×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Reeixida escola d’estiu anticapitalista del CRT a Madrid

Més de 70 joves, estudiants, treballadors i treballadores van participar durant tres dies a l'Escola anticapitalista i revolucionària del CRT i les agrupacions Contracorriente i Pan y Rosas en la Sierra de Madrid.

EsquerraDiari.cat

dissabte 3 de juliol de 2021
Facebook Twitter

El balanç és un renovat entusiasme i més energia per a la lluita contra el capitalisme i per a construir un corrent revolucionari. També el CRT de Barcelona i Saragossa tindran la seva escola, del 23 al 25 de juliol a Palamós (Catalunya).

En el número de Contrapunto d’Izquierda Diario, publiquem les ponències de tres xerrades realitzades a l’Escola: Crisi de la monarquia, dret a decidir i tasques de l’esquerra revolucionària, de Lucía Nistal; Sindicats, autoorganització i política revolucionària, d’Esteban Rivera, i Estratègia i revolució: debats de l’esquerra per al segle XXI, de Diego Lotito. En el pròxim número publicarem la resta de les ponències juntament amb alguns dels vídeos de les xerrades realitzades.

Després de 15 mesos de pandèmia, confinaments, reunions virtuals i molta distància social, feia falta trobar-se en persona. I per això aquesta nova edició de l’Escola d’estiu anticapitalista i revolucionària de la CRT va tenir una cosa especial.

“Les ganes de veure’s cara a cara, mirar-se als ulls, debatre i també divertir-se. Retrobar-nos amb amistis i companys. Conèixer a altres persones, amb les quals ja compartim un projecte en comú. Saber que som part d’un col·lectiu més gran, d’un corrent que té idees força per canviar el món, perquè aquest projecte revolucionari és possible. Hem passat estones estupendes de bona diversió, al mateix temps que debatem sobre marxisme i compartim idees i experiències”, explica Lucía Nistal, dirigent del CRT a Madrid.

“El balanç és immillorable: tres dies de debats, tallers, formació i confraternització. L’Escola d’estiu organitzada pel CRT en la Sierra de Madrid va resultar un èxit”, assenyala.

Les jornades van començar el divendres 25 al matí. Després d’instal·lar-se en un alberg de la Serra de Madrid, en el Port de Navacerrada, les i els assistents es van repartir en els espais destinats als dos primers tallers. Andrea Martínez, profe de filosofia, i Elías Roiz, estudiant de Màster de la Complutense, van exposar junts sobre “Actualitat del pensament de Marx i lluita pel comunisme”. Un debat introductori al pensament de Marx i Engels sobre la lluita de classes, l’Estat i el comunisme, seguit amb molta atenció per desenes de joves.

Al mateix temps, altres participaven en el taller sobre “Moviment LGTBI, capitalisme i revolució sexual”, preparat per Jorge Remacha. Allí es va fer un recorregut per la història de lluites de la diversitat sexual i la seva relació amb la lluita anticapitalista, a més de polemitzar amb posicions postmodernes i "rojipardas".

Després de compartir un bon menjar, la jornada va continuar a la tarda amb dos tallers de gran actualitat política en l’Estat espanyol. Lucía Nistal va estar a càrrec del debat sobre “Crisi de la Monarquia, dret a decidir i tasques de l’esquerra revolucionària”. Mentre que Juan Carrique va fer una molt bona i didàctica exposició sobre “La lluita del poble sahrauí i la crisi amb el Marroc”, fent un recorregut històric per la política de l’imperialisme espanyol a la regió. Tots dos debats van permetre puntualitzar sobre la posició de l’esquerra reformista com Unidas Podemos i la seva total subordinació a l’Estat imperialista espanyol.

Per a tancar la jornada del divendres, Diego Lotito, periodista i dirigent del CRT, va exposar en una conferència plenària sobre “Estratègia i revolució: debats de l’esquerra en el segle XX per al segle XXI”. Partint de l’anàlisi desenvolupada en el llibre “Estratègia socialista i art militar” d’Emilio Albamonte i Matías Maiello, Lotito va abordar el debat sobre les grans estratègies anticapitalistes que es van desplegar en el segle XX, des de l’estratègia reformista, l’anarquisme i autonomisme, la guerra popular prolongada i el foquismo, a l’estratègia de la vaga general insurreccional de la tradició del marxisme revolucionari. A aquest efecte, va realitzar també un contrapunt i polèmica amb el llibre d’Erik Olin Wrigth: “Com ser anticapitalista en el segle XXI”.

A boca de nit va baixar la temperatura en la Serra, però no les ganes de diversió. Era un moment esperat d’oci compartit i la jornada va continuar amb música i ball després de la mitjanit.

El dissabte 26 al matí, en el primer torn, es va poder triar entre diversos tallers: “Crisi ecològica i estratègia socialista”, a càrrec d’Irene Olano de la UAM; “Debats sobre gènere, raça i classe”, per Clara Emmallo, i una aproximació al pensament de Trotsky en el taller “Per què Trotsky?” a càrrec d’Alejandro Arias. Més de 70 persones van participar en els debats, que van concentrar qüestions teòriques i estratègiques per a abordar temes de candent actualitat en el segle XXI, des d’una perspectiva revolucionària.

