×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Protestes per "No+Precarietat" en 33 ciutats de l’Estat espanyol

A 6 anys de la reforma laboral. En més de 33 ciutats, numerosos col·lectius de treballadors i treballadores es manifesten convocats per la plataforma No+Precariedad.

Cynthia Lub

dilluns 12 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Pel dret a "una vida que mereixi la pena ser viscuda", per una educació digna, treball digne, pensions dignes, sanitat pública. Contra el patriarcat, l’atur, els desnonaments, els talls de llum i totes les mesures de retallades, privatització i acomiadaments que comporten a una vida cada vegada més precària.

Aquest va ser el motor de diverses manifestacions i concentracions que es van dur a terme en 33 ciutats de l’Estat, impulsades per la plataforma No+Precariedad aquest dissabte 10 de febrer coincidint amb l’aniversari de l’aprovació de la Reforma Laboral l’any 2012.

Entre les concentracions convocades al matí, la de Barcelona ha estat una de les més concorregudes amb més de 300 persones a la Via Laietana enfront de la seu de la patronal, Foment del Treball Nacional.

Estaven presents diferents col·lectius com Les Kellys, joves de Telepizza, Titanlux, Marea Blanca, pensionistes, estibadors, la PAH, treballadors i treballadores de Sanitat, Educació, Taxis, Serveis Socials, Riders en lluita. També sindicats alternatius com la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya), Co.bas o la plataforma CICLO.

També van participar joves treballadors i treballadores de Telepizza, organitzats en la CGT. “S’ha trobat a faltar un bloc sindicalista fort”, ha criticat Esteban en referència a l’absència de molts sindicats d’esquerra, per construir una alternativa a les direccions burocràtiques de CCOO i UGT; sindicats que no han adherit a aquesta plataforma.

També van ser particeps estudiants de secundària, sent la joventut un dels sectors que més sofreix la precarietat, “El nostre futur també depèn d’aquestes lluites”, comentava en Sergi del col·legi Salvador Dalí del Prat.

A la tarda, la concentració més concorreguda amb prop de 2.000 persones es va iniciar a Madrid a les 18:00 hores a la Plaça de l’Emperador Carlos V, al costat de l’Estació d’Atocha. Va trigar dues hores a desembocar a la Plaça de Jacinto Benavente, just al costat de la Porta del Sol.

Van participar de la manifestació treballadors i treballadores de coca-cola en Lluita, la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, Plataforma d’Eventuals de Correus, artistes precaris, Servei 112, Correus, Sanitat, Educació, Les Kellys Madrid, estudiants, entre molts altres col·lectius i sindicats alternatius.

“Ja n’hi ha prou de retallades, ja n’hi ha prou de salaris miserables, de retallades de llibertats en un país que està ple de corrupció”, va sentenciar Juan Carlos Asenjo qui a més va denunciar la situació dels treballadors de Coca Cola després del ERE de la multinacional.

Van participar també els treballadors de les contractes d’Airbus Getafe, on "hi ha 8.000 treballadors i treballadores i el 60% està subcontractat", tal com ens va explicar Borja, treballador d’aquesta contracta.

Es van manifestar els treballadors i treballadores de Correus que estan en lluita contra la precarietat laboral des de fa anys, "Estem aquí per reivindicar les nostres desastroses situacions laborals. I no pararem de lluitar".

També es van fer presents col·lectius feministes i de dones, com Pan y Rosas, per denunciar com afecta la precarietat laboral femenina i anunciant la convocatòria a la Vaga de Dones el 8 de març.

Com dèiem en altres articles, la indignació de milions que viuen en la pobresa comença a mostrar el seu múscul en l’Estat espanyol a través de processos de lluita i organització. Aquesta plataforma és una mostra d’això.

Lluitar contra la precarietat avui significa també posar en qüestió qui dirigeix la producció i en funció de quins objectius. Els seus guanys o les necessitats socials de les majories. Significa també enfrontar-se al model laboral del capitalisme espanyol configurat en les dècades dels ’80 i ’90 amb les seves polítiques de privatització, ETTs, reformes laborals, pèrdua de desenes de milers de treballs desviats cap a la contractació i subcontractació de serveis.

Aquesta plataforma que es va donar a conèixer als carrers dissabte passat, es proposa continuar un pla de mobilitzacions, tal com anuncia en el seu compte de Twitter: “Sortim als carrers en defensa d’una vida digna. Aquest #10F hem avançat l’inici de la primavera, el 26 i 27 de maig omplirem Madrid al crit de #NoMasPrecariedad”.

Et pot interessar: 6 mesures contra la precarietat laboral (i els seus responsables)


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género. Educadora y dinamitzadora sociocultural.

Barcelona | @LubCynthia

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones