×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pedro Sánchez colpista: reconeix a Guaidó i afiança l’ofensiva imperialista a Veneçuela

En una compareixença a Moncloa, el president espanyol ha reconegut oficialment a Juan Guaidó com autoproclamat president de Veneçuela i ha exigit la convocatòria d'eleccions. El PSOE fa una crida així a aprofundir la ingerència imperialista a la regió.

Diego Lotito

dilluns 4 de febrer de 2019
Facebook Twitter

“Han passat vuit dies. Arribat aquest dia, Espanya anuncia que reconeix oficialment com a president encarregat de Veneçuela a Juan Guaidó. La legitimitat democràtica de Guaidó emana de la seva condició de president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, òrgan sorgit després de les últimes eleccions lliures reconegudes com a tal per la comunitat internacional”.

Amb el reconeixement a l’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, el PSOE ratifica la seva complicitat amb l’ofensiva de l’imperialisme nord-americà i la dreta continental contra el país llatinoamericà en un exercici de cinisme imperialista sense límits.

Sánchez es plega així a la política de Pablo Casado del PP, Albert Rivera de Ciudadanos i Santiago Abascal de la ultradreta de Vox, que van ser els primers a exigir al govern del PSOE que segueixi el camí de Trump i reconegui a Guaidó com a “president legítim” de Veneçuela. És a dir, seguir la política de l’imperialisme nord-americà i la dreta colpista veneçolana, el programa de la qual no és un altre que enfortir el saqueig als recursos del país llatinoamericà, fent-li pagar al poble més i majors misèries amb mesures d’ajust neoliberal i privatitzacions.

El president del Govern es situa com a capdavanter de la “democràcia” al mateix temps que defensa que l’Estat espanyol continuï mantenint relacions diplomàtiques i venent armes a la monarquia saudita en “defensa dels interessos d’Espanya”. Un règim autocràtic i ultra reaccionari, responsable d’una ofensiva militar contra el poble de Iemen -que ha provocat més de 10.000 morts i almenys 50.000 ferits- i té la democràtica pràctica d’esquarterar i fer desaparèixer a periodistes opositors com Khashoggi.

Ni el Govern espanyol ni el Parlament Europeu, que fa pocs dies també va reconèixer a l’autoproclamat Guaidó com a president de Veneçuela, han gosat mai donar-li un “ultimàtum” a Aràbia Saudita. Al contrari: França, Regne Unit i Alemanya són els principals venedors d’armes a aquest país, seguits d’Itàlia, Bulgària i l’Estat espanyol.

Et pot interessar: La Unió Europea imperialista reforça l’ofensiva colpista a Veneçuela

Pedro Sánchez exigeix al govern de Maduro “la convocatòria d’eleccions presidencials lliures, democràtiques, amb garanties i sense exclusions”, quan nega el dret a l’autodeterminació al poble català, justifica la brutal repressió exercida durant el referèndum de l’1-0 i manté empresonats com a presos polítics als seus principals líders, en una causa escandalosa en la qual la casta judicial addicta al règim espanyol pretén sentenciar-los a 20 anys de presó per haver posat urnes perquè el poble català decidís lliurement la seva destinació.

Et pot interessar: Tot el que has de saber sobre el judici als líders sobiranistes

El govern del PSOE es presenta com a garant de la “democràcia” i la “llibertat” quan ha estat un dels pilars fonamentals del règim hereu de la dictadura franquista i considera una institució sacrosanta a una monarquia hereditària, corrupta i medieval, que no ha estat votada per ningú i és cada vegada més repudiada per amplis sectors de la població.

Et pot interessar: El ridícul argument del president del CIS per a, una vegada més, no preguntar sobre la monarquia

Més enllà de la seva retòrica i la rentada de cara que li fa Unidos Podemos, el PSOE sempre ha estat -i continua sent- un dels grans partits de l’establishment i l’imperialisme espanyol. El partit de l’entrada a l’OTAN, dels GAL, de la corrupció endògena, de la desindustrialització i les reformes laborals, de la defensa a ultrança de la reaccionària monarquia borbònica.

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, encara no s’ha pronunciat sobre el fet, a diferència del seu soci electoral a Unidos Podemos, Alberto Garzón. En el seu compte de Twitter, el coordinador federal d’Esquerra Unida va escriure que “Torna l’esperit de les Açores i tornen a sonar tambors de guerra al ritme que marca els EUA i l’olor a petroli. Aquesta vegada un tambor no el toca Aznar sinó Pedro Sánchez. Amb la mateixa actitud superba, contrària al dret internacional i, a més, maldestre.”

En un altre missatge, es pregunta “Qui ha assessorat a Pedro Sánchez per a recomanar-li que és millor seguir a Trump i els seus aliats (entre els quals estan Cassado, Rivera i Abascal) abans que a Mèxic, l’Uruguai, laboristes britànics, el Vaticà o els governs de Grècia i Itàlia? Felipe González?”.

La pregunta que hauria de fer-se el líder d’IU, no obstant això, és per què al costat de Podemos continuen sostenint el govern del PSOE en el parlament i promovent un “govern progressista” amb els social liberals per al 2020? O per què continuen bregant per una aliança “d’esquerres” amb Manuela Carmena a Madrid, després que aquesta sortís també a reconèixer a Guaidó fa pocs dies, justificant l’ofensiva imperialista a Veneçuela?

Et pot interessar: Manuela Carmena dóna suport al cop de la dreta i l’imperialisme a Veneçuela

En aquests moments de crisi aguda i ofensiva colpista a Veneçuela, és necessari expressar un contundent repudi al cop orquestrat per l’imperialisme nord-americà i la dreta. Això no implica, tanmateix, un suport polític al govern de Nicolás Maduro, com sostenen acríticament sectors de l’esquerra espanyola. Per contra, fa falta assenyalar que és el propi govern i el règim cívic-militar de Maduro el que ha portat al poble veneçolà a aquesta situació.

Només una política independent de la classe treballadora i els sectors populars, enfrontant resoltament el pla imperialista en curs, desenvolupant els seus organismes de lluita i plantejant-se la conquesta d’un veritable govern dels treballadors, pot donar una sortida progressiva a la crisi profunda que viu el país llatinoamericà. Però aquesta no serà possible sense derrotar a la dreta pro imperialista, que d’imposar-se només agreujarà les penúries de les masses veneçolanes.

A l’Estat espanyol, un país imperialista que històricament ha espoliat els recursos d’Amèrica Llatina, és urgent que els partits de l’esquerra, els sindicats i moviments socials impulsin la mobilització antiimperialista. Unidos Podem ha de deixar de costat tota ambigüitat i especulació electoral i cridar a una gran mobilització en tot l’Estat contra la temptativa colpista i la ingerència imperialista a Veneçuela.

Et pot interessar: Repudiem l’ofensiva colpista de l’imperialisme i la dreta a Veneçuela


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat