×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Per què el jovent hem de conèixer el llegat de Trotsky al segle XXI?

Taula rodona: Trotsky com alternativa. A 80 anys de l’assassinat de Trotsky a mans de l’estalinisme, debatem sobre el significat històric de Trotsky i el seu llegat, així com l’actualitat de les seves idees i estratègia.

Paula V.

Aitor M.

divendres 18 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Els i les joves som una generació brutalment marcada per les crisis, primer la del 2008 i ara la del coronavirus. Hem crescut amb la perspectiva d’un futur de precarietat i retrocessos en educació, sanitat i drets laborals, mentre veiem com els rics eren cada vegada més rics. Sense cap alternativa política que es proposi enfrontar al capitalisme, doncs ràpidament hem vist els neo-reformistes convertir-se en els gestors d’aquest sistema.

Per això, davant la crisis econòmica i social que ens volen fer pagar a la classe treballadora i els sectors populars és necessari debatre les idees de L. Trotsky i la seva vigència en l’actualitat. Volem recuperar el seu llegat teòric i pràctic per discutir al voltant d’ell com donar solució als problemes del conjunt de la societat

Perquè la crisis la paguin els capitalistes!

La crisis sanitària que s’està vivint al món durant el 2020 fa visible la crisi social i econòmica que ha provocat el capitalisme. Les privatitzacions de la sanitat pública i dels serveis socials han provocat que la sanitat no donés abast, donant lloc a morts evitables a hospitals, residències i als domicilis. Aquesta privatització i falta de dotació de recursos a la sanitat pública ha vingut donada pels governs de l’Estat espanyol i pels de la Generalitat de Catalunya, preocupats pels interessos de la burgesia una vegada més. Aquesta crisi econòmica i social que el govern “progressista” del PSOE i UP ha intentat ocultar temporalment amb els costosos ERTOs, protegint els beneficis dels capitalistes tot carregant el cost sobre el deute de l’Estat que després pagaran la classe treballadora i els sectors populars.

Aquesta crisi ja l’està notant de ple la classe treballadora més precària -que ja arrossega la del 2008- com són les dones, els migrants i la joventut. Aquest grups són els que tenen els treballs més precaris i gran part no tenia dret a accedir als ERTOs degut a la temporalitat dels contractes o a que eren contractes en negre. A més, són els que tenen l’habitatge menys assegurat i són els que més risc de contagi tenen, degut a que han d’anar amb un transport públic ple, les empreses els donen menys EPIs i viuen en barris on es més complicat guardar la distància social.

Per les més invisibilitzades i oprimides

L’actual crisis provocada per la pandèmia ha agreujat les contradiccions estructurals ja evidents del sistema capitalista, atacant amb especial força a les dones, les joves i les migrants, que han ocupat la primera línia aquests mesos, formant part del personal sanitari, personal de neteja, atenció a persones de la tercera edat i persones dependents, la producció i comercialització d’aliments. En definitiva, portant a les espatlles la continuïtat de la vida. No només formem part dels sectors més precaritzats i explotats, sinó que seguim sent objecte de violència i discriminació en diferents àmbits de la vida. Lluitem no només per aconseguir els nostres drets i llibertats, ni tampoc només per desfer-nos de la explotació del capital, sinó que lluitem per un futur comunista lliure de tota forma d’opressió i explotació.

Per un món que valgui la pena viure! Cal prendre partit!

El capitalisme posa en escac al planeta Terra i actualment ens trobem en un punt de no retorn, ara més que mai la lluita contra el canvi climàtic ha d’anar lligada a un programa anticapitalista, ja que la responsabilitat individual no pot fer res quan està demostrat que el gruix de la contaminació és culpa del desorbitat i irracional mode de sobreproducció capitalista.

Per alliberar-nos de manera definitiva i poder enfrontar-nos als atacs i la repressió del estats capitalistes, cal prendre partit i organitzar-se. En aquest sentit, la construcció d’un partit era vital per Trotsky, no només a escala nacional sinó internacional. La fundació de la IV Internacional la va considerar com una de les seves principals contribucions com a militant revolucionari.

Una tasca pendent, la d’organitzar una força material que es proposi intervenir en els fenòmens de la realitat amb l’objectiu de crear un pol revolucionari al voltant d’un programa anticapitalista i d’independència de classe, que converteixi la potencialitat de l’acció col·lectiva organitzada en la possibilitat de guanyar, en victòria.

Davant d’aquesta situació i els seus reptes, volem recuperar a Trotsky com alternativa i us convidem a tots i totes a assistir al debat. L’acte es podrà seguir avui a les 18:00h de manera presencial a la Sala d’actes de les Cotxeres de Sants (Barcelona) seguint les mesures de seguretat, o en streaming a través de les xarxes social d’Esquerra Diari.


Facebook Twitter

Paula V.

Estudiant de ciències polítiques | Barcelona


El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%