×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Primavera Sanitària: noves concentracions en defensa de la sanitat pública i contra la precarietat

Aquest dimecres desenes d'hospitals han tornat a mobilitzar-se en defensa de la sanitat pública, pel retorn del 5% i contra la precarietat al sector. Els sanitaris i les sanitàries en guerra contra les retallades i les privatitzacions en temps de Covid.

EsquerraDiari.cat

dimecres 3 de juny de 2020
Facebook Twitter

Foto: @SanitariesL

Com cada dimecres la plataforma Sanitàries en Lluita ha convocat a nombroses concentracions a les portes dels hospitals i centres d’atenció primària de tota Catalunya.

Et pot interessar: Concentracions de la #PrimaveraSanitaria en defensa de la sanitat pública

Unes protestes que, enmig de la pandèmia del coronavirus, va dirigida a la defensa del 5% retallat al personal sanitari per part del Govern de la Generalitat de Catalunya amb el reial decret 3/2010 ara fa deu anys.

En aquest sentit, la plataforma Sanitàries en Lluita denuncia també la hipocresia dels partits polítics, ja que tant JxCat, com ERC i En Comú Podem van votar en contra de la recuperació del 5% que propossava la CUP com a esmena dels pressupostos de la Generalitat.

Només a la província de Barcelona, les sanitàries i sanitaris de més de 27 centres mèdics van protestar, no només perquè se’ls retorni el 5% retallat fa una dècada, sinó per a continuar exigint un increment de tot el material de protecció en condicions enfront la crisi de la Covid, així com per acabar amb la precarietat laboral que es pateix en aquest sector des de fa anys i que aquests mesos s’ha fet més visible que mai.

Recentment, Sanitàries en Lluita denunciava que dels gairebé 240.000 infectats per coronavirus a l’Estat espanyol, més de 51.000 són treballadors o treballadores de sanitat, dels quals han mort 63. Situant-se en el primer lloc del rànquing de sanitaris infectats.

No obstant, tot i les negatives, la primavera sanitaria s’està convertint en un exemple de lluita, exigint al Govern de la Generalitat que retrocedeixi en les retallades, però també en quan al model privatitzador de la sanitat, veritable motiu del col·lapse sanitari i les milers de morts durant la Covid-19.

Des de la plataforma exigeixen una sanitat 100% pública i que tots els recursos de la privada passin efectivament a disposició de les necessitats urgents de la societat en temps de crisi. I es que no hi ha dubte que per als partits de la burgesia catalana allò més important és continuar mantenint intactes els negocis del lobbie sanitari a qualsevol preu.

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit

I si durant aquests mesos de pandèmia hi ha quelcom que ha deixat en clar aquests lligams amb el lobbie sanitari és el fet de que el Govern de Quim Torra pagarà a les privades 48.000 milions d’euros. Tot, d’acord amb el decret llei 12/2020 amb el que es decidia que "la intervenció de la sanitat privada" al servei de la crisi sanitària seria pagada amb diners de les arques públiques.

Et pot interessar: 48 milions per a la sanitat privada ¿ho ha fet Torra, Artur Mas o Jordi Pujol?

A més, aquest dimecres la plataforma Sanitàries en Lluita va sortir també a manifestar-se a les portes dels hospitals en solidaritat amb els treballadors i treballadores en vaga de Nissan davant l’anunci del tancament de les plantes a Montcada i la Zona Franca.

Així, en una de les seves piulades, els sanitaris i les sanitàries exigeixen l’expropiació i la nacionalització de l’empresa sota control dels propis treballadors de Nissan.

Sens dubte, aquestes dues lluites estan marcant el camí perquè, una vegada passada la crisi sanitària, la crisi econòmica no l’hagin de suportar la classe treballadora i els sectors populars sobre la seva esquena i la paguin els capitalistes.


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts