guardiola entre 600 noms espanyols i mandataris i magnats de tot el món. Els Pandora Papers mostren un nou macroescàndol mundial de frau en milionaris de tot el planeta.

EsquerraDiari.cat

dimarts 5 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Els documents destapen profunds esquemes de corrupció que protegeixen i beneficien a milionaris i polítics. De moment només s’ha revelat una petita part dels noms, que inclouen a més de 300 polítics, 35 líders i exlíders mundials i 100 milmilionaris, entre altres.

Aquesta massa d’informació revela les pràctiques de frau fiscal de personatges de 90 països i ha estat revisada i contrastada per un equip de 600 periodistes dels diaris més importants del món, una tasca que de moment està per completar. En el cas espanyol ens trobem que els mitjans amb accés a la informació són El País i La Sexta i que almenys 600 noms espanyols apareixerien en la llista.

La filtració la va aconseguir el Consorcio Internacional de Periodistas de Invrstigación (ICIJ, en les seves sigles en anglès, el despatx que ja va revisar els Panama Papers) i consta de 11,9 milions d’arxius que documenten el treball de 14 despatxos financers offshore.

Una vegada més s’han filtrat milions de documents que mostren les maniobres dels més rics i poderosos per a fer negocis tèrbols i evitar pagar impostos pels seus obscens guanys. Així, algunes de les majors fortunes del món paguen molt pocs o cap impost.

Cap regió del món se salva de l’escàndol. Des del rei emèrit de l’Estat espanyol Joan Carles I al Rei de Jordània, l’ex primer ministre del Regne Unit Tony Blair i centenars de milionaris de l’Índia, Rússia i els EUA, 14 d’ells són líders mundials en actiu i 21 ho han estat. Al costat de personatges com Pep Guardiola, Julio Iglesias, Shakira o Miguel Bosé. Aquesta recerca ha destapat que Joan Carles I va idear en 2007 un sistema perquè Corinna Larsen li cedís el "30% dels ingressos provinents del Fons d’Inversions hispà saudita" que el propi rei emèrit havia patrocinat.

El cas de Panamà va adquirir difusió fa dos anys quan es va destapar un cas similar a l’actual dels Pandora Papers, en el ja que apareixia Pilar de Borbó, un altre membre de la família reial. Els Panamà Papers van incloure 11.5 milions de registres, que abasten gairebé 40 anys, la qual cosa la converteix en la filtració de dades d’empreses offshore més gran de la història. Conté més de 214 mil entitats offshore connectades a persones en més de 200 països i territoris.

No és casual que al 2011 el govern Zapatero eliminés de la llista de paradisos fiscals a Panamà, en un intent de beneficiar a l’activitat de la constructora Sacyr en relació amb l’ampliació del canal al país del Carib. Les grans fortunes espanyoles han anat apareixent en successius escàndols com aquest, destacant-se la família reial, que entra i surt de casos de corrupció com si anés d’excursió.

El que revela el primer informe dels “papers de Pandora”, és un reflex que a compte gotes ens arriba a la classe treballadora, però que és vox populi entre la burgesia. La corrupció, l’evasió fiscal, l’engany, el secretisme… és la veritable llei econòmica, tots ells ingredients inherents al sistema capitalista i a la classe dominant. També a l’espanyola, en el mateix ADN d’aquest Règim del 78.

Sota l’eufemisme de societats offshore es despulla un esquema que s’utilitza a tot el món. En el cas dels Pandora Papers es tractaria d’informar des de 2013. Després de les grans filtracions dels Panama Papers i els Paradise Papers de Bahames en els últims anys, aquesta nova filtració treu a la llum comptes de Singapur, Dubai, Belize, les Seychelles o Suïssa, entre altres paradisos fiscals. No és una poma podrida en el cistell, és un més dels mecanismes del sistema capitalista. I encara així l’enorme majoria d’aquestes operacions no són il·legals.

La història del capitalisme és també la història del frau tributari com una forma més de calcular diferents estratagemes per a retenir i fer crèixer els beneficis. És aquí on entren els paradisos fiscals: llocs on els impostos són el mínim possible i es fan poques preguntes a les grans fortunes.

Per a l’any 2005, Tax Justice Network calculava que en els paradisos fiscals estava un terç del PIB mundial. Alguns d’aquests llocs tenen més empreses que habitants, com Gibraltar o Delaware. Segons Task Justice Network –que utilitza la definició més àmplia- existeixen 73 paradisos fiscals en el món. Entre ells els coneguts Luxemburg, Andorra, Bahames, Mònaco o Panamà.

Al 2020 un estudi de la Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) calculava que els diners amagats en paradisos fiscals es calcularia en uns 11,3 trilions de dòlars, suficient per a acabar amb la pandèmia, erradicar malalties mortals o evitar la desnutrició a tot el món diverses vegades. En un sistema capitalista on actualment les 26 persones més riques del món tenen una riquesa superior a la resta de 3800 milions de persones que constitueixen la meitat més pobra de la humanitat aquests papers són un argument més per a destruir-lo.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE