×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Real impunitat: la justícia suïssa arxiva la causa pels 100 milions que Joan Carles I va rebre de l’Aràbia Saudita

La recerca sobre les presumptes comissions il·legals que hauria rebut el monarca per les obres de l'AVE a la Meca, i que es va iniciar a l'agost de 2018, ha estat arxivada.

Jaime Castán

dimarts 14 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Yves Bertossa, fiscal cap de Ginebra, ha arxivat la recerca sobre els 100 milions de dòlars cobrats pel rei Joan Carles I de l’Aràbia Saudita, presumptament de manera il·legal. Així ho ha anunciat la Fiscalia suïssa va anunciar mitjançant un comunicat.

Així s’aixeca la imputació per presumpte blanqueig agreujat de capitals a l’entorn del monarca: Corinna Larsen, l’ex amant de Joan Carles I; Arturo Fasana, gestor del compte del rei emèrit en el banc Mirabaud & Cie; i Dante Canonica, l’advocat i director de la fundació Lucum.

Va ser sota la titularitat de Dante Canonica que el rei emèrit va rebre en 2008 aquests 100 milions de dòlars (65 milions d’euros) procedents de l’Estat saudita.

Bertossa malgrat haver assenyalat l ’“ànim d’ocultació” d’aquests capitals per part del monarca, ha decidit tancar la recerca al no poder comprovar l’origen il·legal. Ha renunciat també a enviar una comissió a Arabía Saudita per a preguntar sobre aquests milions perquè no esperés rebre resposta.

El fiscal suís havia iniciat la recerca en 2018 després de la publicació d’uns àudios de Larsen en una reunió amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, a Londres en 2015. En els enregistraments atribuïa a Joan Carles I l’ús de testaferros per a ocultar una suposada fortuna a Suïssa.

La sospita de Bertossa era que aquesta fortuna de 100 milions de dòlars era una comissió il·legal que hauria rebut el monarca per a interferir en favor d’una rebaixa substanciosa del cost de l’AVE a la Meca que van realitzar empreses espanyoles.

Però justament això és el que no ha pogut provar en la recerca, mentre les defenses de Larsen, Fasana i Canònica s’han escudat en què els milions es van rebre tres anys abans que es licitessin les obres. I davant l’opacitat de l’Estat saudita, la Fiscalia suïssa es retira i arxiva el cas.

Per part seva, la Fiscalia del Tribunal Suprem en l’Estat espanyol, té intenció d’arxivar-la pròximament també, sense denunciar a Joan Carles I en considerar que els fets es van produir quan era inviolable per a les lleis espanyoles.

De nou Joan Carles I es deslliura d’un procés judicial, sense ni tan sols haver estat cridat a declarar per Bertossa i anys de recerca queden en foc d’encenalls. Real impunitat.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid