×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Quan fa més fred tallen la llum i augmenten el preu: nacionalització de les elèctriques ja!

Les elèctriques augmenten gairebé un 40% el preu de la llum i en la setmana més freda en anys fa talls intermitents als barris més pobres, tot en plena borrasca Filomena.

Guillermo Ferrari

dilluns 11 de gener de 2021
Facebook Twitter

La setmana passada i en plena onada de fred les elèctiques pujaven el preu de la llum un 27%. No obstant, la llum continua augmentant el preu i arriba a gairebé al 40%. Les raons que donen les companyies és que la demanda augmenta molt quan fa fred. Una altra raó per treure les privades del servei elèctric.

Els barris més afectats a Sabadell ja porten nou mesos amb baixades de la tensió i talls continus. Aquest dissabte més 800 veïns han patit quatre hores de talls de la companyia. Els carrers dels barris Can Puiggener i Ca n’Oriac han deixat sentir les queixes dels veïns. Un dissabte a la nit, quan gairebé tothom és a casa per evitar el fred.

Et pot interessar: La llum puja un 27% amb el beneplàcit del govern "més progressista de la història"

Al municipi de Badalona també hi ha hagut diversos talls d’electricitat. Alguns barris com els de Sant Roc ja porten temps patint la falta de servei. En ocasions tenen talls fins a tres cops al dia i sembla que els veïns del barri de Badalona es poden quedar sense llum, per un temps indeterminat. Són talls que Endesa atribueix a connexions irregulars i no avaries.

El dissabte passat desenes de veïns van sortir a protestar al carrer. L’avinguda Alfons XIII va estar tallada durant hores a l’altura del barri Sant Roc a pesar de l’intens fred que feia al carrer. És que el fred que hi havia a casa era pitjor. La gent cridava "Queremos luz" i "Endesa solución".

Com denuncia la dirigent de la CUP, Eulàlia Reguant: "En plena onada de fred, els barris de #FontDeLaPólvora a Girona,o #SantRoc o #LaPau a Badalona viuen amb talls intermitents de la llum". La lògica del capital pur i dur (i com es pot veure en plena segona onada o tercera de Covid). I mentrestant Endesa obtenint beneficis. I les portes giràtories dels polítics del PSOE i el PP cap a les enegètiques no s’aturen. Tampoc amb els dirigens polítics burgesos catalans, bascs i els dirigents sindicals de CCOO i UGT.

També giraran per als dirigents d’Unidas Podemos? És una bona pregunta perquè Pablo Iglesias va dir abans de fer el govern de coalició amb el PSOE que ens haurem d’empassar alguns gripaus.

Però els talls de llum també afecten aquest cap de setmana a diversos municipis que estan patint els efectes de la borrasca Filomena. De fet els muncipis de Priorat encara tenen avàries que tallen la llum. I a partir d’avui hi arriben a on la neu deixa passar els generadors elèctrics. Uns 17 municipis sense servei de telefonía.

Un servei desastròs, que castiga als barris més pobres, que augmenta el preu del llum quan tothom necessita gastar més. Milions d’euros pels empresaris i fred polar per al poble treballador. Si això no és la dictadura del capitalisme, què és? I tot això amb el govern "més progressista" de la història. No és insensibilitat, és capitalisme.

Des del CRT hem iniciat una campanya d’agitació que explica la necessitat de nacionalitzar les grans companyes d’energia i així crear una única companya pública sota el control dels treballadors. D’aquesta forma treurem la lògica dels beneficis que fa patir al poble i a més si són administrades pels mateixos treballadors no hi hauran els talls que apliques les empreses.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza