×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Carta oberta a la consellera Vergés: "recordi que els governs són el que van aplicar les retallades"

Reproduïm la carta oberta de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa dirigida a la consellera de Salut Alba Vergés i la gestió insuficient del Govern de la Generalitat que s'està fent per pal·liar la crisi sanitària a Catalunya.

EsquerraDiari.cat

dilluns 13 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Benvolguda consellera,

En primer lloc li desitgem molt d’èxit en la gestió de la crisi actual.

Li agraïm el reconeixement que està fent del personal sanitari. Ara diu que està orgullosa de la seva important tasca. Nosaltres en canvi no ens sentim orgullosos de vostè ni del seu govern.

Recordi que els darrers governs són el que van aplicar unes retallades a tot l’àmbit sanitari, i els que van fer una política de privatització de la sanitat en detriment de la sanitat pública. El darrer intent, amb la “llei Aragonés” rebutjada a tràmit recentment.

Estem recollint el que es va sembrar. En 10 anys disposem d’un 30% menys de llits hospitalaris. Catalunya inverteix un 3.7% del PIB, quan la mitjana a Espanya és de 6.2% i un 7.2% a la Unió Europea.

No s’ha fet cas de les continues queixes del personal sanitari i de les diferents associacions

El PDSPT per exemple, ha denunciat repetidament el greu problema de la sanitat a Terrassa i la seva àrea d’influència (400.000 persones aproximadament). Les llistes d’espera tripliquen les mitjanes de Catalunya. Això és així, perquè la major part de l’assistència sanitària pública és gestionada per una entitat privada amb ànim de lucre, Mútua de Terrassa (ara fundació), que deriva sistemàticament recursos públics a la medicina privada. L’altre centre del que disposem a la ciutat, el Consorci Hospitalari de Terrassa, és concertat i també disposa d’una part de medicina privada. Si bé les llistes d’espera en general són menors que a Mútua, també superen amb escreix les mitjanes de Catalunya.

Què passarà ara, després del coronavirus, si ja actualment hem d’esperar 205 dies per una RMN quan la mitjana a Catalunya és de 78, 138 dies per un TAC (mitjana a Catalunya 55) , 84 dies per una ecografia urològica (mitjana a Catalunya 113) i 65 dies per la visita amb el metge de família, per posar-li uns exemples. A desembre de 2019 segons dades de CatSalut hi havia a Terrassa 23712 persones pendents de proves, 37081 pendents de l’especialista i 10894 pendents d’operar. En total: 71687 persones!!!

Queda’t a casa i truca al 061 o al 112... però no et contestaré... Quasi es podria afegir: quedat a casa i moret sol... Molts pacients, degut al seu empitjorament, han hagut d’anar als serveis d’urgències per la manca de resposta.

Però quan hagi passat la crisi, quedarà molt temps per fer balanços, i en farem. Pel que fa a l’avui més immediat:

Encara molts professionals no disposen de les proteccions necessàries per poder treballar de forma segura. Les xifres d’infectats del col·lectiu sanitari són escandaloses quan es comparen amb les referides per la resta de països.

Com sempre, hi ha hagut una gran resposta per part de la ciutadania, que amb la seva actitud i col·laboració en tot el que se li ha demanat, ha estat exemplar. A ells si que els hi estem agraïts.

Però el que si exigim d’aquest govern es que posi a disposició del be comú tots els productes i bens d’utilitat sanitària que encara a dia d’avui estan en mans privades:

 •  OBLIGACIÓ d’utilitzar tots aquells respiradors que existeixen en les privades no tan sols de la UCI sinó també dels quiròfans per estar al servei dels pacients de COVID com s’ha fet en els hospitals casi públics.
 •  INTERVENIR la producció d’aquelles empreses que poden fabricar productes sanitaris (roba, bates, mascaretes, alcohol, guants, respiradors...) per assolir un grau d’autonomia territorial. No sabem què vindrà d’Europa o d’altres indrets.
 •  INCENTIVAR als joves i científics en aquesta direcció.

  Agrairíem menys paraules i més fets.

  Atentament,

  Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa


 • Facebook Twitter
  El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

  El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

  Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

  Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

  Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

  Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

  El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

  El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

  Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

  Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

  Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

  Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

  Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

  Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

  La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

  La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones