×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rússia anuncia que té una vacuna per al coronavirus i deslliga la polèmica

Segons el ministre de salut ja es van concloure les proves clíniques i a l'octubre comença una campanya massiva de vacunació. Hi ha grans dubtes entre les potències occidentals.

dijous 6 d’agost de 2020
Facebook Twitter

El ministre de salut rus, Mijaíl Murashko, anuncià que han conclòs les proves clíniques de la vacuna contra la COVID-19 desenvolupada pel Centre Nacional de Recerques Epidemiològiques i Microbiologia "Gamalei" i ara comença l’etapa de registre. També va avançar que es prepara un pla massiu de vacunació i que una segona bovina, desenvolupada pel centre Véktor es troba en proves clíniques.

Murashko va precisar dissabte passat que es va realitzar un procés de proves accelerat i que els primers a rebre la vacuna seran docents i treballadors de la salut. A partir del 10 d’agost està previst que s’enviïn les primeres dosis a regions de l’interior del país.

Aquest anunci va causar preocupació als EUA i Europa pel fet que es compta amb poca informació del procés de desenvolupament i testatge. Els governs dels EUA, el Canadà i Gran Bretanya van acusar hackers russos d’intentar robar recerques sobre vacunes però les autoritats russes van negar emfàticament l’acusació. Diuen que la seva vacuna es basa en un disseny desenvolupat per científics russos per a combatre l’èbola fa anys.

Els crítics addereixen que mentre molts laboratoris en el món publiquen avanços de les seves recerques en revistes i papers científics, els detalls de la vacuna russa encara han sigut publicats. El principal epidemiòleg dels Estats Units, Anthony Fauci, va dir que espera que la Xina i Rússia "estiguin realment provant" les vacunes contra la COVID-19 que desenvolupen "abans d’administrar-les a algú".

Si bé les sospites poden ser fundades ja que Moscou no es caracteritza per la transparència en la informació, les crítiques tampoc són innocents. Des de fa mesos hi ha una carrera entre les principals potències del món per fer-se amb una vacuna i no precisament per una ambició de salvar a la humanitat de la catàstrofe. Més aviat és un intent de guanyar la carrera per la patent i embutxacar-se els enormes guanys que generarien per la producció i comercialització del fàrmac, que a més significaria quedar-se amb la bandera d’haver acabat amb la pandèmia.

Rússia començarà la fase III dels assajos de la vacuna a principis d’agost segons va informar Kirill Dmitriev, CEO del Fons d’Inversió Directa de Rússia. Un assaig de fase III és l’única manera de determinar si una vacuna és efectiva. L’Organització Mundial de la Salut manté una llista completa d’assajos de vacunes a tot el món però no hi ha cap assaig rus de fase III a la llista.

Encara així, s’espera que una agència reguladora russa aprovi la vacuna aquest mes, va dir el Sr. Dmitriev, molt abans dels terminis suggerits pels reguladors occidentals. Segons informacions oficials Rússia podrà produir centenars de milers de dosis per mes i la seva capacitat arribarà a "diversos milions" des de principis de l’any que ve.

L’únic que està clar és la falta de cooperació entre les diferents potències per arribar a una vacuna ja que el que persegueixen són guanys i la salut de la població.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza

El govern del PSOE i Sumar signa un contracte milionari amb una empresa que fabrica armes per matar Gaza