×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Quan fa més fred tallen la llum i augmenten el preu: nacionalització de les elèctriques ja!

Les elèctriques augmenten gairebé un 40% el preu de la llum i en la setmana més freda en anys fa talls intermitents als barris més pobres, tot en plena borrasca Filomena.

Guillermo Ferrari

dilluns 11 de gener de 2021
Facebook Twitter

La setmana passada i en plena onada de fred les elèctiques pujaven el preu de la llum un 27%. No obstant, la llum continua augmentant el preu i arriba a gairebé al 40%. Les raons que donen les companyies és que la demanda augmenta molt quan fa fred. Una altra raó per treure les privades del servei elèctric.

Els barris més afectats a Sabadell ja porten nou mesos amb baixades de la tensió i talls continus. Aquest dissabte més 800 veïns han patit quatre hores de talls de la companyia. Els carrers dels barris Can Puiggener i Ca n’Oriac han deixat sentir les queixes dels veïns. Un dissabte a la nit, quan gairebé tothom és a casa per evitar el fred.

Et pot interessar: La llum puja un 27% amb el beneplàcit del govern "més progressista de la història"

Al municipi de Badalona també hi ha hagut diversos talls d’electricitat. Alguns barris com els de Sant Roc ja porten temps patint la falta de servei. En ocasions tenen talls fins a tres cops al dia i sembla que els veïns del barri de Badalona es poden quedar sense llum, per un temps indeterminat. Són talls que Endesa atribueix a connexions irregulars i no avaries.

El dissabte passat desenes de veïns van sortir a protestar al carrer. L’avinguda Alfons XIII va estar tallada durant hores a l’altura del barri Sant Roc a pesar de l’intens fred que feia al carrer. És que el fred que hi havia a casa era pitjor. La gent cridava "Queremos luz" i "Endesa solución".

Com denuncia la dirigent de la CUP, Eulàlia Reguant: "En plena onada de fred, els barris de #FontDeLaPólvora a Girona,o #SantRoc o #LaPau a Badalona viuen amb talls intermitents de la llum". La lògica del capital pur i dur (i com es pot veure en plena segona onada o tercera de Covid). I mentrestant Endesa obtenint beneficis. I les portes giràtories dels polítics del PSOE i el PP cap a les enegètiques no s’aturen. Tampoc amb els dirigens polítics burgesos catalans, bascs i els dirigents sindicals de CCOO i UGT.

També giraran per als dirigents d’Unidas Podemos? És una bona pregunta perquè Pablo Iglesias va dir abans de fer el govern de coalició amb el PSOE que ens haurem d’empassar alguns gripaus.

Però els talls de llum també afecten aquest cap de setmana a diversos municipis que estan patint els efectes de la borrasca Filomena. De fet els muncipis de Priorat encara tenen avàries que tallen la llum. I a partir d’avui hi arriben a on la neu deixa passar els generadors elèctrics. Uns 17 municipis sense servei de telefonía.

Un servei desastròs, que castiga als barris més pobres, que augmenta el preu del llum quan tothom necessita gastar més. Milions d’euros pels empresaris i fred polar per al poble treballador. Si això no és la dictadura del capitalisme, què és? I tot això amb el govern "més progressista" de la història. No és insensibilitat, és capitalisme.

Des del CRT hem iniciat una campanya d’agitació que explica la necessitat de nacionalitzar les grans companyes d’energia i així crear una única companya pública sota el control dels treballadors. D’aquesta forma treurem la lògica dels beneficis que fa patir al poble i a més si són administrades pels mateixos treballadors no hi hauran els talls que apliques les empreses.


Facebook Twitter
Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

El lleure és educació: a la vaga amb el suport de les estudiants, contra l'externalització i la precarietat

El lleure és educació: a la vaga amb el suport de les estudiants, contra l’externalització i la precarietat

Podcast En Clau Roja | Verónica Landa: "Convoquem vaga en solidaritat amb les docents i perquè se'ns consideri part del sector educatiu"

Podcast En Clau Roja | Verónica Landa: "Convoquem vaga en solidaritat amb les docents i perquè se’ns consideri part del sector educatiu"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent

7 raons per les quals Pablo Iglesias és fan de David Simon

7 raons per les quals Pablo Iglesias és fan de David Simon

La “hegemonia” del PSOE i l'ensorrament de l'esquerra andalusa: algunes claus de les eleccions a Andalusia

La “hegemonia” del PSOE i l’ensorrament de l’esquerra andalusa: algunes claus de les eleccions a Andalusia

Les elèctriques ara prefereixen la hidràulica per mantenir els seus beneficis

Les elèctriques ara prefereixen la hidràulica per mantenir els seus beneficis