Abans del menjar, la sessió va continuar amb altres dos tallers: “Sindicats, autoorganització i política revolucionària”, per Esteban Rivera i “Lluita de classes a Llatinoamèrica, revolta i revolució” per Josefina Martínez. En el primer, es va abordar la situació del moviment obrer, la lluita contra les burocràcies sindicals i per l’autoorganització de la classe treballadora, així com les definicions del marxisme revolucionari sobre els sindicats en l’època de l’imperialisme. En la xerrada sobre Amèrica Llatina, es va fer un recorregut pels diferents cicles de la lluita de classes que travessa el continent en els últims anys; la dinàmica de la revolta, les seves potencialitats i els seus límits, partint dels processos més actuals com els de Xile i Colòmbia i els desafiaments del nostre corrent internacional, la Fracció Trotskista – Quarta Internacional.

A la tarda es va realitzar un Plenari de la joventut de Contracorrent, on es va fer primer balanç molt entusiasta dels debats en curs durant l’escola i es van plantejar nombroses propostes per a reprendre amb molta força el curs després de l’estiu.

View this post on Instagram

A post shared by Contracorriente (@contracorriente_juv)

Així ho relatava Pedro: “Tots els companys i companyes hem sortit molt contents i amb moltes ganes de menjar-nos el món. En el plenari que vam fer de Contracorrent es van proposar diversos punts per a dur a terme en el següent curs escolar. Ha estat també una oportunitat per a veure’ns les cares i conèixer-nos després d’aquesta situació pandèmica. I estem amb moltes ganes de continuar organitzant una joventut anticapitalista i revolucionària”. Entre les iniciatives, va tenir un lloc destacat organitzar la participació en les marxes de l’Orgull crític aquest 28 de juny en totes les ciutats on les agrupacions són presents, així com els grups d’estudi i tallers per al mes de juliol.

El dia culminava amb una important xerrada internacionalista: “Les tasques de l’esquerra revolucionària i la lluita per la reconstrucció de la Quarta Internacional”. Per a aquesta comptem com a convidat especial des de França amb Gaëtan Gracia, jove treballador en una subcontracta d’Airbus a Tolosa, afiliat de CGT i militant de Révolution Permanent. En la seva exposició, va estar acompanyat per Santiago Lupe, que va viatjar especialment des de Barcelona i Josefina Martínez de Madrid.

“Ens estem preparant per a nous cicles de la lluita de classes. Per això avui més que mai cal prendre partit per una perspectiva revolucionària i d’independència de classe”, va obrir Santiago Lupe, explicant les tendències de la situació internacional. A continuació, Gaëtan Gràcia es va esplaiar sobre la situació a França, on les últimes eleccions regionals van mostrar una forta crisi dels partits tradicionals, mentre que en els últims anys s’ha vist una irrupció de la lluita de classes, des de les armilles grogues, a les vagues del transport i contra la reforma de les pensions. En aquest marc, la intervenció dels companys i companyes de Révolution permanent s’ha centrat en desenvolupar les tendències de l’autoorganització des d’un programa d’independència de classe.

També va relatar les batalles polítiques a l’interior del NPA de França, que van culminar amb l’expulsió de més de 300 companys per oposar-se a les polítiques de la direcció d’aprofundir els acords amb els reformistes. “La direcció de l’NPA ens va expulsar per ser la tendència d’esquerra més forta del partit i oposar-nos al seu gir a la dreta des d’una política d’independència de classe. Ara, més de 300 companys estem lluitant per construir una nova organització revolucionària a França”, va assegurar.

“La construcció de partits revolucionaris en cada país i un partit mundial de la revolució socialista, que per a nosaltres és la IV Internacional, és la clau del debat que fem i de la nostra estratègia política”, concloïa aquest important debat internacionalista Josefina Martínez.

Finalment, el diumenge al matí va haver-hi temps per a un debat amb la participació de treballadores en lluita en la xerrada “Pandèmia, lluita de classes i nous processos d’organització obrera”, amb la participació especial de Santiago de la Iglesia (Secretari General de CGT Zona Sud), María Villafuentes (treballadora de l’Hospital Gregorio Marañon i afiliada a Ensabonades), Alex León de la secció sindical de CGT Marktel i Asier Situo, president de la secció sindical de CGT Telepizza a Saragossa.

Diversos companysi companyes ja es preparaven per a tornar a Madrid, però d’altres ens acomiadem compartint una ruta de senderisme a través de la Serra de Guadarrama recorrent els 14 quilòmetres de la Ruta Schmidt que separen el Port de Navacerrada del poble de Cercedilla. Una excel·lent manera de culminar una jornada que ens va omplir d’entusiasme i va renovar les energies per a la lluita contra les misèries del capitalisme.

Estela, jove militant de Contracorrent i del CRT, va expressar el sentiment de moltes: "Aquest ha estat el primer any en què he acudit a unes jornades com aquestes, i la veritat és que ha estat una experiència meravellosa en les quals hem conegut a gent amb unes ganes increïbles de militar, d’organitzar-se. després d’enguany que hem tingut de Covid, que ha estat horrible, hem obert aquí importants debats com la necessitat de donar una lluita internacionalista i de classe. Animo a tots a venir a les pròximes jornades que organitzem, perquè és una oportunitat meravellosa, de conèixer gent, de formar-nos i de lluitar per una societat més enllà del capitalisme”.


Facebook Twitter
Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim