×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pla de xoc social dels sindicats combatius enfront de les mesures del Govern català

Enfront de les mesures del Govern a favor dels capitalistes i la inacció de les direccions burocràtiques de UGT i CCOO, els sindicats combatius proposen un “pla de xoc” per la classe treballadora i els sectors populars.

EsquerraDiari.cat

dijous 12 de març de 2020
Facebook Twitter

Hi ha alternativa al fet que les i els treballadors hàgim de pagar la crisi del coronavirus? Sí, n’hi ha, i cada vegada són més les veus des d’organitzacions sindicals que les reclamen. A Catalunya la CGT, la Intersindical Alternativa (IAC), el sindicat del taxi Elite, Riders per Drets i el Sindicat de Llogateres, Glovo, entre altres més, han fet pública una proposta de pla de xoc per a abordar l’actual crisi soci-sanitària.

Proposen mesures com: intervenir la sanitat privada, revertir els tancaments de llits, moratòries per a lloguers i hipoteques, suspensió de desnonaments, cobertures del 100% del salari i per a cures, paralització de EROs i ERTEs i suport als autònoms.

Es tracta de 10 mesures ben concretes que, a diferència de les propostes del govern “progressista” i els diferents governs autonòmics com les que s’han anunciat avui des-del Govern de Catalunya, atenen tant el risc de col·lapse del sistema públic de salut com als greus trastorns i problemes que les mesures de prevenció i la pròpia malaltia estan ja ocasionant a les famílies més humils.

Et pot interessar: Set mesures que el Govern no proposa per pal·liar la crisi del coronavirus a Catalunya

Aquestes organitzacions plantegen la intervenció immediata de la “totalitat dels recursos sanitaris privats” i “posar-los al servei de l’interès general”. Una demanda que ja va plantejar fa dos dia la principal organització de consumidors, FACUA. També la “obertura de les plantes d’hospital públics tancades per les retallades”, que en el cas de Catalunya sumarien prop de 1.900 llits.

Davant la previsible caiguda de l’ocupació i els ingressos de les famílies obreres, especialment en els sectors més precaris o lligats a negocis com el turisme i la hosteleria, aquestes organitzacions plantegen una moratòria tant per al pagament dels lloguers, com de les hipoteques, i la paralització de tots els desnonaments.

Per a aquelles persones que puguin veure’s obligades a abandonar els seus llocs de treball per baixa o confinament demanen la cobertura del 100% del salari i que siguin les mútues privades les que es facin càrrec com de qualsevol altre accident laboral.

Una cobertura que hauria d’estendre’s per a aquelles persones que hagin d’absentar-se del treball per l’atenció de les tasques de cures que es preveu s’incrementin amb els confinaments a casa, i que recauran especialment a l’esquena de les dones.

Enfront de l’actitud vergonyant de les direccions de CCOO i UGT, que al costat de les patronals han demanat avui al govern que agiliti els tràmits per a l’aprovació de EROs i ERTEs, aquestes organitzacions exigeixen la prohibició d’aquest tipus d’acomiadaments o suspensions col·lectives. Així com un pla de suport per als treballadors autònoms que veuran caure la seva activitat i hauran de continuar a més assumint tots els costos fixos i cotitzacions.

Finalment, i davant la desinformació o informació esbiaixada i a compte gotes que van desprenent els diferents mitjans de comunicació, exigeixen un programa d’informació diària i fidedigna a la població que no fomenti l’alarmisme.

Els mateixos que porten anys omplint-se de guanys -mentre vèiem caure salaris, condicions i es desmantellaven serveis, com la mateixa sanitat- demanen ara que la crisi la paguem les i els treballadors i se sufragui amb diners públics que, abans o després, implicarà una nova tanda d’ajustaments com el posterior rescat de la banca.

Enfront d’aquells que ens volen fer pensar que una crisi així només és solucionable a base del sacrifici dels de sempre, cal oposar mesures com aquestes que li facin pagar el seu cost a les grans empreses i fortunes.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques