×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Premis Goya 2022, una Gala sense sorpreses i amb un moderat to “progressista”

Poques sorpreses, excepte l'aparició de l'actriu Cate Blanchett disposada a produir i protagonitzar l'adaptació del best-seller “Manual per a dones de la neteja” de Lucía Berlín, amb el seu calat social i feminista, dirigit per Almodóvar. Tot això en una gala on, en general, es van premiar bones pel·lícules, encara que la selecció dels títols era, ja d'entrada, una mica limitada i, amb això, el resultat no podia donar moltes voltes.

Eduardo Nabal

dimarts 15 de febrer
Facebook Twitter

Sens dubte “El buen patrón”, amb la seva àcida crítica a les pràctiques empresarials heretades d’uns altres temps i una colossal interpretació de Javier Bardem (barrejant l’humor negre i el patetisme), va ser una guanyadora per justícia, disparant contra la vella escola de dèspotes en el món laboral però també contra els nous arribistes i la seva falta d’escrúpols.

Premi també per a Blanca Portillo, actriu de demostrat talent, pel seu paper protagonista en “Maixabel”, de la gran actriu i realitzadora Icíar Bollaín (un nom habitual en els premis) i per a Penélope Cruz que, sens dubte, ha anat millorant els seus en altre temps limitats registres interpretatius, tal com apreciem en l’ambiciosa però descompensada “Madres paralelas” de Pedro Almodóvar, una història una mica alambinada a mig camí entre moltes coses.

Entre els grans oblidats, l’avantguardisme d’Agustí Villaronga en “El vientre del mar”, coherent amb el seu univers temàtic i estilístic, barrejant textures i subtexts. El que un dia va triomfar en la cerimònia amb la meravellosa “Pa negre” ha estat senzillament ignorat en aquesta ocasió.

De justícia era també l’homenatge al ja veterà José Sacristán, un dels actors més compromesos i valents de la història del cinema espanyol, protagonista de films com “El diputado” d’Eloy de la Iglesia, “Madregilda” de Francisco Regueiro, “La colmena” de Mario Camus o “Un hombre llamado flor de otoño” de Pedro Olea.

La gala, sense oferir grans sorpreses i amb la seva habitual imitació a altres gales de cinema de diferents latituds, limitant els rostres del cinema espanyol a gent com Javier Bardem o Penélope Cruz, en detriment de grans intèrprets menys coneguts, va estar tenyida, no obstant això, per un moderat to progressista, tal vegada no del tot menyspreable en els temps d’una encara imprecisa amenaça de l’ascens de l’extrema dreta.


Facebook Twitter

Eduardo Nabal

Nació en Burgos en 1970. Estudió Biblioteconomía y Documentación en la Universidad de Salamanca. Cinéfilo, periodista y escritor freelance. Es autor de un capítulo sobre el new queer cinema incluido en la recopilación de ensayos “Teoría queer” (Editorial Egales, 2005). Es colaborador de Izquierda Diario.

Burgos | @eduardonabal

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d'eliminar la sedició"

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d’eliminar la sedició"

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

Rècord d'encariment de la cistella de la compra a l'octubre amb una alça de preus del 15%

Rècord d’encariment de la cistella de la compra a l’octubre amb una alça de preus del 15%

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel