×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Què passa al Perú? Creixen les denúncies per la repressió i massacres del govern colpista

Les protestes contra el govern de Dina Boluarte porten mesos. La resposta del govern colpista va ser ordenar una brutal repressió, ocultada pels grans mitjans.

Redacció internacional

dissabte 18 de febrer
Facebook Twitter

D’aquests temes parla Diego Sacchi en la seva columna sobre notícies internacionals del programa de ràdio El Círculo Rojo, que s’emet tots els dijous.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de El Círculo Rojo (@elcirculorojo.899)

El dimecres 7 de desembre, un cop institucional del Congrés va destituir el president Pedro Castillo després que aquest va intentar dissoldre el Parlament. Hores després el parlament va nomenar nova presidenta a Dina Boluarte, vice de Castillo.

Des d’aquest moment, el país va començar a viure manifestacions i protestes contra el govern. Les mateixes es van fer molt forts a la regions del sud i es van anar estenent fins a la capital, Lima.

La resposta del govern colpista va ser ordenar una brutal repressió, amb la policia acompanyada en molts casos per l’Exèrcit.

La repressió policial i militar ja es va cobrar la vida de més de 60 manifestants. Dos de les massacres més sagnants van tenir lloc en Juliaca, en el sud del Perú, el 9 de gener quan l’Exèrcit va assassinar almenys 17 persones i en Ayacucho on el 15 de desembre van ser assassinades 10 persones.

El que es viu al país trasandino està sent ignorat per la majoria dels mitjans. Justament per a donar-li visibilitat i portar la solidaritat des de l’Argentina va viatjar el diputat nacional Alejandro Vilca i la legisladora de la Ciutat de Buenos Aires Alexandrina Barry -filla de desapareguts de l’última dictadura cívic militar de l’Argentina-. Al Perú van rebre informes elaborats per la Federació Universitària de Sant Marcos (FUSM) i per la Coordinadora Nacional de Drets Humans, sobre els crims comesos per la Policia i l’Exèrcit sota ordres del govern colpista de Dina Boluarte.

Com els deia, tant el govern com els principals mitjans de premsa no sols neguen la repressió, van construir una veritable "apagada informativa" sobre el que passa en diverses regions del país. Al mateix temps busquen assenyalar als manifestants com a terroristes amb l’objectiu de criminalitzar-los i perseguir-los

Fa uns dies es va conèixer una recerca de IDL-Reporters on mostren com l’Exèrcit va massacrar a 10 persones en Ayacucho. Les autoritats van dir que les morts van ser per enfrontaments en un intent de presa a l’aeroport local, la recerca revela que la majoria dels assassinats es van donar a la ciutat, a quilòmetres de l’aeroport.

Però el “silenci” no es redueix només al Perú, s’estén a la regió, especialment de diversos governs. Lula de Silva, flamant president del Brasil, no sols va reconèixer al govern de Dina Boluarte, també va permetre que l’empresa Condor, amb seu prop de Rio de Janeiro, lliurarà material repressiu, mitjançant un contracte entre el Govern peruà i l’empresa armamentística brasilera es va signar al desembre quan encara era president Bolsonaro.

Mentre que el Govern Argentí no va trencar relacions amb l’Executiu peruà malgrat la brutal repressió que va deixar desenes de morts, a més va rebre a la delegació peruana en la recent reunió de la Celac que es va realitzar a Buenos Aires.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea