×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Quan la solidaritat es condemna amb deu anys de presó

Aquest dimecres se celebrava un acte en solidaritat amb Lola Gutiérrez, delegada sindical de CGT a la Diputació de Barcelona, encausada simplement per solidaritzar-se amb una persona migrant a Grècia i pel que se li demana fins a deu anys de presó.

EsquerraDiari.cat

dijous 22 de novembre de 2018
Facebook Twitter

El 27 de novembre de 2016 Lola Gutiérrez, activista d’Ensorrem Fronteres-CGT’ i delegada sindical de CGT a la Diputació de Barcelona, era detinguda a Grècia per ajudar a un de tant milers de refugiats que, encara avui, fugen de conflictes greus, situacions de pobresa i guerres. "Tot i saber que era il·legal, vaig considerar just ajudar-lo", així ho relatava en una recent entrevista la pròpia Lola fa un parell de setmanes.

Més de dos anys després, el procés inculpatori contra la Lola, un autèntic atemptat contra la solidaritat, segueix en marxa i divendres que ve serà jutjada a Grècia. La legislació hel·lena demana per a ella entre cinc i deu anys de presó per delictes de tràfic de persones i ús de documentació que no correspon.

Enfront això, la campanya #LolaAbsolució en suport a l’activista en defensa dels drets de les persones migrants, organitzava aquest dimecres a la seu de CGT Catalunya, un acte de suport a la Lola i contra la criminalització de la solidaritat amb les persones migrants.

Un acte en el que a més d’exposar i denunciar el cas de la Lola, van participar del mateix membres de plataformes i organitzacions en lluita que estan portant endavant diferents col·lectius de persones migrants, així com grups de suport i solidaritat.

I és que com deia la pròpia Lola Gutiérrez, "la campanya en suport té la línia d’intentar donar veu a persones migrants que han sofert situacions molt més complicades i difícils. No solament visibilizar la criminalització cap a la solidaritat, sinó sobretot mostrar que l’Europa fortalesa impedeix el desenvolupament de les vides de les persones que necessiten sortir de manera forçosa del lloc on resideixen i una vegada aquí reben noves crueltats en forma de fronteres i de no acolliment".

En una sala plena de solidaritat, es va poder donar veu a les experiències de diferents persones migrants que han sofert el pas pels camps de refugiats o les travessies migratòries des d’Orient Mig, així com també col·lectius com la ’Caravana Obrim Fronteres’ o la ’Tancada Migrant’, la qual porta mesos en lluita per l’obtenció dels "papers" per legalitzar la seva situació sense necessitat de tenir un contracte de treball, el dret a la sanitat pública per tots els que estan en situació "il·legal" o el tancament immediat dels Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), entre altres exigències com l’acceleració de tramitis i gestions burocràtiques: l’empadronament o l’augment de les cites prèvies per gestionar documents.

També va haver-hi espai per a que altres col·lectius com el ’Punt de suport de persones migrants’ i sindicats com la CGT o CNT poguessin solidaritzar-se amb les necessitats i exigències dels col·lectius en lluita.

En la mateixa direcció de l’enduriment de les polítiques d’immigració i les lleis d’estrangeria, s’emmarca també l’ofensiva reaccionària a nivell del conjunt de la Unió Europea contra qualsevol moviment o acció de solidaritat que pugui sorgir, com és el cas de la Lola, i més en l’actualitat amb l’arribada de nous governs de dreta i extrema dreta.

Lola Gutiérrez assenyalava en aquest sentit que, "el meu cas és un més de l’ofensiva contra les accions solidàries en molts nivells. Són moltes les detencions de persones solidàries en països europeus; els vaixells de salvament en el Mediterrani han vist la seva tasca perseguida i criminalitzada. No és solament el meu procés, són molts més que estan en curs i altres que ja han conclòs. Però si, es tracta de dir al món que no hi ha escapatòria, ni tan sols permetran aquestes petites escletxes que es poden oferir a través de la solidaritat".

És per tot això que, sens dubte, és necessari que entre totes les organitzacions d’esquerres, socials, sindicals i polítiques redoblem la seva solidaritat i impulsem massives mobilitzacions independents en suport perquè les lluites per la defensa dels drets dels immigrants i refugiats puguin començar a enfortir-se i d’aquesta manera també organitzar un veritable moviment que s’oposi al conjunt de l’Europa fortalesa i la seva ofensiva reaccionària.

Des d’Esquerra Diari expressem tot el nostre suport cap a la companya Lola Gutiérrez i ens sumem a la lluita per la seva absolució.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?