×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Per la municipalització del SAD, contra la mercantilització dels serveis públics”

Aquest cap de setmana les treballadores del SAD es van concentrar en diverses ciutats contra les externalitzacions dels serveis d'atenció domiciliària.

Àngels Vilaseca

dimarts 24 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Foto Twtitter: Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, @100x100Publics

Aquest cap de setmana les treballadores del SAD es van concentrar en diverses ciutats contra les externalitzacions dels servei d’atenció domiciliària. Un servei bàsic que està en mans d’empreses privades que fan negoci de la cura de la gent gran i de les persones dependents a costa de precaritzar les condicions laborals de les treballadores.

La plataforma de treballadores del SAD i el sindicat SAD de cuidadores municipals de Catalunya, així com altres entitats com la Plataforma en defensa dels serveis públics van convocar concentracions a diferents localitats, a Barcelona i a Sant Feliu de Llobregat el passat dissabte, i a Sabadell aquest dilluns. A la concentracions de les diferents ciutats es podien llegir a les pancartes lemes com “dignitat salarial i professional”, “Posem fi a la mercantilització”, o “diguem si a la gestió 100% pública”

I és que les condicions de les treballadores del SAD ja eren ben precàries d’abans de la pandèmia, treballant en jornades de 30 hores setmanals amb horaris partits, fent impossible la possibilitat de compaginar-ho amb una altre feina, i cobrant salaris de tan sols 600 euros. I amb la pandèmia aquesta situació no ha fet més que empitjorar, han estat i segueixen treballant en la primera línia sense els materials de protecció adequats i amb EPIs de mala qualitat, exposades al risc de contagiar-se i, també de contagiar a un col•lectiu vulnerable com és la gent gran.

Tal i com denuncien les diferents organitzacions de treballadores del SAD, el principal motiu d’aquesta situació és l’externalització a empreses privades d’un servei que hauria de ser públic. La cura i atenció a la gent gran està en mans, ni més ni menys, que d’empreses constructores de l’IBEX35, com Accent Social de Florentino Pérez, de fons d’inversió en paradisos fiscals, o de falses cooperatives socials.

El negoci dels serveis socials d’atenció a la gent gran i persones dependents amb la complicitat de l’Ajuntament del “canvi”

Un dels principals motius de les mobilitzacions és la recent adjudicació per part de l’Ajuntament d’Ada Colau del 50% del Servei d’atenció domiciliària de la ciutat de Barcelona a Servisar, una filial de la multinacional Domus Vi, controlada per dos fons d’inversió, el britànic Intermidate Capital Group (ICG) i el francès Sagesse Retraite Santé (SRS), amb seu al paradís fiscal de l’Illa de Jersey. Quelcom que es contradiu amb la guia de contractació pública que el propi govern de Barcelona en Comú va aprovar al 2016, amb el qual establia que les contractistes no haurien de tenir cap vincle amb paradisos fiscals. Però de què ens sorprèn si fins ara l’Ajuntament dels comuns havia mantingut el contracte del SAD amb l’empresa de l’IBEX35 de Florentino Perez, Accent Social. Per altra banda, l’adjudicació de l’altre 50% del servei es renova a la cooperativa Suara, ben coneguda per explotar els seus treballadors, i que tot i vendre’s com a cooperativa “social” funciona com una empresa capitalista més.

I ara seguim parlant de la multinacional Domus Vi, perquè la polèmica no acaba aquí. Tal i com s’afirma en el comunicat presentat per la Plataforma en defensa dels serveis públics, aquesta mateixa empresa que també gestiona residències geriàtriques privades, ha estat criticada per la seva gestió pèssima. Té residències investigades per maltractament a les persones residents, d’altres investigades per haver amagat morts produïdes en les seves instal•lacions, i també ha tingut residències intervingudes per una mala gestió durant la pandèmia, més d’altres en les quals s’hi presentaven greus manques de personal i recursos. De fet de les 10 residències que gestiona a Catalunya hi hagut 145 morts per Covid-19.

I davant d’això, que millor que premiar a la multinacional amb la concessió de 96 milions d’euros pel servei del SAD de Barcelona? Un mostra més del cinisme de l’Ajuntament del “canvi”.

El Govern de la Generalitat també n’és culpable: Per la derogació del Decret 69/2020 o la Llei Aragonés encoberta

I per seguir amb les mostres de cinisme, la del Govern de la Generalitat no té pèrdua. El passat 14 de juliol, com qui no vol la cosa, en ple estiu de pandèmia i crisi sanitària, es va aprovar el Decret 69/2020 d’acreditació, concert social i gestió delegada a la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, que albergarà tot tipus d’entitats privades. És a dir, que amb aquest decret bàsicament és facilita i s’obre la porta a noves privatitzacions i externalitzacions, i es blinden les ja existents. Tal i com denuncien des de la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics “Aquest Decret segueix la mateixa línia que la Llei Aragonès, aplicant-la al procés de privatització dels Serveis Socials, i per tant n’exigim la retirada immediata”. És a dir,que és una forma encoberta d’imposar-nos i fer passar la mateixa llei que com recordem, finalment, no es va aprovar al Parlament.

El drama social viscut a les residències durant la pandèmia, i els milers d’avis i avies que hi han mort,és una conseqüència directa de què la majoria de les mateixes siguin privades, de fet a Catalunya, tan sols un 17 % de les residències són públiques. I mentrestant, el Govern de JxCat i ERC segueix facilitant que tot tipus d’empreses sense escrúpols es segueixin lucrant i fent negoci de la cura de la nostra gent gran.

Com veiem,la Covid19 ha destapat les conseqüències més crues d’aquestes polítiques neoliberals, on per tal de no tocar els beneficis dels grans capitalistes es deixen i es deixaran morir milers de persones. Davant d’això, hem de lluitar perquè tots els serveis socials privatitzats, així com la sanitat privada, passi sense cap tipus de compensació econòmica a les patronals, a ser part d’una xarxa 100% pública que estigui gestionada sota control dels seus professionals, i dels usuaris i familiars. Perquè tal i com reclamen les treballadores del SAD o també les treballadores sanitàries, es torna indispensable acabar amb la mercantiltzació dels serveis públics.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso